Albinus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Rooman keisarista. Muista samannimisistä katso: Albinus (täsmennyssivu)
Clodius Albinuksen lyöttämä kolikko. Etupuolella Albinuksen kuva ja teksti "D CLOD SEPT AL-BIN CAES". Takapuolella Saeculum Frugiferumin kuva ja teksti "SAECVLO FRVGIFERO COS II".

Decimus Clodius Albinus (25. marraskuuta 14719. helmikuuta 197) oli Rooman keisari. Britannian ja Hispanian legioonat huusivat hänet Rooman keisariksi Pertinaxin murhan jälkeen. Häntä pidetään yleisesti vallananastajana.

Albinus syntyi Pohjois-Afrikassa aristokraattiseen perheeseen.[1] Hän oli Britannian maaherrana. Didius Julianus oli ostanut keisarin viran pretoriaanikaartilta, mutta provinssien joukot kapinoivat. Albinus liittoutui Septimius Severuksen kanssa, joka oli vallannut Rooman ja tullut keisariksi vuonna 193.[2] Kun Severus oli voittanut Pescennius Nigerin, hän lähetti salamurhaajat Albinuksen perään. Syksyllä 196 Albinus julistautui keisariksi ja siirtyi Galliaan joukkoineen. Hän oli aluksi voittoisa seuranneissa taisteluissa. Lopulta Severus voitti hänet ja Albinus teki itsemurhan.

Koska britannialaiset joukot oli siirretty mantereelle, Britannia oli nyt suojaton, ja Severus kohtasi siellä laajaa kapinointia.

  1. Michael L. Meckler: Roman Emperors: Clodius Albinus roman-emperors.org. Arkistoitu 5.8.2007. Viitattu 4. syyskuuta 2008.
  2. Jona Lendering: Decimus Clodius Albinus livius.org. Arkistoitu 9.2.2007. Viitattu 5. syyskuuta 2008.