Burberry

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burberryn käsilaukku tunnetulla ruutukuviolla.

Burberry (LSE: BRBY) on perinteinen englantilainen muotitalo, joka on perustettu 1856. Burberry on tunnettu ruutukuviostaan. Nykyinen pääsuunnittelija on englantilainen Christopher Bailey, joka on nostanut talon uuteen nousuun muun muassa hylkäämällä perinteisen ruutukuvion liikakäytön. Burberryn perustaja oli Thomas Burberry (1835-1926), joka patentoi vuonna 1880 vettähylkivän, kestävän ja hengittävän gabardiinikankaan.

Burberryn valmistamia tai niiden kaltaisia gabardiinipäällystakkeja kutsuttiin Suomessa aiemmin nimellä berberi.[1]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burberrya on kritisoitu eläinrääkkäyksen tukemisesta, koska se käyttää tuotteissaan aitoa turkista. Yhtiö perustelee turkisten käyttöään erityisesti sillä, että sen ostamat Saga Fursin turkikset on tehty suomalaisista turkiseläimistä, ja ovat sen vuoksi eettisesti tarhattuja.[2]

Vuonna 2014 Last Chance for Animals -eläinsuojelujärjestö väitti, että muun muassa Burberry osti kaniturkkeja espanjalaisilta turkistarhoilta, jolla eläimiä kohdeltiin julmasti. Burberry kielsi ostaneensa tarhalta turkkeja, ja sanoi tuomitsevansa eläinten julman ja laittoman kohtelun, ja vakuutti, että se ei käytä turkkeja, joiden valmistukseen liittyy tuomittavaa eläinten kohtelua.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 94. WSOY, 1958.
  2. Eläinsuojelujärjestöjen kansainvälinen kampanja kritisoi suomalaista turkistarhausta | Animalia www.animalia.fi. Viitattu 11.2.2016.
  3. Saint Laurent, Burberry And Dior Deny Animal Cruelty Vogue UK. Viitattu 11.2.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.