Tamponi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OB-merkkinen, pienen vuodon tamponi muovikääreessään, ei asetinta. Pituudeksi mitattu 5 cm.
Poikkileikkaus tamponin sijainnista.
Tamponi pahvisella asettimella.
Edellisen osat irrallaan.
Anustamponeja anaali-inkontinenssista kärsiville.

Tamponi on emättimen sisään asetettava, imukykyisestä materiaalista (nykyisin useimmiten puuvillasta) valmistettu kuukautissuoja, joka imee itseensä kuukautisvuodon. Tamponin materiaali on pääosin sellumassaa, joka on valkaistu esimerkiksi kloorilla, hapella tai vetyperoksidilla.

Perustamponeissa on poistonaru, joka helpottaa sen poistamista, sekä joskus myös asetin.

Ilmeisesti erilaisista materiaaleista valmistettuja tamponeja on ollut olemassa jo tuhansia vuosia, mutta poistonarulla ja asettimella varustetun tamponin patentoi yhdysvaltalainen tohtori Earle Haas vuonna 1931.[1]

Yhä useammat naiset etsivät vaihtoehtoja kertakäyttöisille tamponeille ja kuukautissiteille esimerkiksi terveydellisistä, ympäristö-, taloudellisuus- tai käytännön syistä. Suosittuja vaihtoehtoja ovat ympäristöystävällisestä, valkaisemattomasta (ja usein geenimuuntelemattomasta) puuvillasta tai joskus luonnonmukaisesta puuvillasta valmistetut tamponit, pestävät kankaiset kuukautissiteet, luonnon pesusienestä valmistetut tamponit sekä kuukautiskupit.[2]

Asetintamponit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asetintamponi usein helpottaa käyttöä varsinkin tottumattomilla käyttäjillä. Asetin toimii hieman ruiskun tavoin, ja koostuu kahdesta osasta – sisemmästä ja ulommasta asetinputkesta. Asetin voidaan valmistaa joko muovista tai kartongista.

Muovisella asettimella varustetut tamponit vievät vähemmän tilaa ja mahtuvat kokonaisuudessaan jopa kämmenen sisälle, sillä vasta juuri ennen asettamista ne vedetään täyteen mittaansa. Osa naisista on sitä mieltä, että muovista asetinta on helpompi käyttää kuin pahvista, sillä sen pää on pyöristetty ja itse asetin liukuvampi.

Tamponia tai asettimen osia ei saa huuhtoa alas WC-pöntöstä, koska tamponit voivat kerääntyä putkien mutkiin ja lopulta aiheuttaa tukoksen.[3]

Toksinen šokkioireyhtymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toksinen šokkioireyhtymä (TSS) eli tamponišokki on harvinainen, mutta vaarallinen tila, joka aiheutuu myrkkyjä tuottavasta bakteerikannasta. Näitä bakteereita löytyy yleisesti ihmisiltä nenästä, kainaloista, nivusista ja emättimestä, mutta osalle ihmisistä ne voivat aiheuttaa TSS:n puhkeamisen. Hoitamattomana TSS on vakava sairaus, johon voi kuolla. Sen oireita voivat olla muun muassa kuume, ripuli ja huimauksen tunne.

Šokin välttämiseksi tulee tamponia käyttää vain kuukautisten aikana (ei siis valkovuodon imemiseen) ja vuotoon nähden mahdollisimman pienellä imukyvyllä varustettua. Lisäksi samaa tamponia ei tule käyttää kuutta-kahdeksaa tuntia enempää. Suositeltu vaihtoväli on 4–8 tuntia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]