Alias (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alias
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli draama, toiminta
Kestoaika 40–42 minuuttia
Luoja(t) J. J. Abrams
Pääosissa Jennifer Garner
Michael Vartan
Victor Garber
Ron Rifkin
Carl Lumbly
Kevin Weisman
Bradley Cooper
Merrin Dungey
Greg Grunberg
Lena Olin
David Anders
Melissa George
Mía Maestro
Rachel Nichols
Balthazar Getty
Élodie Bouchez
Amy Acker
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat ABC
Suomi Nelonen
Esitetty 30. syyskuuta 2001 – 22. toukokuuta 2006
Tuotantokausia 5
Jaksoja 105
Aiheesta muualla
IMDb

Alias on yhdysvaltalainen toiminta- ja draamasarja, joka kertoo vakoojista ja heidän mutkikkaasta elämästään ja työstään. Sarja alkoi yhdysvaltalaisella ABC-kanavalla 30. syyskuuta 2001 ja päättyi 22. toukokuuta 2006, ja sitä tehtiin yhteensä viisi tuotantokautta. Suomessa Nelonen on esittänyt kaikki kaudet kertaalleen, ja kaksi ensimmäistä kautta uusittiin kanavalla TV Viisi. Sarjan loi J. J. Abrams.

Sarjan tähtenä on Jennifer Garner, joka esittää Sydney Bristowia, CIA:n agenttia, joka sarjan jaksoissa monesti pukeutuu värikkäisiin vaatteisiin ja peruukkeihin peiterooleissa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliasta tuotti Touchstone Television ja Bad Robot Productions. Sarja kuvattiin Los Angelesin alueella eikä yhtään jaksoa ole kuvattu sen ulkopuolella, vaikka sarjassa vieraillaankin lukuisissa eri maissa. Poikkeuksena on yksi jakso, joka kuvattiin Las Vegasissa.

Sarjan luoja J. J. Abrams ja Ken Olin toimivat tuottajina sarjan jokaisella tuotantokaudella. John Eisendrath oli tuottajana kausilla 1–3, Alex Kurtzman ja Roberto Orci kausilla 2–3, Jeffrey Bell kausilla 4–5 sekä Jeff Pinkner ja Jesse Alexander kaudella 5. Sarjan sävellyksistä vastasi Michael Giacchino.

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jennifer Garner  Sydney Bristow  
 Victor Garber  Jack Bristow  
 Ron Rifkin  Arvin Sloane  
 Carl Lumbly  Marcus Dixon  
 Kevin Weisman  Marshall Flinkman  
 Michael Vartan  Michael Vaughn  
 Greg Grunberg  Eric Weiss  
 Bradley Cooper  Will Tippin (kaudet 1–3, 5)  
 Merrin Dungey  Francie Calfo (kaudet 1–3)  
 Lena Olin  Irina Derevko (kaudet 2, 4–5)  
 David Anders  Julian Sark  
 Melissa George  Lauren Reed (kausi 3)  
 Mía Maestro  Nadia Santos (kaudet 3–5)  
 Balthazar Getty  Thomas Grace (kausi 5)  
 Rachel Nichols  Rachel Gibson (kausi 5)  
 Élodie Bouchez  Renée Rienne (kausi 5)  
 Amy Acker  Kelly Peyton (kausi 5)  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääasiassa sarjassa seurataan salaisessa SD-6-nimisessä CIA:n järjestössä työskentelevän Sydney Bristow'n (Jennifer Garner) elämää. Pilottijaksossa SD-6 murhaa Sydneyn sulhasen, Dannyn, koska Sydney kertoi työstään Dannylle. Sydneylle paljastuu, että SD-6 ei todellisuudessa olekaan CIA:n salainen osasto, vaan maailmanlaajuisen terrorijärjestön solu. Sydney päättää ryhtyä kaksoisagentiksi, ja värväytyy oikeaan CIA:han töihin aikeenaan auttaa tuhoamaan SD-6 ja sen muut solut. Seuraavissa tuotantokausissa seurataan Sydneyn elämää CIA:n joukoissa.

Aliaksen pääjuonia ovat mm. SD-6:n tuhoaminen (tapahtui 2. tuotantokaudella), mystisen 1400-luvulla eläneen tiedemiehen Rambaldin salaisuuden selvittäminen ja Sydneyn perhe- ja rakkaussuhteet.

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tuotantokausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7 vuotta ennen sarjan alkua, Sydney oli opiskelija, jota lähestyttiin työn merkeissä. Työtä tarjosi SD-6, mustien operaatioiden joukko CIA:ssa. Sydney otti tarjouksen vastaan ja pian hänestä tuli kenttäagentti. Sydney kertoo sulhaselleen Dannylle, että hän on vakooja, minkä seurauksena SD-6 murhauttaa Dannyn. Silloin Sydneyn isä, Jack Bristow joka on myös SD-6:n agentti, kertoo että SD-6 ei kuulu CIA:han, vaan on osa Allianssia, joka on uhka Yhdysvalloille. Sydney päättää tarjota palveluksiaan oikealle CIA:lle kaksoisagenttina. Hänet hyväksytään CIA:lle ja pian hän aloittaa pitkän tehtävän tuhota SD-6. CIA:ssa Sydneyn yhteyshenkilö on Michael Vaughn. Pian Sydney myös tajuaa, että hänen isänsä on myös CIA:n kaksoisagentti. Sydneyn ja hänen isänsä välit lämpenevät, koska he tekevät tiiviisti yhteistyötä ja sopivat vanhoja kiistoja. Iso juoni tuotantokaudella on löytää Milo Rambaldin esineitä. Rambaldi oli kuvitteellinen keksijä ja ennustaja renessanssikaudella. Rambaldin esineisiin kuului elektronisia laitteita, joita ei ollut keksitty muilla aikakausilla. Rambaldi myös ennusti, että nainen, joka näyttää Sydneyltä, on merkittävässä roolissa maailmassa.

Tuotantokausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi alkaa Sydneyn äidin tullessa mukaan kuvioihin ja hänen antautuessaan CIA:lle. Tuotantokauden keskellä Sydney saa tuhottua SD-6:n ja siirtyy pelkästään CIA:n palvelukseen. Kaudella saadaan selville, että Sydneyn paras ystävä, Francie, on tapettu ja hänet on korvattu naisella, joka näyttää Francielta. Hänen oikea nimensä on Allison Doren. Double Francien tehtävänä on vakoilla Sydneytä ja hänen ystäväänsä Will Tippiniä. Kauden lopussa Will yritetään murhata ja Sydney lyödään tajuttomaksi. Kun Sydney herää, on hän Hongkongissa. Sydney soittaa Kendallille joka lähettää Vaughnin hänen luokseen. Vaughn kertoo että hän on ollut kadoksissa 2 vuotta ja Vaughn on naimisissa!

Tuotantokausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi alkaa kaksi vuotta 2. kauden tapahtumista. Kaikki luulevat, että Sydney on kuollut, mutta hämmästyvät suuresti kuultuaan, että Sydney on Hongkongissa. Totuus oli kuitenkin, että Sydney on kidnapattu hyvin järjestäytyneen terroristiorganisaation Liiton toimesta. Liitto yritti aivopestä Sydneytä, jotta Sydney luulisi olevansa salamurhaaja nimeltä Julia Thorne. Sydney alkaa tutkia hänen katoamistaan ja liittyy taas CIA:n palvelukseen. Sydney saa kuulla, että hänen pahimmasta vihollisesta Arvin Sloanesta on tullut kansainvälinen humanitääri armahduksensa jälkeen, ja hänen rakkaansa Vaughn on naimisissa NSC:n agentin Lauren Reedin kanssa. Myöhemmin selviää, että Reed on Liiton kaksoisagentti ja rakastunut Julian Sarkiin.

Tuotantokausi 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi alkaa siitä, kun Sydney saa tietää, että Jack on tappanut Sydneyn äidin, koska tämä oli lähettänyt palkkamurhaajan Sydneyn perään. Neljännellä tuotantokaudella käydään läpi samoja asioita kuin kaudella 3. Sydney työskentelee Arvin Sloanen johtamalle salaiselle CIA:n osastolle, APO:lle (= Authorized Personnel Only). APO:on kuuluu Sydneyn kaikki tutut, jotka Sloane itse on valinnut. Lisäksi ryhmään kuuluu myös Sydneyn puolsisko Nadia Santos, jonka isä on Sloane. Kolmas Derevkon perheen lapsi, Elena, on kaudella merkittävässä roolissa. Elena rakentaa jättimäisen Rambaldin esineen, jolla hän ajaa erään venäläisen kaupungin hulluuteen. Nadia saa tartunnan ja hänet laitetaan säilöön parannuksen keksimisen ajaksi. Kausi loppuu siihen, kun Sydney ja Vaughn ovat kihloissa. Vaughn tunnustaa mm. että hänen nimensä ei ole oikeasti Vaughn ja että heidän tapaamisensa ei ollut mikään sattuma.

Tuotantokausi 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden alussa Vaughn selittää, että hänen oikea nimensä on André Micheaux ja hän on tutkinut hyvin salaista rikollisorganisaatio Prophet 5:tä, mihin hänen isänsä oli aikoinaan sekaantunut. Sydney saa kuulla, että hän on raskaana. Myöhemmin Prophet 5 tapattaa Vaughnin ja hän kuolee. Kaudella Sydney tutkii Prophet 5:tä ja kouluttaa samalla APO:n uutta tulokasta, Rachel Gibsonia. Myöhemmin Sydney synnyttää tytön, Isabellen. Paljastuu, että Vaughn oli lavastanut kuolemansa Jackin ja Sydneyn avustuksella, jotta Prophet 5 ei olisi yrittänyt murhata häntä. Kauden lopulla muutama päähenkilö saa surmansa ja Rambaldin loppupeli selviää. Sarja loppuu siihen, kun näytetään muutamia vuosia eteenpäin, jolloin Sydney ja Vaughn ovat naimisissa ja heillä on toinen lapsi, Jack.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soundtrackit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliaksesta on julkaistu soundtrackit ensimmäiseltä ja toiselta tuotantokaudelta. Soundtrackien kappaleet ovat sävellyksiä, jotka ovat soineet sarjan jaksojen aikana. Säveltäjänä toimii Michael Giacchino, paitsi tunnusmusiikin on luonut sarjan tekijä J. J. Abrams.

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan kaikki viisi tuotantokautta on julkaistu DVD:nä. Kaudet ovat erillisiä boxeja, mutta kaikki jaksot sisältävä The Rambaldi Collection on myös julkaistu rajoitetusti.

Kausi Julkaisu (R2) Jaksoja Lisämateriaali
1
2. syyskuuta 2003
22
 • Kommenttiraitoja
 • Ensimmäisen jakson tuotantopäiväkirja
 • Poistettuja kohtauksia
 • Epäonnistuneita kohtauksia
 • Koe-esiintymisiä
 • Toisen ja kolmannen kauden trailerit
 • Koosteet "A Mission Around the World" ja "Marshall Flinkman's Gadget Gallery"
2
2. joulukuuta 2003
22
 • Kommenttiraitoja
 • Poistettuja kohtauksia
 • Epäonnistuneita kohtauksia
 • Koosteet "The Making of The Telling", "The Making of the Video Game" ja "Undercover: The Look of Alias"
3
7. syyskuuta 2004
22
 • "Animated Alias: Tribunal" -lyhytanimaatioelokuva
 • Kommenttiraitoja
 • Poistettuja kohtauksia
 • Epäonnistuneita kohtauksia
 • Koosteet "Gadget Lab", "The Alias Diaries" ja "Team Alias"
4
25. lokakuuta 2005
22
 • Kommenttiraitoja
 • Poistettuja kohtauksia
 • Epäonnistuneita kohtauksia
 • Koosteet "A Chat With Jennifer Garner", "Meet Mia: Syd's Little Sister", "Marshall's World", "The Guest Stars Of Season 4" ja "Anatomy Of A Scene"
 • Ohjaajan päiväkirja
5
21. marraskuuta 2006
17
 • Kommenttiraitoja
 • Poistettuja kohtauksia
 • Epäonnistuneita kohtauksia
 • Koosteet "Celebrating 100: Behind The Scenes Of The 100th Episode", "The Legend of Rambaldi", "Heightening the Drama: The Music of Alias" ja "The New Recruit: On Set with Rachel Nichols"

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alias videopeli julkaistiin PlayStation 2:lle, Windowsille ja Xboxille 6. huhtikuuta 2004 ja se sijoittuu toisen kauden jaksojen 19 ja 20 väliin. Pelin hahmona on Sydney Bristow, jonka täytyy suorittaa koko ajan hankaloituvia tehtäviä. Pelin ovat luoneet sarjan tekijät ja ääninäyttelijöinä toimivat sarjan omat näyttelijät.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliaksesta on julkaistu myös kirjoja, joiden juonet sijoittuvat pääosin tapahtumiin ennen sarjan alkua.

1. Recruited – Lynn Mason (2002)
2. A Secret Life – Laura Peyton Roberts (2003)
3. Disappeared – Lynn Mason (2003)
4. Sister Spy – Laura Peyton Roberts (2003)
5. The Pursuit – Elizabeth Skurnick (2003)
6. Close Quarters – Emma Harrison (2003)
7. Father Figure – Laura Peyton Roberts (2003)
8. Free Fall – Christa Roberts (2004)
9. Infiltration – Breen Frazier (2004)
10. Vanishing Act – Sean Gerace (2004)
11. Skin Deep – Cathy Hapka (2004)
12. Shadowed – Elizabeth Skurnick (2004)

Kirjojen toinen sarja, nimeltään "The APO Series", sijoittuu neljännen tuotantokauden aikaan.

1. Two of a Kind? – Greg Cox (April 26, 2005)
2. Faina – Rudy Gaborno, Chris Hollier (April 26, 2005)
3. Collateral Damage – Pierce Askegren (June 28, 2005)
4. Replaced – Emma Harrison (July 26, 2005)
5. The Road Not Taken – Greg Cox (October 4, 2005)
6. Vigilance – Paul Ruditis (December 6, 2005)
7. Strategic Reserve – Christina F. York (March 7, 2006)
8. Once Lost – Kirsten Beyer (April 25, 2006)
9. Namesakes – Greg Cox (July 11, 2006)
10. Old Friends – Steven Hanna (September, 2006)
11. The Ghost – Brian Studlet (November, 2006)
12. Mind Games – Paul Ruditis (December 2006)
13. A Touch of Death – Christina York (December 2006)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alias Internet Movie Databasessa. (englanniksi)