Kuukautiskuppi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kellonmuotoinen kuukautiskuppi tulitikkuaskin rinnalla.
Kertakäyttöinen pessaaria muistuttava kuukautiskuppi.

Kuukautiskuppi (kuukuppi[1], kuukautiskerääjä) on kupin muotoinen kuukautissuoja. Se sijoitetaan kuukautisten aikana naisen emättimeen kuukautisvuodon keräämiseksi.[2] Kuukupin kanssa voi liikkua ja uida vapaasti.

Kuppi tyhjennetään yleensä vain kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla, mutta runsaammilla kuukautisilla on suositeltavaa tyhjentää useammin. Kuukautiskupin sisältö tyhjennetään vessanpönttöön ja sitten kuppi pestään joko sille sopivan ph-arvon omaavalla pesunesteellä lämpimän veden kanssa tai vain vedellä.

Kuukautiskuppi sopii kaikenikäisille ja siitä on erilaisia kokovaihtoehtoja. Pienemmät koot on suunnattu synnyttämättömille ja/tai niukoille/normaaleille kuukautisille ja suuremmat koot synnyttäneille ja/tai runsaammille kuukautisille.

Kuppeja on kahta mallia. Yleisin malli on kellon muotoinen ja se on valmistettu kumista (lateksista) tai silikonista. Se on uudelleenkäytettävä, ja se kestää oikein käytettynä ja hoidettuna jopa kymmenen vuotta. Tämäntyyppisiä kuppeja myydään tuotenimillä The Keeper, The DivaCup, Fleurcup, Lunette, LadyCup, The MoonCup , MeLuna ja Miacup. Lunette on suomalaisen Lune Group Oy:n valmistama.[1] Vaihtoehtoinen malli muistuttaa muodoltaan pessaaria, ja sitä valmistaa toistaiseksi vain yksi yhtiö. SoftCup on kertakäyttöinen ja valmistettu polyeteenistä. Kuukautiskuppeja voi ostaa verkkokaupoista, päivittäistavarakaupoista[3] sekä erikoisliikkeistä kuten apteekeista, ekokaupoista ja äitiystarvikeliikkeistä.

Kuukautiskuppien käyttö ei ole yleistä, ja suurin osa länsimaiden naisista käyttää kertakäyttöisiä tamponeja tai kuukautissiteitä. Lukuisat liikeyritykset ovat yrittäneet levittää tietoa kuukautiskuppien käytöstä 1900-luvulla; useimmat näistä tuotteista on vedetty sittemmin markkinoilta niiden kysynnän oltua olematonta. Yhä useammat naiset etsivät vaihtoehtoja nimekkäille kertakäyttöisille tamponeille ja kuukautissiteille (terveydellisistä, ympäristö-, taloudellisuus- tai käytännön syistä). Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat ympäristöystävällisestä, valkaisemattomasta (ja usein geenimuuntelemattomasta) puuvillasta tai joskus luonnonmukaisesta puuvillasta valmistetut tamponit, pestävät kankaiset kuukautissiteet ja luonnon pesusienestä valmistetut tamponit.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuppeja on yleensä kahta eri kokoa, joista pienempi on tarkoitettu nuoremmille ja synnyttämättömille naisille ja toinen, isompi, synnyttäneille tai naisille, joilla on runsaat kuukautiset. Jotkut kupit ovat myös lyhyempiä kuin toiset, ja kuppeja voi olla myös eri jäykkyyksiä. Kupeissa on poistamista helpottava antenni, jota voi joissakin malleissa halutessaan lyhentää leikkaamalla. Useat kupit ovat läpinäkyvää materiaalia, mutta myös värikkäitä kuppeja on olemassa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs kupintaittelutekniikka.

Kuukautiskuppia käytetään emättimen sisällä.[3] Se ei ole huokoinen, imukykyinen eikä kuitupintainen, joten se ei naarmuta tai kuivata emättimen seinämiä, häiritse emättimen luontaista itsepuhdistustoimintaa, ei ole hankala poistaa kuukautisten niukkavuotoisenkaan vaiheen aikana eikä jätä kuitua tai nukkaa jälkeensä. Kuukautiskuppia voidaan käyttää missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa, joten sen käyttöä voi harjoitella ja sitä voi käyttää ennen kuukautisten alkamista.

Kuppi on tilavuudeltaan noin 30 ml. Kuppi voidaan jättää paikalleen jopa 12 tunniksi ennen tyhjennystä,[3] joten se täytyy tyhjentää useimmiten kahdesta kolmeen kertaa vuorokaudessa. Kuppi on halkaisijaltaan noin 45 mm ja pituudeltaan 50-57 mm (mitattuna kupin yläreunasta sen pohjaan nipukka pois lukien).

Kuukautiskupin paikalleen asettaminen vaatii jonkun verran harjoittelua, erityisesti jos käyttäjä ei ole jo ennestään tottunut tamponeiden käyttöön tai on neitsyt. Vesipohjaista liukastetta voidaan käyttää, mutta jotkut liukasteet voivat vahingoittaa kupin materiaalia.

Kuukautiskuppi emättimessä.

Kuppi taitellaan ja siitä pidetään kiinni niin alhaalta kuppiosaa kuin mahdollista ja asetetaan se emättimeen ohjaten sitä ylös- ja taaksepäin. Kupin avautumisen varmistamiseksi kuppia voi varovasti pyöräyttää akselinsa ympäri, tai vetää sitä hieman alaspäin nipukasta tai kupin pohjasta. Avautumisen voi tarkistaa pyöräyttämällä sormeaan kupin ympäri emättimessä. Kupin kuuluisi olla asettuneena emättimen alaosaan, muttei niin alas, että nipukka tuntuu epämukavalta. Kuppi voi nousta emättimessä ylöspäin käytön aikana, mikä on normaalia.

Kuppi pysyy paikoillaan emättimen seinämän ja kupin reunojen muodostaman pienen alipaineen ja emättimen lihasten avulla. Jos kuppi tuntuu vajoavan alaspäin, kannattaa tarkistaa että kuppi on asetettu oikein ja että alipaine todella muodostuu.

Kertakäyttöisen kuukautiskupin sijainti.

Kuppia poistettaessa sen alipaine rikotaan puristamalla kevyesti kupin pohjasta tai työntämällä sormi kupin yläreunan ja emättimen väliin. Jos kupin pohjaan ei ylety, voi kuppia vetää varovasti nipukasta alemmas. Kupin sisältö kaadetaan vessanpönttöön tai lavuaariin.

Kertakäyttöinen pessaarin muotoinen kuppi otetaan kääreestään, puristetaan pieneksi asettamista varten ja ohjataan emättimeen selkään suunnaten emättimen kaltevuuden takia. Kuppi ponnahtaa auki kun ote irrotetaan. Seuraavaksi kuppia tulisi työntää ylemmäs emättimeen kunnes se voidaan asettaa paikoilleen häpyluun yli (joittenkin naisten häpyluun asento kuitenkin haittaa/estää tämän kuten tavallisen pessaarinkin paikoillaan pysymisen). Koska sen oikea sijoituspaikka on korkealle emättimessä, sen pitäisi mahdollistaa emätinyhdynnän ollessaan paikoillaan. Käytön jälkeen kuppi hävitetään roskien mukana.

Kupin puhdistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kupin asettamisen ja poistamisen yhteydessä täytyy käsien puhtaudesta pitää huoli. Yleensä kuukuppi tulisi pestä hajustamattomalla, matala pH:sella saippualla ja vedellä jokaisen tyhjennyskerran aikana. Jos tämä ei ole mahdollista, kuppi voidaan pyyhkiä vessapaperilla tai intiimialueille tarkoitetulla kosteuspyyhkeellä ja pestä se vedellä seuraavalla kerralla.

Silikonista valmistetut kupit voidaan desinfioida keittämällä niitä noin viisi minuuttia esimerkiksi kuukautiskierron loputtua.

Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolellisella käytöllä ja hoidolla kuukautiskupit ovat hygieenisiä ja yhtä turvallisia käyttää kuin tamponit, ehkä turvallisempiakin. Yhdysvalloissa kuppien valmistusta ja laatua tarkkailee terveysvirasto FDA, ja pieni joukko naisia on käyttänyt kuppia monta vuosikymmentä. Kupin käyttöön liitettyjä TSS-tapauksia on löydetty yksi,[4] joten se on erittäin harvinaista. Kuppia on kuitenkin tutkittu vähän, joten ei voida olettaa, että se ei olisi koskaan aiheuttanut terveydellisiä haittoja.

Hämeenlinnan vankilassa kuukupin käyttö on kielletty turvallisuussyiden perusteella. Vankilan johto uskoo, että kupin avulla voisi salakuljettaa huumeita vankilaan.[5]

Etuja ja haittoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellonmuotoinen kuppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Se ei kuivata tai raavi emättimen seinää eikä jätä kuituja jälkeensä kuten tamponit saattavat tehdä.
 • Se ei häiritse emättimen itsepuhdistuskykyä kuten tamponit.
 • Jotkut naiset jotka käyttävät kuukautissiteitä ja kuukautiskuppia ovat ilmoittaneet kuukautistensa olevan kivuttomammat kuin silloin kun he käyttävät tamponia.
 • Kuppeja voi käyttää urheilun ja uimisen aikana.
 • Kuukuppi voidaan asettaa paikoilleen missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa (helpottaa harjoittelua) ja voidaan laittaa kuukautisia odotettaessa eikä vasta niiden alettua, kuten tamponit.
 • Kuppi on huomattavasti taloudellisempi, koska se voi kestää kymmenenkin vuotta
 • Kuppi ei aiheuta mitään kertakäyttötuotteiden tuomaa jätettä
 • Kupin avulla voi mitata vuotonsa määrän esimerkiksi jotakin lääketieteellistä tarkoitusta varten
 • Kuppia voi pitää jopa 12 tuntia ennen kuin se tarvitsee tyhjentää
 • Kuukautisten tyypillinen haju jää pois, koska kuukautiskupissa veri ei hapetu eli pilaannu, kuten tamponia tai kuukautissidettä käytettäessä. Kuukautiskuppiin kertynyt veri on hajutonta.

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kuten tamponia, kuppia käytetään sisäisesti ja jotkut naiset pitävät sellaista epämukavana
 • Niin poisto kuin asetuskin saattavat vaatia jonkin verran harjoittelua, ja harjoittelu voi olla sotkuista, jos käytetään väärää tekniikkaa
 • Vuotaa ohi, jos ei ole asetettu kunnolla paikoilleen
 • Kuppi pysyy paikoillaan osittain emättimen lihasten avulla; näitä lihaksia voi joutua harjoittamaan jos kupilla on taipumus vajota liian alas
 • Kuten tamponit, kuppi täytyy poistaa ennen emätinyhdyntää
 • Voi olla hankalampi hankkia kuin muut kuukautissuojat
 • Kuppi vaatii suuremman alkuinvestoinnin kuin tamponit tai siteet

Pessaarin muotoinen kuppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enimmäkseen samat kuin yllä ja lisäksi

 • Kuppia voi käyttää emätinyhdynnänkin aikana

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enimmäkseen samat kuin yllä ja lisäksi

 • Aiheuttaa enemmän hajoamatonta jätettä kuin tamponit ja terveyssiteetlähde?
 • Pessaarinmuotoinen kuppi ei ole yhtä yleinen ja on vaikeammin saatavissa kuin tamponit ja terveyssiteet
 • Kertakäyttöisenä kuppi tulee kalliimmaksi kuin siteet ja tamponit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Siltanen, Mari: Suomalainen nainen kehitti itselleen paremman kuukautissuojan – nyt kuukuppi on maailman myydyin Yle Uutiset. 21.4.2016. Viitattu 3.12.2018.
 2. Kuukautiskuppi terve.fi. 11.10.2007. Viitattu 23.9.2018.
 3. a b c Malinen, Johanna: Helppous ja ekologisuus ovat saaneet naiset hurahtamaan kuukautiskuppiin – ”Kuukuppia käyttäessä kuukautiset voi välillä unohtaa” Yle Uutiset. 15.8.2018 (päivitetty 16.8.2018). Viitattu 4.12.2018.
 4. A confirmed case of toxic shock syndrome associated with the use of a menstrual cup The Canadian Journal of Infectious Diseases & Medical Microbiology. PubMed Central. Viitattu 8.11.2016.
 5. Vankien kuukautiset Suomessa Lunette.com. Viitattu 3.12.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kuukautiskuppien historiasta Museum of Menstruation and Women's Health -sivustolta – sisältää monta kuvaa erilaisista kuukautiskupeista, joita on markkinoilla tällä hetkellä ja aikaisemmin 1900-luvulla, sekä käyttäjäkommentteja naisilta, jotka ovat niitä käyttäneet
 • Kuukuppikunta - Suomalaisten käyttäjien perustama sivusto