Geoffrey Monmouthilainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merlin lukee ennustuksiaan kuningas Vortigernille. Teoksen Prophetiae Merlini kuvitusta.

Geoffrey eli Geoffrey Monmouthilainen (noin 11001154)[1] oli englantilainen pappi ja oppinut, joka vaikutti merkittävästi brittiläisen historiankirjoituksen kehitykseen. Hän syntyi Walesissä ja opiskeli Oxfordissa. Opintojensa jälkeen hänet nimitettiin ylidiakoniksi Monmouthiin, ja vuonna 1152 hänestä tuli piispa.

Geoffrey Monmouthilaisen varhaisimpia julkaistuja teoksia oli Prophetiae Merlini (”Merlinin ennustukset”). Merlin oli aiemmin tunnettu kymrinkielisessä kirjallisuudessa nimellä Myrddin, mutta Geoffrey muutti teoksessaan velhon ja profeetan nimen Merliniksi, ja niin tämä nimi yleistyi.

Geoffrey Monmouthilaisen tunnetuin teos on Historia Regum Britanniae, ”Britannian kuninkaiden historia”.[1] Se kertoo Britannian kuninkaista ennen saksien aikakautta. Teos sisältää runsaasti pyhimystaruja, eikä sitä voi pitää täysin luotettavana historiallisena lähteenä. Se kuitenkin vaikutti myöhempiin historioitsijoihin ja kirjailijoihin satojen vuosien ajan. Teoksessa mainitaan ensimmäisen kerran kuningas Arthur ja kuningas Lear. Arthur oli jo aiemmin esiintynyt joissakin muissa teoksissa, mutta Geoffrey Monmouthilainen oli ensimmäinen, joka nimesi hänet kuninkaaksi.

  1. a b Yleisen kirjallisuuden historia. Toinen osa, Keskiaika, varhaisrenessanssi / kirjoittanut Eino Railo., s. 202. WSOY, 1934. Kansalliskirjasto (viitattu 7.7.2019).
Tämä pappiin tai piispaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.