30 St Mary Axe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelään päin katsottuna Bishopsgatelta, joka on yksi Lontoon Cityn läpi kulkevista pääkaduista. 30 St Mary Axe (180 m) on Lontoon yhdeksänneksi korkein rakennus.

30 St Mary Axe on rakennus Lontoon suurimmassa talouskeskittymässä Lontoon Cityssä. Rakennus tunnetaan laajalti lempinimellä "The Gherkin" ("Suolakurkku"), ja joskus myös The Swiss Re Tower, Swiss Re Building, Swiss Re Centre, tai vain Swiss Re, edellisen ja ensimmäisen omistajansa mukaan.

Rakennus on 180 metriä korkea ja on siten Lontoon Cityn toiseksi korkein rakennus Tower 42:n jälkeen ja koko Lontoon yhdeksänneksi korkein.[1][2] Rakennuksen suunnitteli Pritzker-palkittu Sir Norman Foster ja hänen entinen työkumppaninsa Ken Shuttleworth sekä Arup-suunnittelutoimiston insinöörit. Rakennuksen rakensi 2001–2003 ruotsalainen rakennuskonserni Skanska. Barcelonassa on samankaltainen rakennus Torre Agbar.

"Gherkin" rakenteilla. Työt alkoivat maaliskuussa 2001, harjakorkeus saavutettiin marraskuussa 2002, ja avajaiset pidettiin 2004 alussa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. London's Tallest Buildings And How They Got Their Names Londonist.com. Viitattu 18.8.2017 (englanniksi).
  2. Tallest buildings in London (9.) Emporis.com. Viitattu 18.8.2017 (englanniksi).
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.