Wall Street

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee katua. Artikkeli samannimisestä elokuvasta, katso Wall Street – rahan ja vallan katu, ja sen jatko-osasta Wall Street: Money Never Sleeps.
New York Stock Exchange Wall Streetin puolelta nähtynä
Wall Street lähiympäristöineen kartalla

Wall Street on katu Manhattanilla New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Se sijaitsee lähellä Manhattanin saaren eteläpäätä ja johtaa Broadwayltä Manhattanin itärantaa pitkin kulkevalle South Streetille. Wall Street on Manhattanin finanssialan keskittymän Financial Districtin keskus, jossa pitää majaansa muun muassa New Yorkin pörssi. Wall Street on ollut maailman johtava finanssikeskus, mutta vuonna 2007 Lontoon City kasvoi kansainvälisenä finanssikeskuksena ohi Wall Streetin.[1]

Kadun nimi Wall Street (suom. "Muurikatu") on peräisin vuodelta 1652, kun sen kohdalla kulki Manhattanin saaren eteläpäähän perustetun, hollantilaisten asuttaman Uuden Amsterdamin pohjoisraja, ja paikalle rakennettiin muuri[2] suojaksi lenape-intiaaneja, brittejä ja Uuden Englannin uudisasukkaita vastaan. Britit, joiden siirtomaahan alue kuului vuodesta 1664, hävittivät muurin vuonna 1699, ja rakensivat sen tilalle kadun ja sen varrelle asuin- ja toimistotaloja. Näiden joukossa oli uusi kaupungintalo Broad Streetin ja Wall Streetin kulmassa.[3]

Kadun mukaan on nimetty myös sanomalehti The Wall Street Journal.

Wall Street populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wall Street on esiintynyt useissa elokuvissa sekä tapahtumapaikkana että kuvauspaikkana. Wall Streetille perustuvia elokuvia ovat muun muassa Wall Street – rahan ja vallan katu (1987) sekä sen jatko-osa Wall Street: Money Never Sleeps (2010) ja The Wolf of Wall Street (2013).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.cass.city.ac.uk/media/stories/story_89_105659_69685.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Wall Street (Arkistoitu – Internet Archive) Virtual Tour of New Netherland
  3. Visiting Wall Street New York (Arkistoitu – Internet Archive) NY City visitors guide

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.