Tamponi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
OB-merkkinen, pienen vuodon tamponi muovikääreessään, ei asetinta. Pituudeksi mitattu 5 cm.
Poikkileikkaus tamponin sijainnista.
Tamponi pahvisella asettimella.
Edellisen osat irrallaan.
Anustamponeja anaali-inkontinenssista kärsiville.

Tamponi on emättimen sisään asetettava, imukykyisestä materiaalista (nykyisin useimmiten puuvillasta) valmistettu kuukautissuoja, joka imee itseensä kuukautisvuodon. Tamponin materiaali on pääosin sellumassaa, joka on valkaistu esimerkiksi kloorilla, hapella tai vetyperoksidilla. Sellumassa on puusta keittämällä valmistettua fluff-massaa (engl. fluff pulp), joka tarkoittaa revinnäissellua. Suomessa fluff-massaa jalostaa ostosellusta UPM-Kymmene Oyj:n Rauman tehdas.

Perustamponeissa on poistonaru, joka helpottaa sen poistamista, sekä joskus myös asetin.

Ilmeisesti erilaisista materiaaleista valmistettuja tamponeja on ollut olemassa jo tuhansia vuosia, mutta poistonarulla ja asettimella varustetun tamponin patentoi yhdysvaltalainen tohtori Earle Haas vuonna 1931.[1]

Asetintamponit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asetintamponi usein helpottaa käyttöä varsinkin tottumattomilla käyttäjillä.

Asetin toimii hieman ruiskun tavoin, ja koostuu kahdesta osasta - sisemmästä ja ulommasta asetinputkesta. Asetin voidaan valmistaa joko muovista tai kartongista, arkikielessä pahvista.

Muovisella asettimella varustetut tamponit vievät vähemmän tilaa ja mahtuvat kokonaisuudessaan jopa kämmenen sisälle, sillä vasta juuri ennen asettamista ne vedetään täyteen mittaansa. Osa naisista on sitä mieltä, että muovista asetinta olisi helpompi käyttää kuin pahvista, sillä sen pää on pyöristetty ja itse asetin liukuvampi.

Tamponia ei saa huuhtoa alas WC-pöntöstä, koska tamponit voivat kerääntyä putkien mutkiin ja lopulta aiheuttaa tukoksen.[2]

Toksinen šokkioireyhtymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toksinen šokkioireyhtymä (TSS) eli tamponišokki on harvinainen, mutta vaarallinen tila, josta useimmissa tamponipakkauksissa varoitetaan. TSS aiheutuu myrkkyjä tuottavasta bakteerikannasta. Tätä bakteeria löytyy yleisesti ihmisiltä nenästä, kainaloista, nivusista ja emättimestä. Useimmat ihmiset ovat näiden bakteerien kantajia kärsimättä tilanteesta lainkaan. Osalle ihmisistä bakteeri voi kuitenkin aiheuttaa TSS:n puhkeamisen. Hoitamattomana TSS on vakava sairaus, joka lopulta voi tappaa siihen sairastuneen ihmisen. Oireita voi olla muun muassa kuume.

Šokin välttämiseksi tulee tamponia käyttää vain kuukautisten aikana (ei siis valkovuodon imemiseen) ja vuotoon nähden mahdollisimman pienellä imukyvyllä varustettua. Lisäksi samaa tamponia ei tule käyttää kuutta-kahdeksaa tuntia enempää. Suositeltu vaihtoväli onkin 4–8 tuntia.

Tamponimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • OB
  • Tampax
  • Vuokkoset
  • Libresse
  • Ellen

Myös kaupan omalla merkillä saattaa olla tamponeja. (esimerkiksi Daily, Pirkka)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta tamponi.