Bank of England

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bank of Englandin pääkonttori Lontoossa.

Bank of England on Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankki. Englannissa sitä kutsutaan lempinimellä The Old Lady (”Vanha rouva”). Sen rakennus on seissyt Threadneedle Streetillä Lontoon keskustassa vuodesta 1734. Pankilla on yksinoikeus julkaista setelirahaa ja kolikoita Englannissa ja Walesissa, se hallitsee maan kultavarantoa ja tukee hallituksen talouspolitiikkaa pitämällä hintoja vakaina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pankki perustettiin vuonna 1694 auttamaan sotien rahoittamisessa. Se otti vastaan kultatalletuksia ja antoi vastineeksi velkakirjan, jonka perusteella kulta voitiin tulevaisuudessa nostaa pankista.[1][2] Samaan aikaan perustettiin Skotlantiin Bank of Scotland, joka edelleen painaa omia seteleitään. Vuonna 1844 punta sidottiin kultaan ja pankki sai yksinoikeuden painaa seteleitä (aiemmin seteleitä painaneet pankit saivat edelleen jakaa niitä). Pankki kansallistettiin 1946.

Pääjohtaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pankin pääjohtajana on kesästä 2013 lähtien toiminut Mark Carney. Hänen edeltäjänsä oli Mervyn King.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Walker, Peter: Back to 1694: Britain at the birth of the Bank of England Guardian.co.uk. 8.1.2009. Guardian News and Media Limited. Viitattu 1.7.2012. (englanniksi)
  2. Junkkari, Marko: Mitä raha on?. HS TEEMA, 2020.
  3. Mark Carney named new Bank of England governor BBC News. 26.11.2012. Viitattu 8.12.2013. (englanniksi)
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.