Princess Alice

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bywell Castlen törmäys Princess Alicen kanssa

Princess Alice oli Thamesjoella tapahtuvia huviristeilyitä varten rakennettu siipiratasalus. Alus oli laskettu vesille vuonna 1865 nimellä Bute, ja se siirtyi London Steamship Companylle vuonna 1866, jolloin se sai nimekseen Princess Alice. Alus tuhoutui yhteentörmäyksessä Thamesjoella 3. syyskuuta 1878, jolloin aluksen 700 matkustajasta yli 600 menehtyi.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuun kolmannen päivän iltana Princess Alice oli rutiininomaisella "Moonlight Trip" -huviristeilyllä Swan-laiturilta Gravesendiin, Sheernessin ja takaisin. Lipun hinta oli kaksi šillinkiä. Risteilylle osallistui satoja lontoolaisia, joista monet olivat vierailulla Gravesendin Rosherville Gardensissa.

Alkumatka oli tapahtumaköyhä, kuten myös paluumatkan alku. Illalla kello 19.40 alus oli North Woolwichin laiturin näköpiirissä, jossa osan matkustajista oli tarkoitus poistua laivasta. Tällöin Princess Alicen miehistö havaitsi hiililaiva Bywell Castlen.

Viisi kertaa Princess Alicea suurempi, 890 tonnin Bywell Castle oli matkalla tyhjänä kuivatelakalta hakemaan uutta hiililastia. Aluksen kapteenina oli kapteeni Harrison, ja aluksen komentosillalla oli kokenut Thamesjoen luotsi.

Komentosillalta kapteeni Harrison havaitsi Princess Alicen kulkevan Bywell Castlen aiotun reitin poikki. Bywell Castlen kurssia muutettiin siten, että se sivuuttaisi Princess Alicen tämän peränpuolelta. Princess Alicen kapteenia tämä kurssinmuutos hämmästytti, ja hän muutti myös oman aluksensa kurssia, jolloin hänen aluksensa joutui suoraan Bywell Castlen kurssille.

Kun kapteeni Harrison Bywell Castlen komentosillalla huomasi risteilyaluksen odottamattoman kurssinmuutoksen, hän määräsi koneet täysillä taakse. Tällöin oli jo kuitenkin liian myöhäistä, ja Bywell Castle törmäsi Princess Alicen tyyrpuurinpuoleiseen kylkeen, aivan siipirattaan etupuolelle. Risteilyalus katkesi keskeltä kahteen osaan ja upposi neljässä minuutissa, ja sen matkustajat joko jäivät loukkuun uppoavaan alukseen tai joutuivat veden varaan.

Tuohon aikaan Thamesjoki oli kaikkea muuta kuin puhdasvetinen joki. Törmäysalueen lähialue oli raskaan teollisuuden aluetta, jossa tehtaiden jätteet sekä kaupungin viemärivedet laskettiin puhdistamattomana suoraan jokeen.

Vedestä pelastettiin eri lähteiden mukaan 69–170 ihmistä. Heistä suurin osa kuitenkin menehtyi. Kun aluksen rungon puolikkaat nostettiin, hylyn sisältä löytyi sadoittain ruumiita pakkautuneina ulosmenoteiden läheisyyteen. Suurinta osaa menehtyneistä ei koskaan tunnistettu, ja heidät on haudattu joukkohautaan Woolwichin hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Höyrylaiva Bywell Castlen lokikirja, New York Times, 6. syyskuuta 1878

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]