Thames

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Thamesjokea. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Thames
Thames Englannin kartalla
Thames Englannin kartalla
Alkulähde Thames Head, Gloucestershire
Laskupaikka Pohjanmeri, Southend-on-Sea
Maat Iso-Britannia
Pituus 346 km
Alkulähteen korkeus m
Virtaama 65,8 /s
Valuma-alue 12 935 km²
Thamesin ylittäviä siltoja Lontoossa

Thames on joki, joka virtaa eteläisessä Englannissa, Isossa-Britanniassa. Sen kokonaispituus on 335 kilometriä, josta purjehduskelpoista on 243 kilometriä. Kulkukelpoisessa osassa on yhteensä 45 sulkua.[1] Joki alkaa Gloucestershirestä Cotswoldinkukkuloilta, virtaa muun muassa Oxfordin ja Lontoon kaupunkien halki kohti itää ja laskee Pohjanmereen.

Thames on pisin kokonaan Englannissa virtaava joki, mutta Britannian pisin on Walesin puolelta alkava Severn. Thamesiin yhtyy 20 sivujokea. Joen alajuoksulla vuorovesi-ilmiö on havaittavissa Teddingtonin suluille Länsi-Lontoossa asti. Veden korkeus vaihtelee jopa seitsemän metriä. Joessa on yli 80 saarta.

Kun roomalaiset rakensivat Londiniumin Thamesin varrelle, joki nimettiin muinaiskelttiläisen jokea yleisesti tarkoittavan teme-sanan mukaan.lähde? Sen nimi saattaa olla yhdistelmä sanoista Tam (leveä) ja isis (vesi).[2]

Joesta on aikoinaan pyydystetty monia kalalajeja: sampia, joskus lohtakin, taimenia, suutareita, karppeja, särkiä, turpia, lahnoja, töröjä, ankeriaita ja kampeloita. Siellä tavataan säännöllisesti pyöriäisiä ja kerran jokeen on eksynyt myös pieni valas.[3] Yleisiä vierailijoita ovat myös kirjohylje ja pullokuonodelfiini.[4]

Thames Lontoossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thames kulkee Lontoon keskustan halki lännestä itään. Sen pohjoispuolella ovat Westminster ja Lontoon City, eteläpuolella Southwark. Joen yli johtavista silloista tunnetuimpia ovat Westminster Bridge, Waterloo Bridge, London Bridge ja Tower Bridge. Tower Bridgen itäpuolella joen yli ei ole siltoja, mutta sen ali johtaa useita tunneleita.

Keskustassa Thamesin pohjoisrantaa pitkin kulkee noin kahden kilometrin pituinen leveä rantakatu, Victoria Embankment. Muualla Lontoossa läheskään kaikkialla ei jokivartta pitkin kulje katua, vaan monet rakennustontit ulottuvat aivan joen reunaan saakka. Esimerkiksi Lontoon parlamenttitalo sijaitsee aivan joen varressa. Myös Tower of Londonin muuri kulkee aivan jokivartta pitkin.

Lontoon rahtilaivasatama sijaitsi aikaisemmin Thamesjoella lähes välittömästi Tower Bridgen itäpuolella. Alueella sijaitsi myös useita telakoita. Viime aikoina satama- ja telakkatoiminnat ovat kuitenkin siirtyneet kauemmaksi keskustasta, lähelle Thamesin suuta, ja tätä Docklandsin aluetta on alettu rakentaa uudeksi asunto- ja liiketaloalueeksi.

Thamesilla pidetään vuosittain Cambridge–Oxford-soutukilpailu.

Virtaama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oxford (tullessa): 17,6 m3/s
  • Oxford: (lähtiessä) 24,8 m3/s
  • Reading: 39,7 m3/s
  • Windsor: 59,3 m3/s
  • Lontoo: 65,8 m3/s

Tulvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki tulvii usein voimakkaasti. Joen yläjuoksulle on rakennettu useita sulkuja, joiden avulla joen virtausta voidaan säädellä. Thamesin rinnalle on rakennettu myös keinotekoinen Jubileejoki, minne tulvavesiä voidaan ohjata. Alajuoksulle Lontoota suojaamaan on rakennettu Thames Barrier porttirakennelma, joka estää tarvittaessa nousuveden tulon Lontooseen. [5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thames River | England: Tips & Detailed information European Waterways
  2. About the river Visit Thames
  3. The Fish on Thames London Online
  4. The River Thames: Wildlife Species Wildpro
  5. Mård, Anna: Kumpi ehtii ensi unelmataloon, vesi vai muuttajat. Aamulehti, 12.2.2014, s. A12.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.