Frei Otto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
1972 Münchenin olympiastadion
Multihalle, Mannheim

Frei Paul Otto (31. toukokuuta 1925 Siegmar, Saksa9. maaliskuuta 2015[1]) oli saksalainen arkkitehti ja rakennesuunnittelija.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otto opiskeli arkkitehtuuria Berliinissä, mutta joutui Luftwaffeen taistelulentäjäksi toisen maailmansodan viimeisinä vuosina. Hänen sanotaan joutuneen internoiduksi Ranskan sotavankileirille, ja lentokoneinsinöörin koulutuksensa, materiaalipulan ja asuntopulan vuoksi hän alkoi suunnitella suojatelttoja. Sodan päätyttyä hän opiskeli vähän aikaa Yhdysvalloissa ja tutustui Erich Mendelsohniin, Mies van der Roheen, Richard Neutraan ja Frank Lloyd Wrightiin. Hän perusti oman toimiston Saksaan 1952. Hänen suunnittelemansa satulan muotoinen musiikkipaviljonki Bundesgartenschaussa (puutarhanäyttely) Kasselissa oli ensimmäinen huomiota saanut suunnitelma. Hänen tohtorintutkintonsa (1954) aihe ovat jännitteiset rakenteet.

Otto perusti tunnetun kevyiden rakenteiden instituutin Stuttgartin yliopistoon 1964 ja johti sitä eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Hänen merkittäviä töitään ovat Montrealin maailmannäyttelyn 1967 Saksan liittotasavallan paviljonki ja Vuoden 1972 Münchenin olympialaisten olympiastadionin katto, johon hän sai herätteen Vladimir Šuhovin arkkitehtuurista.

Otto työskenteli vielä 2000-luvulla arkkitehtina ja insinöörinä. Hänen viimeisiä hankkeitaan oli Japanin paviljonki Expo 2000 -maailmannäyttelyssä Hannoverissa. Rakennuksen katto on kokonaan paperia.

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Conrad Roland: Frei Otto – Spannweiten. Ideen und Versuche zum Leichtbau. Ein Werkstattbericht von Conrad Roland. Ullstein, Berlin, Frankfurt/Main und Wien 1965.
  • Winfried Nerdinger (julk.): Frei Otto. Complete Works. Lightweight Construction – Natural Design. Birkhäuser Verlag für Architektur, Basel, Boston, Berlin, Architekturmuseum der Technischen Universität München 2005, ISBN 978-3-7643-7231-6

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star architect dies day after winning top prize The Local. 11.3.2015. Viitattu 11.3.2015. (englanniksi)
  2. Building.co.uk

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Frei Otto.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Frei Otto