Neljäs seinä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Neljäs seinä viittaa näyttämötaiteissa kuvitteelliseen ja näkymättömään katsojien ja lavan välissä olevaan seinään. Neljännestä seinästä puhutaan myös fiktiivisissä taiteissa, kuten kirjallisuudessa, elokuvissa, televisiossa, radiossa ja sarjakuvissa sekä videopeleissä.

Termi kuvaa oletettua katsojien naiivia mukaan heittäytymistä teokseen. Katsoja siis teeskentelee, että tapahtumat tosiaan tapahtuvat ja henkilöt ovat todellisia elossa olevia henkilöitä, katsojan vain tarkkaillessa tapahtumia neljännen seinän läpi. Jotta katsojalle jää tämä neljännen seinän illuusio, eivät näyttelijät myöskään noteeraa yleisöä vaan teeskentelevät, ettei sitä ole olemassa.

Neljännen seinän rikkominen tarkoittaa nimenomaan tämän illuusion rikkomista. Elokuvassa päähenkilö saattaa yhtäkkiä puhutella suoraan yleisöä tai kirjassa henkilö saattaa alkaa kommentoida juonenkulun epäloogisuutta. Videopelissä hahmo voi puhua suoraan pelin pelaajalle ja esimerkiksi kommentoida tämän suoriutumista pelissä. Neljännen seinän rikkoessaan hahmo siis tiedostaa ja tunnustaa suoraan yleisölle, että hahmo itsessään ja häntä ympäröivä fiktiivinen maailma eivät ole olemassa. Usein neljäs seinä rikotaan huumorin vuoksi, tosin sitä voidaan käyttää vakavissakin tilanteissa.

Hyviä esimerkkejä neljännen seinän rikkomisesta ovat esim. Deadpool ja Gintama sekä brittiläinen komediaryhmä Monty Python.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fourth Wall - aiheen artikkeli TV Tropes -sivustolla (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]