The Coca-Cola Company

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Coca-Cola Company
The Coca-Cola Company logo.svg
Tunnuslause Taste the feeling
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustettu 1886
Toimitusjohtaja Muhtar Kent
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Atlanta, Yhdysvallat
Toiminta-alue maailmanlaajuinen (lukuun ottamatta Pohjois-Koreaa)
Toimiala Elintarvikeala
Tuotteet virvoitusjuomat
Liikevaihto Laskua 46,854 miljardia $ (2013)[1]
Liikevoitto Laskua 10,228 miljardia $ (2013)[1]
Nettotulos Laskua 8,584 miljardia $ (2013)[1]
Tilikauden tulos Nousua 33,44 miljardia $ (2013)[1]
Henkilöstö 130 600 (2013)
Kotisivu coca-colacompany.com
The Coca-Cola Companyn pääkonttori Atlantassa, Georgiassa.
Coca-Cola-pullo

The Coca-Cola Company on maailman suurin alkoholittomien juomien valmistaja, jakelija ja markkinoija. Yhtiö työllistää suoraan 55 000 ja välillisesti yli 600 000 henkilöä noin 200 maassa. Afrikassa yhtiö on suurin yksityissektorin työnantaja. The Coca-Cola Companyn pääkonttori on Yhdysvalloissa, Georgian osavaltion Atlantassa. Yhtiön liikevaihdosta noin 70 % tulee Yhdysvaltain ulkopuolelta. Yhtiön suurin kilpailija on PepsiCo.

Asa Griggs Candler perusti The Coca-Cola Companyn Atlantassa vuonna 1892.

Tuotemerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coca-Cola on tunnetuin The Coca-Cola Companyn tuotemerkki, ja se muodostaa arviolta 56 % juomien myynnistä. Muita tuotteita ovat muun muassa Sprite, Fanta, Powerade, Aquarius, Minute Maid, Burn, Bonaqua, Dasani, Georgia Coffee, Lilt, Mer, Tab, Surge ja Dr Pepperiä jäljittelevä Pibb Xtra.[2] Lisäksi The Coca-Cola Company myy Dr Pepperiä Euroopassa ja joissain osissa Yhdysvaltoja. Yhtiöllä on yli 400 juomamerkkiä ja yhteensä yli 2 400 erilaista juomaa, joita valmistetaan yli 200 maassa. Konsernin tuotemerkeissä on virvoitusjuomien lisäksi mehuja ja mehujuomia, pullovesiä, energiajuomia, urheilujuomia, maito- ja soijamaitojuomia sekä kahvi- ja teejuomia.

Juomien valmistuksesta vastaavat yhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Coca-Cola Companyn juomat valmistetaan miltei poikkeuksetta siinä maassa, jossa ne myydäänkin. Valmistuksesta vastaavat paikalliset pullottamoyhteistyökumppanit, jotka myös myyvät tuotteet ja jakelevat ne eri myyntipisteisiin. Pullottajayhteistyökumppaneja on kolmenlaisia. Valtaosa pullottamoista on paikallisia, itsenäisiä juomayhtiöitä, joiden toimintaa The Coca-Cola Company ei voi ohjata. Tällaisten yhtiöiden nimessä voi myös olla Coca-Colan nimi, koska ne ovat erikoistuneet yhtiön juomien valmistukseen. Osassa pullottamoyhtiöistä Companylla on vähemmistöomistus. Vain muutama pullottamoyhtiö on Companyn kokonaan omistama, kuten Ruotsissa. The Coca-Cola Company on kuitenkin todennut pyrkivänsä eroon juomayhtiöiden omistamisesta mm. Ruotsissa, kunhan pullottamolle löytyy oikea jatkaja [3].

Coca-Cola Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coca-Cola rantautui näkyvästi Suomeen Helsingin 1952 kesäolympialaisten yhteydessä, kun The Coca-Cola Company olympialiikkeen pitkäaikaisena yhteistyökumppanina lahjoitti Helsingin olympiakisojen järjestelytoimikunnalle ja Sotainvalidien Veljeskunnalle 30 000 laatikkoa juomaa. Tosin Helsingin Stockmannilta Coca-Colaa sai jo 1930-luvulla. Coca-Colan ensimmäinen valmistaja Suomessa oli Kouvolan Vesitehdas, joka aloitti valmistuksen jo vuonna 1928 [4].

Oy Hartwall Ab sai Coca-Colan valmistusoikeudet vuonna 1956.[5] Yhteistyö päättyi vuonna 1998, ja Hartwall siirtyi pullottamaan kilpailija PepsiCon juomia.

Helsingissä toimiva Coca-Cola Finland Oy on Companyn kokonaan omistama tytäryhtiö, joka toimii yhteistyössä Keravalla toimivan Sinebrychoffin kanssa. Coca-Cola Finland on markkinointiyhtiö, joka vastaa juomien kuluttajamarkkinoinnista. Juomien valmistuslisenssin haltijana Sinebrychoff valmistaa, jakelee ja myy juomat. Coca-Cola Finland kuuluu Pohjoismaiden alueeseen, jonka pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa.

Suomessa myytävät The Coca-Cola Companyn juomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiassa Coca-Colaa vastaan on boikotoitu muutamia kertoja vastalauseena yhtiön huonon hygienian ja ympäristövaikutusten takia.[7] Coca-Colan hampaita kellastuttava vaikutus on tieteellisesti todistettu ilmiö,[8] joka johtuu hammaskiillettä tuhoavasta fosforihaposta. Sama pätee kuitenkin myös muihin virvoitusjuomiin. Coca-Colan pH-arvo on 2,56 eli hyvin hapan.

The Coca-Cola Companya on syytetty tehtaiden ammattiyhdistysaktiivien huonosta kohtelusta kehitysmaissa. Yhtiötä on syytetty muun muassa kahdeksan ay-aktivistin tappamisesta Kolumbiassa vuosina 1989–2003. Myös yhtiön tehtailla Turkissa ja Indonesiassa ay-aktivisteja on peloteltu. Sen sijaan Nicaraguassa työntekijöiden järjestäytyminen on kielletty. Yhtiö on vastannut useaan otteeseen näihin liittyviin syytöksiin ja myös toiminnallaan pyrkinyt osoittamaan syytökset perusteettomiksi.[9]Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat järjestäneet kolajuoman vastaisia kampanjoita.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d The Coca-Cola Company Form 10-K, Securities and Exchange Commision, 27. helmikuuta 2014
  2. The Coca-Cola Companyn kotisivu
  3. The Coca-Cola Companyn kotisivu
  4. Valkealan puotimuseo, Valkeala/Kouvola, kesäkuu 2008
  5. Coca-Colan historia Suomessa - coca-cola.fi
  6. Koffin kotisivu
  7. IndiaResource (englanniksi), luettu 17.11.2006
  8. FAQ Farm (englanniksi), luettu 17.11.2006
  9. [1][2][3][4][5]
  10. http://www.vasemmistonuoret.fi/libero/paperitahdet/2007/01_2007/cocacola_automaatit_pois_kouluista.html