Boudicca

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Boudiccan patsas lähellä Westminster Pieriä Lontoossa

Boudicca tai Boudica, joskus myös Boadicea (k. 60 tai 61 jaa), oli Norfolkin ikeenien kuningatar, joka johti vuonna 60 tai 61 jaa. laajaa kapinaa Britannian roomalaisvalloittajia vastaan.

Boudiccan puoliso Prasutagus oli roomalaisten liittolainen, jonka annettiin hallita heimoaan itsenäisenä kuninkaana. Prasutagus oli määrännyt valtansa perijöiksi tyttärensä ja Rooman keisarin. Prasutaguksen kuoleman jälkeen roomalaiset eivät kuitenkaan kunnioittaneet hänen tahtoaan vaan valloittivat ikeenien maat ja alistivat nämä julmalla tavalla. Boudicca ruoskittiin, ja hänen nuoret tyttärensä raiskattiin. Tämä nostatti ikeenit ja myös naapuriheimon trinovantit kapinaan. Kapinan johtajana oli Boudicca.

Kapinalliset polttivat Camulodunumin (Colchester), Londiniumin (Lontoo) ja Verulamiumin (St Albans). Ratkaisevassa Watling Streetin taistelussa roomalaiset kuitenkin löivät Boudiccan joukot. Tappion jälkeen Boudicca teki itsemurhan.

Näitä tapahtumia ovat kuvanneet historioitsijat Tacitus[1] ja Dio Cassius[2], joiden tekstit löydettiin uudelleen renessanssin aikana. Ne nostivat Boudiccan legendaariseksi hahmoksi viktoriaanisella aikakaudella, jolloin kuningatar Viktoria kuvattiin Boudiccan "kaimana" (nimi "Boudicca" johtuu ilmeisesti voittoa merkitsevästä sanasta, kuten nimi "Viktoria"). Siitä lähtien Boudicca on pysynyt tärkeänä kulttuurisymbolina Isossa-Britanniassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.