Norman Foster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norman Foster
Norman Foster vuonna 2006.
Norman Foster vuonna 2006.
Henkilötiedot
Koko nimi Norman Robert Foster
Syntynyt1. heinäkuuta 1935 (ikä 88)
Reddish, Stockport, Englanti
Kansalaisuus Iso-Britannia
Ammatti arkkitehti
Arkkitehti
Koulutus Manchesterin yliopisto, Yalen yliopisto
Taidesuuntaus high-tech-arkkitehtuuri
Merkittävät työt
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut

Norman Robert Foster (Lord Foster of Thames Bank), (s. 1. heinäkuuta 1935 Reddish, Stockport, Englanti) on brittiläinen arkkitehti.

Nuoruus ja opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foster syntyi työväenluokkaiseen perheeseen Reddishissa. Hän jätti koulun 16-vuotiaana työskennelläkseen Manchesterin kaupungin taloustoimistossa. Foster suoritti asepalveluksensa Royal Air Forcessa, minkä jälkeen hän aloitti erikoisluvalla opiskelut Manchesterin yliopiston arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun osastolla vuonna 1961. Myöhemmin hän sai paikan Yalen yliopistosta, josta hän valmistui maisteriksi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foster perusti Team 4:n yhdessä Yalessa tapaamansa Richard Rogersin kanssa, ja vuonna 1967 hän perusti Foster Associates -arkkitehtitoimiston. Foster teki yhteistyötä vuosina 1971–1983 Buckminster Fullerin kanssa useissa projekteissa; nämä projektit innoittivat myöhemmin ympäristön huomioon ottavan lähestymistavan suunnittelussa muun muassa rakennusten lämmityksen ja ilmanvaihdon osalta. Foster on uranuurtaja myös lasijulkisivujen ja avokonttorien kehittäjänä.

Arvonimet ja palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foster aateloitiin vuonna 1990 ja otettiin Ansioritarikunnan jäseneksi 1997. Vuonna 1999 hän sai arvonimen Lord Foster of Thames Bank. Norman Foster on toinen brittiarkkitehti, joka on voittanut Stirling-palkinnon kahdesti, ensin lentokonehangaaristaan Duxfordin sotamuseossa 1998 ja uudelleen Swiss Re -tornitalosta Lontoossa 2004. Hän sai elämäntyöstään Pritzker-palkinnon 1999.

Fosterin tärkeimmät työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitteilla olevat kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmiit kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. University of Toronto Capital Projects – The Leslie L. Dan Pharmacy Building. University of Toronto. Arkistoitu 19.12.2011. Viitattu 20.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.