Colchester

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Colchester
Colchesterin kaupungintalo.
Colchesterin kaupungintalo.
Colchesterin sijainti Englannissa ja Essexissä.
Colchesterin sijainti Englannissa ja Essexissä.
Colchester

51°53′20″N, 0°54′14″E

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Itä-Englanti
Kreivikunta Essex
Hallintopiiri Colchester
Hallinnon tyyppi Hallintopiiri
Maantiede
Kokonaispinta-ala 31,5 km²
Metropolialue 329 km²
Väestö
Väkiluku (2018) 136 268
Väestötiheys 4 326 as./km²
Metropolialue 192 523
Metropolialueen väestötiheys 585 as./km²

www.colchester.gov.uk

Colchester on noin 136 000 asukkaan kaupunki ja 193 000 asukkaan hallintopiiri (borough) Essexin kreivikunnassa Itä-Englannissa.[1][2][3] Se on kreivikunnan suurin kaupunki ja sijaitsee 83 kilometriä Lontoosta koilliseen. Sieltä kulkee pääkaupunkiin A12-tie ja Great Eastern Main Line -rautatielinja.

Britteinsaarten vanhimpana tunnettuna roomalaisena kaupunkina Colchester katsoo olevansa Britannian vanhin kaupunki.[4]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colchesteria on pidetty vanhimpana Rooman valtakunnan kaupunkina Britanniassa. Sen kelttinimi oli Camulodunon, joka tarkoittaa ’Camuloksen [kelttiläinen sodanjumala] linnoitusta’. Roomalaisten vuonna 43 tapahtuneen Britannian-valloituksen jälkeen paikalle rakennettiin legioonalaislinnoitus ja paikkakunnan nimi roomalaistettiin muotoon Camulodunum. Camulodunum toimi roomalaisten ensimmäisenä pääkaupunkina Britanniassa, mutta se tuhottiin Boudiccan johtamassa kansannousussa vuonna 61. Jonkin aikaa hävityksen jälkeen Lontoosta tuli uusi Britannian provinssin pääkaupunki. Rooman valtakunnan rajan siirryttyä pohjoisemmaksi Camulodunumista tuli colonia nimeltään Colonia Claudia Victricensis.

Itä-Anglian viikingit valloittivat Colchesterin ja suurimman osan Essexin kuningaskuntaa 800-luvun loppupuolella. Kaupunki pysyi viikinkien hallussa aina vuoteen 920, jolloin Edvard Vanhempi voitti sen haltuunsa.

Keskiaikaisen Colchesterin tärkein maamerkki on Colchesterin linna, jonka normannit rakensivat 1000-luvulla vanhan roomalaisen temppelin paikalle.

1500-luvun jälkipuoliskolla kaupunkiin muutti suuri määrä kutojia ja vaattureita Flanderista. Colchesterin keskustassa on yhä "hollantilaisena korttelina" (Dutch Quarter) tunnettu osa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin menestynein jalkapalloseura on Colchester United.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Colchester Encyclopaedia Britannica. Viitattu 4.4.2019. (englanniksi)
  2. Brinkhoff, Thomas: Colchester (District, Essex, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 13.12.2019. (englanniksi)
  3. Brinkhoff, Thomas: Colchester (Essex, East of England, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 13.12.2019. (englanniksi)
  4. Colchester Guide