Gnaeus Julius Agricola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gnaeus Julius Agricola
Agricolan sotaretket Britanniassa.

Gnaeus Julius Agricola (13. heinäkuuta 4023. elokuuta 93) oli roomalainen sotapäällikkö.

Agricola syntyi Gallia Narbonensiksessa (nyk. Etelä-Ranskassa) ja meni naimisiin Domitia Decidianan kanssa. He saivat yhden tyttären, joka meni naimisiin historioitsija Tacituksen kanssa. Tacitus kirjoitti Agricolan elämäkerran Agricola ja oli yksi hänen suurimmista kannattajistaan.

Agricolan ura alkoi sotilastribuunina Britanniassa vuosina 58–62 kuvernööri Gaius Suetonius Paullinuksen alaisena. Tämän jälkeen Agricola toimi mm. legioonan komentajana ja Gallia Aquitanian provinssin kuvernöörinä. Samalla hänestä tehtiin myös patriisi. Kun yksi konsuleista kuoli vuonna 77, valittiin Agricola hänen tilalleen. Seuraavana vuonna hänet valittiin Britannian kuvernööriksi. Britanniassa Agricola kukisti walesilaiset ja kaledonialaiset Mons Graupiuksen taistelussa.

Vuonna 84 hänet kutsuttiin takaisin Roomaan, ehkä siksi että keisari Domitianus pelkäsi Agricolan saamaa suosiota. Agricola kuoli perintötilallaan Gallia Narbonensiksessa vuonna 93. HUhut kertoivat, että hänet olisi myrkytetty, mutta asiasta ei ole näyttöä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tacitus, Publius Cornelius: Agricola. (Agricola.) Suomentanut K. J. Hidén. Näköispainos. Alkuteos: Helsingissä: Yrjö Weilin, 1904. Helsinki: Kirja kerrallaan, 2004. ISBN 952-5439-62-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]