Lontoon City

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lontoon City
Lontoon Cityn sijainti Lontoossa.
Lontoon Cityn sijainti Lontoossa.
Kaupunki Lontoo
Koordinaatit 51°30′58″N, 0°05′35″W
Pinta-ala 2,904 km2
Väkiluku 8 706 ()
Lähialueet Camden, Islington, Hackney, Tower Hamlets, Southwark, Lambeth, City of Westminster
Kartta
Lontoon City

Lontoon City (engl. City of London) on Lontoon historiallisen keskustan käsittävä hallintoalue Suur-Lontoon kreivikunnassa. Lontoon kaupunkiasutus kasvoi alun perin Lontoon Cityn ja viereisen Westminsterin ympärille, jotka molemmat ovat nykyisin Lontoon kaupunginosia Thamesin pohjoispuolella. Pinta-alaltaan City on 2,6 neliökilometrin suuruinen – siksi se tunnetaankin myös nimellä The Square Mile (neliömaili). Näitä termejä käytetään usein metonymioina Yhdistyneen kuningaskunnan finanssipalvelutoimialalle, joka sai historiallisesti näiltä alueilta alkunsa.

Vuonna 2017 Cityn asukasluku oli noin 7 700 ja asukastiheys 2 640 as/km².[1] Cityssä työskentelee päivittäin noin 300 000 henkilöä.[2]

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoon Cityn vaakuna.

Cityn hallintoa kutsutaan virallisesti nimellä Mayor and Commonalty and Citizens of the City of London mutta myös nimellä The Corporation of London. City jakautuu 25 äänestysalueeseen (Ward), joista jokainen valitsee edustajikseen yhden oltermannin (Alderman) sekä 2–10 valtuutettua (Commoner). Vaalit järjestetään neljän vuoden välein ja valitut edustajat ovat puoluepoliittisesti sitoutumattomia. Vaalissa äänioikeutettuja ovat paitsi Cityn asukkaat, myös siellä toimivat yritykset. Yrityksillä on noin 32 000 ääntä, kun asukkailla on alle 10 000 ääntä.[3][4]

Valtuutetut muodostavat valtuuston (The Court of Common Council), joka on Cityn korkein päätöksentekoelin. Oltermannit puolestaan muodostavat The Court of Aldermen -nimisen elimen, jonka tehtävät ovat jääneet varsin vähäisiksi. Oltermannit toimivat kuitenkin rauhantuomareina sekä erilaisten yleishyödyllisten yhteisöjen hallintoelimissä.

Lontoon Cityn johdossa on pormestari (Lord Mayor of London); tämä 1189 perustettu virka on eri virka kuin Lontoon pormestari (Mayor of London). Yhdistyneen kuningaskunnan 66 citystä vain 30:llä on Lord Mayor. Pormestari valitaan vaaleilla vuodeksi syys-lokakuun vaihteessa, ja ehdolle voivat asettua kaikki oltermannit, jotka ovat toimineet myös Cityn sheriffeinä mutta eivät vielä ole olleet pormestarina. Marraskuussa pormestari menee värikkäässä kulkueessa (Lord Mayor's Show) Westminsteriin vannomaan uskollisuutta kuningattarelle korkeimman oikeuden tuomarien läsnä ollessa.

Cityllä on myös oma poliisi, City of London Police, kun muu Lontoo on Metropolitan Policen valvonnassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentissa on ollut vuodesta 1579 näkyvällä paikalla Cityn oma Remembrancer (muistuttaja), jonka tehtävänä oli alun perin muistuttaa kuninkaalle – joskin silloin oli vallassa kuningatar Elisabet I – että hän on velassa Citylle eli hän on virallistettu elinkeinoelämän lobbari.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoon City.

Cityä on hallittu erillisenä vuodesta 886 lähtien, jolloin Alfred Suuri nimitti poikansa Lontoon kuvernööriksi. Cityn rajat määritti kaupungin muuri, joka nyttemmin on purettu. Vuonna 1132 Lontoolle annettiin kaupungin oikeudet ja 1141 sen väki katsottiin yhdeksi yhteisöksi, jota hallitsemaan tuli Corporation of London. City on palanut maan tasalle vuosina 1212 ja 1666. Ennen vuotta 1832 City valitsi neljä edustajaa ylähuoneeseen, mutta nykyisin vain yhden edustajan Etelä-Westminsterin kanssa jaetusta vaalipiiristä.

Lontoon Cityn asukasluku on laskenut tasaisesti, vielä vuonna 1700 siellä asui 208 000 asukasta, joista 139 000 kaupunginmuurien sisäpuolella. Asuintalot purettiin kuitenkin konttorirakennusten tieltä. Nykyisin Cityyn noin neliömailin alueelle sijoittuneet finanssisektorin yritykset tuovat kuudenneksen maan bruttokansantuotteesta. City nousikin vuonna 2007 ohi New Yorkin Wall Streetin maailman johtavaksi kansainväliseksi finanssikeskukseksi.[5]

Maamerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävimmät Cityssä olevat rakennukset ovat St Paulin katedraali, jossa sijaitsee Lontoon piispanistuin, sekä yksi Lontoon korkeimmista pilvenpiirtäjistä, 183-metrinen Tower 42 ja 180 metriä korkea Swiss Ren rakennus osoitteessa 30 St Mary Axe,[6] Lontoon pörssi ja Bank of England.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brinkhoff, Thomas: City of London (Greater London, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map, Location, Weather and Web Information City Population. Viitattu 3.4.2019. (englanniksi)
  2. http://www.londononline.co.uk/cityoflondon/
  3. a b Peter Lodenius: Pintaa syvemmältä:Tuhat vuotta rahan valtaa. Kansan Uutiset - Viikkolehti, 3.8.2012, s. 33.
  4. http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2844214/tuhat-vuotta-rahan-valtaa-lontoon-cityssa
  5. http://www.cass.city.ac.uk/media/stories/story_89_105659_69685.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Tallest buildings in London Emporis. Viitattu 2.10.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lontoon City.