Johnson & Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johnson & Johnson
Johnson and Johnson Logo.svg
Yritysmuoto pörssiyhtiö
Osake NYSE: JNJ
ISIN US4781601046
Perustettu Yhdysvallat 1886
Perustaja Robert Wood Johnson I, James Wood Johnson ja Edward Mead Johnson
Toimitusjohtaja Alex Gorsky
Kotipaikka New Brunswick, New Jersey, Yhdysvallat
Toiminta-alue Maailmanlaajuinen
Toimiala Monialayritys
Tuotteet Lääkkeet, päivittäistavarat
Liikevaihto Nousua 82,059 mrd. $ (2019)[1]
Nettotulos Laskua 15,119 mrd. $ (2019)[1]
Henkilöstö 132 000 (2019)[1]
Kotisivu www.jnj.com

Johnson & Johnson on yhdysvaltalainen lääkkeitä ja muita terveydenhoitoalan tuotteita sekä päivittäistavaroita valmistava suuryritys. Dow Jones Industrial Average- ja Fortune 500 -listattu Johnson & Johnson on markkina-arvoltaan maailman suurimpien yrityksien joukossa.

Yhtiön pääkonttori sijaitsee New Brunswickissä New Jerseyssä Yhdysvalloissa.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1921 Johnson & Johnson toi markkinoille maailman ensimmäiset laastarit tuotemerkillä Band-Aid. Suomessa Band-Aid-laastareita ei enää myydä, mutta Yhdysvalloissa se on tunnettu tuotemerkki.[2]

Suomessa tunnetuimpia Johnson & Johnsonin tuotemerkkejä ovat o.b.-tamponit, Nicorette-nikotiinikorvaushoitovalmiste, Natusan-tuotteet, Pepcid-närästyslääke, Nizoral-hilseshampoo ja Imodium-ripulilääke.

Johnson & Johnson markkinoi Yhdysvalloissa suomalaisen pörssiyhtiön Raision kehittämää kolesterolia alentavaa Benecol-margariinia.

Suomessa Johnson & Johnsonin lääkkeitä markkinoi Johnson & Johnsonin tytäryritys Janssen-Cilag. Merkittäviä Janssen-Cilagin markkinoimia lääkkeitä ovat muun muassa Concerta (ADHD:n hoito), Daktarin (sienitulehdukset), Durogesic (kipulääke), Eprex (anemian hoito), Fentanyl (kipulääke), Risperdal (psykoosi-lääke) ja Reminyl (Alzheimerin tauti).

Risperdal on viime vuosina ollut kymmenen eniten myydyimmän lääkkeen joukossa sekä Suomessa että maailmalla.

Johnson & Johnsonin ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä sekä itsehoitotuotteita Suomessa markkinoi tytäryritys McNeil. McNeilin tunnetuimpia tuotteita Suomessa ovat Nicorette (tupakanvieroitus), Neutrogena (ihonhoito), Pepcid (närästys), Bafucin (kurkkukipu), Listerine (suunhoito), Imodium (ripuli) ja Microlax (ummetus).

Tuomio Oklahomassa opioidikriisin aiheuttamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oklahoman osavaltiossa Johnson & Johnsonille määrättiin 572,1 miljoonan dollarin sakko osallisuudesta opioidikriisin aiheuttamiseen. Syyttäjät olivat vaatineet 17 miljardia dollaria.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]