R2-D2

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
R2D2

R2-D2 on Tähtien sota -elokuvasarjassa esiintyvä droidi. Kohtauksesta riippuen droidia ohjasi näyttelijä Kenny Baker, välillä käytettiin kauko-ohjausta tai uudessa trilogiassa CGI-grafiikkaa. R2-D2 on astromekaanikkodroidi[1], joidenka erikoisalaan kuuluvat tekniset laitteet, tietokoneet ja avaruusaluksen (kuten esimerkiksi X-siipisen tai Y-siipisen) lentämisessä avustaminen. R2-D2 ei osaa puhua, vaan kommunikoi piipityksin ja vihellyksin. R2-D2 ja hänen ystävänsä C-3PO ovat Tähtien sota -elokuvien koomisia sivuhahmoja ja he esiintyvät kaikissa elokuvasarjan osissa.

Tarinan mukaan George Lucas laittoi nimen muistiin tehdessään elokuvaa Svengijengi ’62. Tuolloin elokuvan äänitysvaiheessa avustanut Walter Murch oli pyytänyt Lucasilta kakkoskelan toista dialogia (Reel 2, Dialogue 2) ja lyhensi pyyntönsä muotoon ”R2, D2”. R2-D2:n äänet on tehty ARP 2600 -syntetisaattorilla.

Uusi trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pimeässä uhkassa R2-D2 kuuluu Padmé Amidalalle, ja se korjaa Padmén Naboon kuninkaallisen tähtialuksen sen jouduttua Kauppaliiton tulituksen kohteeksi. He joutuivat tekemään pakkolaskun Tatooinelle, jossa R2 tapaa C-3PO:n ja Anakin Skywalkerin ensimmäistä kertaa. R2 oli mukana elokuvan viimeisessä taistelussa, Naboon taistelussa Anakinin apuna.

Kloonien hyökkäyksessä R2-D2 palaa Tatooinelle Anakinin ja Padmén kanssa, jolloin R2 tapaa jälleen C-3PO:n. Tatooinelta matka jatkui Geonosikselle, jossa R2 pelasti Padmén hengen. Tämän jälkeen he neljä joutuivat mukaan Geonosiksen taisteluun, jossa R2 auttoi uuden ystävänsä 3PO:n pään takaisin omalle paikalleen. Anakinin ja Padmén häiden jälkeen R2-D2:n omistus siirtyi Anakinille.

Sithin kostossa R2-D2 auttoi Anakinia ja Obi-Wan Kenobia vapauttamaan ylikansleri Palpatinen Kreivi Dookun ja kenraali Grievousin kynsistä Grievousin lippulaivasta Invisible hand:sta. Tässä elokuvassa R2:lla ei kuitenkaan ole suurta roolia, mutta se on Anakinin mukana elokuvan ajan. Lopussa R2-D2:n muistia ei pyyhitty, kuten hänen ystävänsä 3PO:n. Tässä vaiheessa R2:n omistus siirtyy Raymus Antillesille.

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudessa toivossa R2-D2 kuului jo Prinsessa Leia Organalle, joka piilottaa Kuolemantähden salaiset piirustukset R2:seen. R2 ja 3PO pakenivat Tatooinelle keisarillisten vangittua Leian. Tatooinella Owen Lars osti R2-D2:sen ja C-3PO:n jawoilta. Imperiumin joukkojen tuhottua Larssien maatilan etsiessään R2:sta se lähti C-3PO:n, Luken ja Obi-Wan Kenobin kanssa Millennium Falconilla kohti Alderaania viemään piirustuksia Alderaanin hallitsijalle Bail Organalle. Falcon joutui Kuolemantähdelle, jossa R2 huomasi että Leiaa pidettiin vankina siellä. Han ja Luke pelastivat Leian ja he pääsivät droidien kanssa Yavin-4:lle. R2 auttoi Lukea tuhoamaan Kuolemantähden Yavinin taistelussa. Taistelussa R2 kuitenkin vaurioitui pahasti, mutta kapinallisteknikot saivat sen takaisin kuntoon.

Imperiumin vastaiskussa R2-D2 oli mukana Luken kanssa Dagobahissa etsimässä Yodaa. Dagobahin soilla R2 joutui kärsimään ja se joutui erittäin likaiseen kuntoon. Myöhemmin R2 meni Luken mukana Bespiniin, jossa se ajautui Leian, Chewbaccan, Lando Calrissianin ja 3PO:n seuraan. Heidän paetessaan Millennium Falconilla R2 korjasi 3PO:n ja aluksen hyperajon pelastaen näin ystävänsä Imperiumin ansasta.

Jedin paluussa R2-D2 soluttautuu Jabba the Huttin palvelukseen osana suunnitelmaa pelastaa Han Solo. R2 heitti ratkaisevalla hetkellä Luken valosapelin hänelle, jonka johdosta suunnitelma onnistui ja Han pelastui ja Jabba the Hutt kuoli. R2 oli mukana Han Solon johtamassa iskuryhmässä, jonka tehtävänä oli tuhota keskeneräisen uuden Kuolemantähden suojakentän generaattori, joka sijaitsi Endorin metsäkuussa. Endorin taistelussa R2 jälleen vahingoittui laukauksesta yrittäesään aukaista bunkkerin ovea.R2 kuitenkin saadaan korjatuksi kapinallisten juhliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. R2-D2 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]