Geoffrey Monmouthilainen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Merlin lukee ennustuksiaan kuningas Vortigernille. Teoksen Prophetiae Merlini kuvitusta.

Geoffrey Monmouthilainen (n. 11001154) oli englantilainen pappi ja oppinut, joka vaikutti merkittävästi brittiläisen historiankirjoituksen kehitykseen. Hän syntyi Walesissa ja opiskeli Oxfordissa. Opintojensa jälkeen hänet nimitettiin ylidiakoniksi Monmouthiin, ja vuonna 1152 hänestä tuli piispa.

Geoffrey Monmouthilaisen varhaisimpia julkaistuja teoksia oli Prophetiae Merlini (Merlinin ennustukset). Merlin oli aiemmin tunnettu walesinkielisessä kirjallisuudessa nimellä Myrddin, mutta Geoffrey Monmouthilainen vaihtoi velhon ja profeetan nimen omaan teokseensa, ja tämä nimi yleistyi.

Geoffrey Monmouthilaisen kuuluisin teos on Historia Regum Britanniae, Britannian kuninkaiden historia. Se kertoo Britannian kuninkaista ennen saksien aikakautta. Teos sisältää runsaasti legendoja, eikä sitä voi pitää täysin luotettavana historiallisena lähteenä. Se kuitenkin vaikutti tuleviin historioitsijoihin ja kirjailijoihin satojen vuosien ajan. Tässä teoksessa mainitaan ensimmäisen kerran kuningas Arthur ja kuningas Lear. Arthur oli jo aiemmin esiintynyt joissakin muissa teoksissa, mutta Geoffrey Monmouthilainen oli ensimmäinen, joka nimesi hänet kuninkaaksi.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Prophetiae Merlini
  • Historia Regum Britanniae
  • Vita Merlini
Tämä pappiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.