HSBC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
HSBC Holdings plc

HSBC.svg

Yritysmuoto Listattu yhtiö
Osake LSE: HSBA
SEHK: 005
NYSE: HBC
Euronext: HSBBSX: 1077223879
Perustettu 1865
Kotipaikka Lontoo, Iso-Britannia
Toimiala pankki- ja vakuutustoiminta
Tuotteet rahoituspalvelut
Henkilökuntaa 284 000 (2005)
Kotisivu www.hsbc.com

HSBC Holdings plc on brittiläinen monikansallinen yhtiö ja yksi suurimmista pankkitoiminnan harjoittajista maailmassa. Forbes Global 2000 -listalla yhtiö oli vuonna 2005 yleisesti viidenneksi suurin ja pankkialan kolmanneksi suurin yritys. Se keskuspaikka sijaitsee Lontoon Canary Wharfissa. HSBC-ryhmä on nimetty perustajansa, The Hongkong and Shanghai Banking Corporationin, mukaan. Sen perusti skotlantilainen Thomas Sutherland vuonna 1865 rahoittaakseen Britannian kauppatoimia Itä-Aasiassa.

HSBC:n konttori Lontoon Canary Wharfissa.

HSBC on varallisuutensa perusteella maailman toiseksi suurin yritys. Liikevaihtoa yrityksellä oli vuonna 2005 lähes 63 miljardia Yhdysvaltain dollaria [1].

HSBC:n kyseenalaisena koettu toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSBC on niittänyt kyseenalaista mainetta erilaisten skandaalien yhteydessä. Pankki on jäänyt kiinni Meksikon huumekartellien avustamisesta ja terrorismiin yhdistettyjen yritysten kanssa tehdystä yhteistyöstä.

HSBC:n tytäryhtiöt kuljettivat miljardien dollarien arvosta käteisvaroja panssaroiduissa autoissaan antaen huumeparoneiden ostaa lentokoneita Caymansaarten veroparatiisiin rekisteröityjen HSBC:n tilien kautta. Yhdysvaltain senaatin saamien tietojen mukaan HSBC on siirtänyt 7 miljardia dollaria osittain huumekaupoista peräisin ollutta käteistä rahaa Meksikosta Yhdysvaltoihin. Myös aseiden salakuljettajat ovat käyttäneet pankkia.

HSBC:n Geneven-konttori jatkoi asiakassuhdetta Katex Mines Guinee -yhtiön kanssa vaikka YK varoitti yhtiöstä, sen myytyä aseita kapinallisille Liberian sisällissodan aikana 2000-luvun alussa.

HSBC:n asiakaslistalla ovat olleet mm. korruptiotuomion saanut brittiasianajaja Jeffrey Tesleri, joka sai 21 kuukauden vankilatuomion Yhdysvalloissa nigerialaisten poliitikkojen lahjomisesta. Kansainvälisen journalistiyhteenliittymän ICIJ:n vuonna 2015 julkistamasta SwissLeaks-tietovuotoaineistosta käy ilmi, että lahjusrahat kulkivat Teslerin ja hänen perheenjäsentensä HSBC:n sveitsiläistilien kautta.

HSBC on myöntänyt kirjallisessa vastauksessaan ICIJ:lle, että HSBC:n Geneven konttorilla on ollut vakavia ongelmia sisäisen valvonnan suhteen. Pankki on oman ilmoituksensa mukaan muuttanut rahanpesua torjuvia sääntöjään ja välttelee nykyisin riskialttiita asiakkaita kuten esimerkiksi veronkiertäjiä.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta HSBC.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/08/vuoto-suurpankin-asiakkaina-rikollisia-laidasta-laitaan