Gintama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gintama
Ensimmäisen mangapanoksen kansikuva.
銀魂-ぎんたま-
(Gin Tama)
Genre Shōnen, Sekalainen
Manga
Tekijä Hideaki Sorachi
Julkaisija Shueisha
Sarjajulkaisulehti Weekly Shōnen Jump (2003–2018)
Jump Giga (2018–2019)
Gintama app (2019)
Ensimmäinen painatus 8. joulukuuta 200320. kesäkuuta 2019
Kirjojen lukumäärä 77
TV-anime
Ohjaaja Shinji Takamatsu (jaksot 1–105)
Yoichi Fujita (jaksot 100–265)
Chizuru Miyawaki (jaksot 266–367)
Studio Sunrise
Lähetyskanavat Japani TV Tokyo ja Crunchyroll
Alkuperäinen lähetyskierros 4. huhtikuuta 20067. lokakuuta 2018
Jaksojen määrä 367 + 6 OVA
Elokuva: Gintama: The Movie (2010)
Ohjaaja Shinji Takamatsu
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 24. huhtikuuta 2010
Kesto 96 minuuttia
Elokuva: Gintama: The Movie: The Final Chapter: Be Forever Yorozuya (2013)
Ohjaaja Yoichi Fujita
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 6. heinäkuuta 2013
Kesto 110 minuuttia

Gintama (銀魂, Gin Tama, ”Silver Soul”, ”Hopeasielu") on Hideaki Sorachin luoma manga-, anime- ja elokuvasarja. Gintama sijoittuu Edoon (vuosien 1600–1868 Tokioon), joka on täyttynyt sodan jälkeen Amantoiksi kutsutuista avaruusolioista. Gintamassa kerrotaan monia eri tarinoita, jotka kuvaavat sarjan hahmojen selviytymistä sodan runtelemassa Edossa ja sen läheisyydessä. Sarjan protagonistina toimii veteraanisamurai Gintoki Sakata, joka työskentelee yorozuyana (suom. ”jokapaikanhöylänä”) yhdessä samurai-oppipoika Shinpachin ja avaruusoliotyttö Kaguran kanssa tehden miltei mitä tahansa työtehtäviä ansaitakseen elantonsa samalla yrittäen selviytyä maapallon poliittisesta konfliktista, joka sarjan lopussa yltyy koko universumin väliseksi maailmojen sodaksi.

Gintaman mangaluvut julkaistaan aluksi Weekly Shōnen Jump -lehdessä ja tämän jälkeen ne uudelleenjulkaistaan taskukirjoina ympäri maailmaa.

Gintama-animen jaksot esitetään aluksi TV Tokyon kanavalla ja tämän jälkeen ne on mahdollista katsoa Crunchyroll-suoratoistopalvelun kautta.

Gintama-elokuvien julkaisusta vastaa Warner Bros. Gintamasta on tulossa myös live action -elokuva, joka julkaistaan vuoden 2017 heinäkuussa.[1][2]

Sarjan poikkeuksellinen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hideaki Sorachilla on hyvin omaperäinen tarinankerronta. Hän on selvästi saanut vaikutteita muista mangasarjoista, mutta hän ei välitä lajityyppien ja eri genrejen aiheuttamista rajoitteista, minkä ansiosta Gintama on hyvin omaperäinen sarja. Gintama tunnetaan etenkin sen alkupuolen komediasta, mutta se kuitenkin sisältää useita eri muitakin genrejä, joiden ansiosta sarjassa esiintyy runsasta vaihtelua. Esimerkiksi viattoman rauhallisen slice of life tarinan jälkeen saattaa esiintyä väkivaltainen toimintatarina. Kaikista parhaitten Gintama tunnetaan kuitenkin komediasarjana, jossa on paljon taistelukohtauksia, sekä draamaa.[3][4]

Bigloben järjestämässä äänestyksessä Gintama valittiin maailman hauskimmaksi animesarjaksi.[5] Se on sijoittunut kärkisijoille myös monissa muissa äänestyksissä.[6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gintama kertoo veteraanisamurai Gintoki Sakatasta, joka työskentelee "jokapaikanhöylänä" ja auttaa ihmisiä eri puolilla sodan turmelemaa Edoa. Amantot voittivat sodan ja pistivät ihmiskunnan arvot uuteen järjestykseen, jolloin Amantoille tuli suuremmat oikeudet kuin ihmisille.

Suuri osa ihmisistä menetti työpaikkansa amantoille, jolloin amantojen kansat alkoivat rikastua, kun taas ihmiset alkoivat köyhtyä. Jopa ihmiskunnan suurin johtaja, Japanin Shogun - Tokugawa Shige Shige joutuu työskentelemään Amantojen korkea-arvoisten silmien alla noudattaen tiukkoja määräyksiä, jotka Amantojen ylimmät, Tendoshun jäsenet ovat langettaneet.

Gintoki Sakata on kuitenkin sopeutunut näihin muutoksiin, vaikkakin hän rikkoo usein lakeja. Hän on perustanut Yorozuya Gin-Chan -nimisen yrityksen, jossa hän ottaa miltei mitä tahansa työtehtäviä vastaan. Rajoina ovat ainoastaan Gintokin moraali sekä palkkana saadun rahan arvon verrattavuus työtehtävän vaarallisuutteen.

Gintoki aloittaa tekemällä pieniä helppoja työtehtäviä auttaen ihmisiä arkiasioissa, mutta välillä hän joutuu sekaantumaan vaarallisiin asioihin, kuten huumebisneksiin, ihmiskauppoihin, rikollisorganisaatioiden taisteluihin sekä poliittisiin konflikteihin.

Tehdessään tehtäviä hän tapasi Shinpachi Shimura -nimisen samuraipojan, jonka isosiskon Gintoki pelasti prostituutiolta. Maksaakseen takaisin Shinpachi liittyi mukaan Gintokin yritykseen.[7]

Sitten he tapasivat maapallolle eksyneen avaruusolio Kagura-tytön. Kagura on hyvin voimakas yato-rodun amanto, minkä takia muuan rikollisorganisaatio hyväksikäytti hänen tuhoisia voimiaan. Gintoki pelasti hänet tämän rikollisorganisaation kynsistä.

Koska Kaguralla ei ollut kotia eikä rahaa, hän muutti asumaan Gintokin vaatekaappiin. Sitten eräänä työpäivänä Kagura löysi kadulta hylätyn jättiläiskokoisen avaruusoliokoiran Sadaharun, jolla on tapana pureskella ihmisten päitä. Kagura toi tämän koiran Gintokin luo.[8] Aluksi Gintoki ei pitänyt tästä, mutta lopulta Sadaharusta tuli osa perhettä.

Muita ihmisiä jotka yöpyvät usein Gintokin luona (ilman lupaa) ovat muun muassa koditon mies Madao sekä stalkkerininja Sarutobi, joka on ihastunut Gintokiin.

Gintokin kodin alemmassa kerroksessa on Snack Otose -niminen kapakka. Kapakan omistaa äkkipikainen, kovaääninen vanha nainen Otose, ja siellä työntekijöinä toimivat ex murtovaras Catherine sekä yliahkera robottisiivooja Tama.

Sarja kertoo enimmäkseen siitä kun Gintoki tekee erilaisia tehtäviä ja tutustuu paikallisiin ihmisiin, auttaen heitä parhaansa mukaan selviytymään köyhtyvässä ja väkivaltaisessa maassa, joka on täynnä rikollisuutta. Sarjan käännekohtana toimii ajanjakso, jolloin Takasugi aloittaa viimein suunnitelmansa Edon valtion tuhoamiseksi sekä Shogunin Tokugawa Shige Shigen surmaamiseksi, jolloin sarjan luonne muuttuu melkein täysin – komedian määrä vähenee ja sarja muuttuu vakavammaksi.[4] Pian tämän jälkeen paljastuu yhteys Gintokin, sekä Utsuron- koko universumin vaarallisimman olennon välillä, joka uhkaa kaiken elämän olemassaoloa koko maailmankaikkeudessa. Tämän yhdeyden takia Gintoki saattaa olla ainut jolla on edes pieni mahdollisuus pysäyttää Utsuro.

Taustatarina (ennen sarjan alkua)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun amantot hyökkasivat maan päälle, kahdestoista shogun sai surmansa ja Tokugawa Sada Sada astui hanen tilalleen. Tokugawa Sada Sada solmi rauhan liiton amantojen kanssa, mutta amantoille tuli paljon suuremmat oikeudet kuin ihmisille ja ihmiset tunsivat menettäneensä arvonsa. Amantot pitivät suorastaan ihmisiä pilkkanaan, kohtelivat heitä alamaisinaan ja veivät heidän työpaikkansa. Näin ollen monet ihmiset, mukaan lukien samurait, alkoivat kapinoida amantoja vastaan ja vaativat Tokugawa Sada Sadaa pois vallasta. Sada Sada ei kuitenkaan tykännyt tästä, vaan loi Kansei Purge -nimisen lain, jonka mukaan kaikki kapinalliset pitää joko teloittaa tai vangita.

Kun Gintoki Sakata oli vasta muutaman vuoden ikäinen, mestari Yoshida Shouyou löysi Gintokin kuolleiden ruumiiden keskelta. Yoshida Shouyou päätti ottaa Gintokin oppipojakseen kouluunsa, jossa oli paljon muitakin Gintokin tapaisia orpoja lapsia. Mestari Yoshida opetti Gintokin taistelemaan ja opetti hänelle myös paljon elämänoppeja. Tokugawa Sada Sada pelkäsi, että Yoshida Shouyou saattaisi opettaa lapset kapinoimaan häntä ja hänen valtaansa vastaan, joten han lähetti parhaimman soturinsa, Oboro Yatagarasun vangitsemaan Yoshidan. Oboron armeija repi Gintokin väkisin pois Yoshidan käsistä ja poltti Yoshidan koulun tuhkaksi. Useita vuosia myöhemmin Gintoki alkoi yhdessä Katsuran, Takasugin ja Sakamoton armeijoiden kanssa sotia amantoja vastaan, viimeisinä samuraina. Gintoki tappoi tuhansia amantoja, jolloin hän sai liikanimen White Yaksha (valkoinen demoni). Hänestä tuli yksi amantojen pahimmista vihollisista. Gintoki oli kuin yhden miehen armeija. Hänen oli alun perin tarkoitus pelastaa kaapattu mestarinsa amantojen kynsistä, mutta lopulta mestari Yoshida sai surmansa. Tähän sotaan sekä Gintokin menneisyyteen liittyy paljon salaisuuksia, joita Gintoki ei paljasta niihin liittyvien traumojen vuoksi. Esimerkkinä tästä on hänen mestarinsa kuolema, joka on jättänyt jäljen Gintokin mielenterveyteen.

Muutaman vuoden kuluttua, kun sota oli jo loppunut, Gintokista oli tullut köyhä ja koditon. Eräänä talvisena päivänä hän lepäsi hautausmaalla Terada Tatsugoroun haudalla. Teradan leski, entinen aviovaimo, Otose käveli hänen haudalleen tuoden samalla mukanaan kynttilöitä ja manju-leivoksia. Terada oli aikoinaan kuollut taistellessaan amantoja vastaan yrittäessään puolustaa Kabukia, Edon kaupunginosaa. Otose rukoili ja uhrasi manjut haudan juureen. Tällöin Gintoki pyysi haudan takaa Otosea antamaan manju-leivokset hänelle. Otose vastasi, että hänen aviomiehensä kiroaisi hänet tuonpuoleisesta. Tällöin Gintoki sanoi: ”Kuolleet eivät puhu, eivätkä ainakaan syö manju-leivoksia”. Näin ollen Otose päätti luovuttaa manjut Gintokille. Gintoki söi manjut ja teki lupauksen. Hän jatkaisi sitä tehtävää, joka Teradalta jäi kesken. Gintoki suojelisi Kabukin väkeä hänen puolestaan. Tämän lupauksen avulla Gintoki sai aloitettua uuden elämän ja paettua kokemansa sodan kauhuja. Sarjan juoni sijoittuu pääsääntöisesti tämän lupauksen ympärille. [4]

Utsuron synty, hänen todellinen päämääränsä sekä hänen yhteytensä Gintokin menneisyyteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Maapallo maailmankaikkeuden arvokkaimpana planeettana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa planeetoissa joissa on elämää, on uusiutuvaa "altanaksi" kutsuttua energiaa, jota keräämällä Tendoshusta tuli muinoin maailmankaikkeuden voimakkain yhteisö. Tätä altanaksi kutsuttua energiaa voi käyttää monenlaisiin tarkoituksiin, kuten käyttämään sitä polttoaineena, käyttämällä sitä erittäin terveellisenä ravintona, sekä valmistamaan siitä massatuho aseita. Maapallo on kuitenkin poikkeuksellinen: Maapallo planeetalla on isommat altana pitoisuudet kuin missään muussa planeetassa. Tämän lisäksi Maapallon altana on hyvin erilaista muihin planeettoihin verrattuna. Maapallo on ainut planeetta jonka altanassa on todettu esiintyvän "itseään korjaavia ominaisuuksia", toisin sanoen Maapallon altana ei hajoa koskaan, vaan se korjaa itsensä takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Tämän avulla Maapallon altanalla on mahdollista tehdä ihmeparannuksia. Sillä on mahdollista parantaa miltei mitä tahansa fyysisiä vammoja sekä sairauksia.

Tämän takia Maapallo on Tendoshulle kaikista tärkein planeetta ja siellä sijaitsee myös Tendoshun päätukikohta. Edo/Tokio on Maapallon pääkaupunki, ja Japani on Maapallon "päävaltio" koska siellä sijaitsee Maapallon altanaa mekaanisin keinoin keräävä torni, eli eräänlainen altana kaivos.

Utsuron alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli 500 vuotta ennen sarjan tarinan alkua maapallolle syntyi altana nesteestä poika, jonka kehon kaikki solut koostuivat täysin altanasta. Syystä tai toisesta tämä poika murhattiin hyvin nuoressa iässä. Hän kuitenkin pian palasi kuoleista, koska altana palasi alkuperäiseen muotoonsa. Muut ihmiset pelästyivät tästä ja alkoivat pelätä tätä poikaa. Hänet murhattiin uudelleen lukuisia kertoja, häntä kidutettiin yhä uudelleen ja uudelleen, mutta kaikki häneen kohdistuneet vammat parantuivat. Edes pojan aivojen tuhoaminen ei tappanut tätä, vaan altana palautti jopa hänen aivonsa takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Tämä poika kuitenkin tunsi kaiken kivun, sekä kärsimyksen jota hänelle tehtiin. Koska hän kuoli ja eli aina uudelleen ja uudelleen hänen päähänsä alkoi muodostua eri hahmoja, sekä persoonia, koska ainut tapa hänelle lievittää kohtaamansa kärsimystä oli muuttua toiseksi henkilöksi ja yrittää elää jonain toisena henkilönä jokaisen kuoleman jälkeen. Kun hän alkoi kasvamaan aikuiseksi, hänet lukittiin tyrmään. Ahtaassa vankilassa äärimmäisen pitkään ollessaan hän alkoi vaihtamaan persoonaansa, sekä olemustaan entistä useammin koska se oli ainut tapa lievittää vankeuden tuomaa tyhjyyttä. Lopulta hän oli elänyt tässä tyrmässä niin kauan kunnes tyrmän ovi oli ruostunut ja hajosi rikki. Hänen tuolloinen persoonansa kävi kateeksi ihmisiä joilla oli parempi elämä. Hän halusi olla niin kuin muut ihmiset, jotka hänelle kärsimystä aiheuttivat, joten paetessaan viimein tyrmästään hän alkoi silmittömästi murhata ihmisiä armotta. Hänet vangittiin jälleen, mutta tällä kertaa salamurhaaja yhteisö Narakun toimin. Narakun tällöiset johtajat hoksasivat kuolemattoman soturin tuovan heille valtaa, joten he alkoivat käyttää tätä kuolematonta olentoa heidän voimakkaimpana soturinaan. Hänestä tuli noutajan, eli itse kuoleman esikuva ja Naraku antoi hänelle variksen maskin symbolisoimaan tätä. Häntä nimitettiin tällöin nimityksellä "demoni". Naraku kuitenkin aikojen saatossa piti tämän olennon olemassaolon vaisusti piilossa, eikä hän siten päätynyt ulkopuolisten ihmisten tietoisuuteen.

Yoshida Shouyoun synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useiden generaatioiden ajan tämä kuolematon ihmisolento taisteli Narakun puolesta ja massamurhaten ihmisiä samalla kun useita eri vaihtuvia persoonia eli hänen sisällään. Eräänä päivänä kaikki kuitenkin muuttui. Naraku oli hyökännyt muuan pienen pojan kylään teloittaen kaikki sen asukkaat. Tämä pieni poika raahattiin kylän keskelle, hänet teloitettiin ja hänet jätettiin yksin kuolemaan verenvuotoon. Narakun kuolematon soturi käveli tuhotun kylän keskellä tarkoituksenaan varmistaa kaikkien olevan kuolleita, mutta kun hän näki tämän pojan vuotamassa kuiviin hän alkoi tuntea sääliä. Hän tiesin miltä hidas kuolema tuntuu, joten hänen sisällään heräsin täysin uusi persoona, joka halusi auttaa tätä pientä lasta. Hän polvistui tämän pojan vierelle, otti miekkansa esille ja leikkasi oman kätensä valtimon auki. Altanan ansiosta hänen vertansa pumppasi hänen kehossaan loputtomasti joten hän pystyi vuodattamaan pojan sisälle erittäin ison määrän verta. Koska tämän olennon veri myös koostui täysin altanasta, altana jäi ikuisesti elämään tämänkin pojan kehossa. Toisin sanoen hän omalla altana energiallaan pidensi tämän pienen pojan elinikää. Hän ei tehnyt tästä pojasta kuitenkaan kuolematonta. Se olisi mahdotonta, koska vaikka altanaa pystyykin siirtämään, pojan keho ei luonnostaan olisi kuolematon, vaan hän eläisi pidempään verensä takia, mutta kuolisi jossain kohtaa elinvaurioihin, hänen kehonsa mädäntyessä. Hän otti tämän pienen pojan rinnalleen ja hänestä tuli tämän kuolemattoman ihmisolennon oppilas. Hänen sisälleen oli kehittynyt uusi persoona, joka oli hänen kaikista persoonistaan kenties kuuluisin: Mestari Yoshida Shouyou. Yoshida oli täysin erilainen kun mikään muu tämän olennon edellisistä persoonista. Yoshida Shouyou oli pyhä ihmis ja eläinrakas elämänopettaja joka halusi ylläpitää ja auttaa elämää hänen kuolemattomuudellaan. Hän piti huolen niin ihmisistä, eläimistä, kuin luonnostakin päämääränä tehdä olentojen elämästä onnellisempaa, sekä vähentää kärsimystä kaikkialla. Hän nimesi pienen oppilaansa Oboroksi, koska tällä pojalla oli hyvin tummat silmän aluset. Se oli alun perin Oboron ajatatus että Yoshida Shouyou alkaisi opettaa muitakin lapsia. Yoshida Shouyou ja Oboro päättivät paeta Narakun kynsistä. Naraku järjestö sai heidät kuitenkin kiinni. Koska Orobo ei tiennyt Yoshida Shouyoun todellisesta voimakkuudesta, sekä kuolemattomuudesta, Orobo uhrasi henkensä päästääkseen Yoshida Shouyoun pakenemaan. Tämä ei kuulunut Yoshida Shouyoun suunnitelmiin, hän olisi voinut pelastaa Oboron jos olisi ehtinyt väliin ajoissa mutta nyt Oboro vaikutti olevan kuollut murskautuessaan ison kivikasan alle taistellesaan Narakua vastaan. Yoshida Shouyou luuli oppilaansa kuolleen ja pakeni suruissaan. Altanan voima oli kuitenkin voimakkaampi kuin Yoshida Shouyou luuli ja Orobo parani vammoistaan jotenkuten. Orobo palasi Narakujärjestöön ja valehteli jotta Yoshida Shouyou pääsisi vapaaksi. Yoshida Shouyou aloitti uuden elämän vapaana miehenä. Hän perusti koulun jonne hän etsi orpoja lapsia oppilaiksi ja opetti näille monenlaisia elämänoppeja. Hän opetti heidät myös taistelemaan, mutta piti huolen siitä etteivät oppilaat käyttäisi hänen opettamiaan taistelutaitojaan vääriin tarkoituksiin. Kaikista kuuluisimman oppilaansa, Gintoki Sakatan Yoshida Shouyou löysi kuolleiden ruumiiden keskeltä. Gintoki Sakata oli hyvin pieni yksinäinen selviytyjä joka juuri ja juuri pystyi edes pitämään miekkaa kädessä, mutta siitä huolimatta hänen oli pakko taistella selviytyäkseen. Yoshida Shouyou oli ensimmäinen ihminen joka antoi Gintokille hellyyttä ja turvaa. Yoshida Shouyou otti Gintokin asumaan omaan kouluunsa. Gintoki Sakatasta tuli Yoshida Shouyoun lempioppilas, vaikkakin Yoshida Shouyou käsitteli kaikkia oppilaitaan tasa-arvoisesti. Muita Yoshida Shouyoun oppilaita olivat esimerkiksi genraaliksi kasvatettu, mutta vanhempansa ja sukulaisensa menettänyt Katsura Kotaro, sekä Takasugi Shinsuke, joka ei ollut orpo ja tuli alun perin vastakkain asettuvalta dojolta, mutta päätti lopulta asuttautua Yoshida Shouyoun huostaan oman perheensä vastustuksesta huolimatta.

Yoshida Shouyoun pidätys sekä Gintokin ensimmäinen lupaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oboro oli kasvanut jo murrosikään, kun päätti viimein käydä tapaamassa Yoshida Shouyouta pitkästä aikaa. Hän löysi Yoshida Shouyoun koulun ja yritti tervehtiä vastaan kävelevää Yoshida Shouyouta, mutta Yoshida Shouyou käveli hänen ohitse eikä vaikuttanut tunnistavan Oboroa. Oboroon tuli kateeksi muille Yoshida Shouyoun oppilaille. Oboro oli uhrannut koko henkensä Yoshida Shouyoun vuoksi, oli kärsinyt hirveän määrän kärsimystä melkein kuolessaan ja oli palvellut Narakussa vuosia vain pitääkseen heidät loitollaan Yoshida Shouyousta mutta nyt Yoshida Shouyou ei edes tunnistanut Oboroa. Yoshida Shouyou palasi takaisin Narakuun vihaisena ja ilmiantoi Yoshida Shouyoun samalla antaen Yoshida Shouyoulle vankeusmääräyksen Narakun pettämisestä. Narakun jäsenet polttivat Yoshida Shouyoun koulun ja repivät vielä alle 12-vuotiaan Gintokin väkisin Yoshida Shouyoun sylistä. Yoshida Shouyou antoi paniikissa ja shokissa ollelle Gintokille lupauksen pikkurilli eleellä: "Suojele kaikkia puolestani." - Samalla kun Narakun jäsenet raahasivat Yoshida Shouyoun pois, vankeuteen.

Sota, sekä Gintokin toinen lupaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amantot hyökkäsivät maanpäälle ja he liittoutuivat Japanin valtion päämiesten, sekä Naraku järjestön kanssa. Valtaosa ihmisistä eivät kuitenkaan tykänneet tästä koska amantoille tuli paljon isommat oikeudet kuin ihmisille ja amantot veivät heidän työpaikkansa. Täten alkoi suuri sota maapallon kapinaalisten, sekä tendoshun välillä. Gintoki, Katsura, sekä Takasugi osallistuivat tähän sotaan tarkoituksenaan etsiä, sekä vapauttaa mestarinsa Narakun kynsistä. Kun Gintoki ja Takasugi eräässä vaiheessa jäivät alakynteen taistelemaan kaksisteen isoa amantolaumaa vastaan Gintoki teki Takasugille lupauksen: Että hän pelastaisi Yoshida Shouyoun, vaikka Takasugin kuolleen ruumiin yli.

Teloitus-seremonia ja Gintokin päätös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takasugi ja Katsura lopulta löysivät Yoshida Shouyoun, mutta vastarinta oli liian voimakas. Yhteistyössä Tendoshun kanssa, Naraku sai Katsuran, sekä Takasugin kiinni panttivangeiksi. Yoshida Shouyou talutettiin jyrkänteelle, Katsura ja Takasugi sidottiin ja pakotettiin makaamaan Yoshida Shouyoun takana. Oboro oli paikan päällä. Oboron mielestä pelkkä kuolema ei olisi ollut tarpeeksi rangaistukseksi, joten Oboro ehdotti Yoshida Shouyoun oppilaille, sekä Yoshidalle henkistä kidutusta, joka sattuisi jopa enemmän kuin kuolema. Gintoki oli vielä vapaana ja hänelle annettiin 3 vaihtoehtoa:

Gintokin vaihtoehto 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Gintokille annettu vaihtoehto olisi omatoimisesti mestata ystävänsä Katsura, ja Takasugi samalla kun Yoshida Shouyoun pakotettaisiin katsomaan tämä teloitus vierestä.

Tällöin Gintoki ja Yoshida Shouyoun jätettäisiin henkiin, mutta Gintoki menettäisi ystävänsä, ja rikkoisi lupauksensa jonka teki Yoshida Shouyoulle, kun Gintoki revittiin pois hänen sylistään.

Tosin tällöin he onnistuisivat sodassa heidän päämäärässään, joka oli vapauttaa Yoshida Shouyou.

Gintokin vaihtoehto 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Gintokille annettu vaihtoehto olisi omatoimisesti mestata mestarinsa, isäpuolensa Yoshida Shouyou samalla kun hänen oppilaansa Katsura ja Takasugi pakotettaisiin katsomaan tämä teloitus läheltä. Tällöin Gintoki ja hänen ystävänsä jäisivät henkiin, mutta Gintokin koko elämän tärkein henkilö kuolisi. Tämän lisäksi heidän koko syy sotaan osallistumiselle, sekä kaikelle verenvuodatukselle olisi ollut turhaa. Tämän saatosta Gintoki joutuisi myös rikkomaan Takasugille antamansa lupauksen.

Gintokin vaihtoehto 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gintokilla olisi myös vaihtoehtona vastustaa näitä molempia vaihtoehtoja taistelemalla samaan aikaan Narakua, Oboroa, sekä Tendoshua vastaan. Jos hän voittaisi, hän saisi pelastettua kaikki elämänsä tärkeät henkilöt, saisi pidettyä kaikki lupauksensa, sekä onnistuisivat sodassa heidän päämäärässään, joka oli vapauttaa Yoshida Shouyou. Tässä vaihtoehdossa olisi kuitenkin äärimmäisen suuri riski. Jos Gintoki itse kuolisi, niin kaikki muutkin teloitettaisiin.

Gintokin valinta, sekä sen seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gintoki teki valinnan. Hän käveli jyrkänteelle mestarinsa taakse, samalla kun Takasugi huusi Gintokille vaatien Gintokia valitsemaan toisin. Gintoki ei kuitenkaan kuunnellut. Yoshida Shouyou vilkaisi Gintoki Sakataa viimeisen kerran ja lausui viimeiset sanansa: "Kiitos." Nähdessään tämän Gintoki alkoi hiljalleen itkeä samalla irrottaen Yoshida Shouyoun pään irti. Takasugi karjui ja rimpuili lopulta päästessään irti. Takasugi juoksi Gintokia päin kiroessaan Gintokin nimen. Viimeinen asia jonka Takasugi näki vasemmalla silmällään oli Gintokin kyyneleet valumassa maahan Yoshida Shouyoun pään juurelle. Oboro vastasi tähän penetroimalla Takasugin vasemman silmän läpi kunai veitsellä jolloin Takasugi menetti vasemman silmänsä kokonaan.

Tästä johtuu Takasugin viha Gintokia kohtaan. Hän olisi ollut valmis uhrautumaan mestarinsa puolesta. Yoshida Shouyoun oppilaat hajaantuivat. Gintoki jäi elämään yrittäen soveltautua yhteiskunnan elämään. Katsura jäi vaatimaan muutosta, yrittäen saada Shogunia pois vallasta. Takasugi jäi vihaamaan Japanin valtiota yli kaiken päämääränään tuhota Shogun, Shogunin liittolaiset, Narakujärjestö, sekä Tendoshu hinnalla millä hyvänsä.

Utsuron synty, sekä Utsuron todellinen päämäärä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoshida Shouyoun oppilaat eivät tienneet hänen kehonsa olevan kuolematon. Yoshida Shouyoun ruumis heitettiin palamaan liekkeihin, mutta hänen kehonsa nousi kuolleista ja hänen koko päänsä kasvoi takaisin. Tosin Yoshida Shouyou hänen sisällään oli kuollut. Yoshida Shouyoun sisälle oli vaihtunut toinen persoona, joka on tämän kuolemattoman kehon viimeinen olemus: Utsuro. Utsuro on kuin päinvastainen versio Yoshida Shouyousta. Utsuro vihaa elämää yli kaiken ja hän ei tunne juurikaan mitään arvoa elämää kohtaan. Ainut asia jota hän haluaa on ainut asia jota hänellä ei ole, eli kuolema. Kuolema on myös ainut asia jota Utsuro arvostaa, koska kuolema on ainut tapa päästä lopullisesti eroon kärsimyksestä, jota hän on joutunut kokemaan yli 500 vuotta. Kauhistuessaan Utsuron kuolemattomuudesta Tendoshun järjestö vangitsee Utsuron ja alkaa tehdä tällä tieteellisiä kokeita. Utsuro lupaa luovuttaa elämää pidentävää verta vapaaehtoisesti Tendoshun jäsenille, mikäli nämä yrittäisivät etsiä keinoa tappaa hänet ja ottaisivat Utsuron mukaan Tendoshun järjestöön. Utsuro ei kuitenkaan kerro Tendoshun jäsenille ettei hänen verensä oikeasti tee muista olennoista kuolemattomia, vaan hän odottaa niin kauan kunnes Tendoshun jäsenten kehot alkavat mädäntyä, jolloin he alkavat hitaasti kitua kuoliaaksi, jolloin Utsuro saa syrjäytettyä suurimman osan Tendoshusta tieltään. Seuraavaksi Utsuro kaappaa väkivalloin Harusame rikollisyhteisön laivueen omaan käyttöönsä ja lähettää niiden miehistöt matkalle kaikkiin planeettoihin joilla esiintyy elämää räjäyttäen nämä planeetat hyväksikäyttäen niiden altana energiavarastoja. Tämä kaikki on osana hänen todellisia suunnitelmiaan: Ainut tapa Utsurolle kuolla olisi tuhota Maapallo, sekä Maapallon altana energiavarastot, mutta se olisi mahdotonta koska Tendoshun jäsenet suojelisivat Maapalloa kaikin voimin. Utsuro on kuitenkin keksinyt tähän keinon. Räjäyttäessään kaikki elolliset planeetat niiden omilla altana energioilla, vain ja ainoastaan planeettojen ulkopuolella sijaitsevat avaruusalukset olisivat turvassa. Näiden laivueiden miehistöt joutuisivat kokemaan omien kotiplaneettojensa täyden tuhon ja kuoleman. Tämän johdosta laivueiden luottamus Tendoshuun särkyisi täysin ja he alkaisivat matkustaa Maapalloa kohti kahdesta syystä: 1. koska se olisi viimeinen planeetta jossa voisi elää 2. Jotta he voisivat kostaa Tendoshulle kotiplaneettansa tuhoamisen. Tällä tavalla Utsuro aiheuttaisi sodan koko maailmankaikkeuden kesken ja sen koko sodan keskipisteenä olisi Maapallo. Sota olisi niin suuri että Maapallo tuhoutuisi siitä täysin.

Sarjan lopussa Gintoki kohtaa lukuisien taistelujen jälkeen Utsuron viimein ja oppii kaiken mitä on oikeasti tapahtunut. Sarjan viimeinen tarina keskittyy tämän universaalin sodan ympärille samalla kun Gintoki joutuu kohtaamaan uudelleen syntyneen mestarinsa, ja estämään tätä tuhoamasta Maapalloa. [9]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotantokaudet ja aikajana (animen mukaan)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksojen oikea katsomisjärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jaksot 3–201 (kaksi ensimmäistä jaksoa ovat fillereitä, jotka eivät mitenkään liity sarjan oikeaan tarinaan)
 2. Jaksot 202–265 [Gintama HD/Gintama 2012 & Gintama Enchousen]
 3. Jaksot 266–316 [Gintama 2015/Gintama 2016]
 4. Jaksot 351 - ? [Gintama 2017 - Viimeinen kausi]
Extrakaudet & Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Yorinuki Gintama-san koostuu ainoastaan uusintajaksoista.[10]
 • Ensimmäinen OVA jakso sijoittuu jaksojen 1–61 paikkeille
 • Toinen OVA-jakso on "huijausta," eikä sillä ole mitään tekemistä Gintaman oikean tarinan kanssa.[11]
 • Kolmas OVA-jakso sijoittuu jaksojen 266–350 paikkeille.[12]
 • Neljäs OVA-jakso sijoittuu jaksojen 298 ja 299 väliin. Kyseisessä OVA:ssa on pidennetty versio Shogun Assassination -tarinan trailerista, jossa katsojille paljastetaan etukäteen yksi koko sarjan suurimmista juonenkäänteistä. Tämä kannattaa jättää katsomatta, jos sen haluaa nähdä yllätyksenä myöhemmin.[13]
 • Sarjan viidennes OVA-jakso on animeversio Gintama mangan "Love Potion" tarinasta ja se sijoittuu jaksojen 295 - 299 väliin.[14]
 • Ensimmäinen elokuva sijoittuu jaksojen 58–61 paikkeille.
 • Toinen, uudempi elokuva sijoittuu jaksojen 253–265 paikkeille.
 • Jaksot 101–105 ollaan julkaistu uudelleen teräväpiirtoversiona (eräänlainen elokuva).
 • Gintama Sakuri Matsuri konserteissa on yleensä nähtävillä ennennäkemättömiä kohtauksia.[4]

Lista sarjan merkittävimmistä hahmoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorozuya-perhe
Gintoki Sakata Toimii usein sarjan protagonistina. Gintoki on kokenut samuraiveteraani, joka suojelee maapallon asukkaita. Gintoki on sekatyöläinen ja tekee työkseen lähes mitä tahansa. Gintoki saattaa olla hyvin lapsellinen ja laiska, mutta aidon hätätilanteen tullen eteen hänen sisältään paljastuu kokenut soturi. Hän saattaa vaikuttaa itsekkäältä, koska puhuu jatkuvasti sarkastisesti ja epäkohteliaasti, mutta todellisuudessa hän yrittää näin pitää asiat järjestyksessä. Hän noudattaa tarkasti menehtyneen mestarinsa oppeja. Gintoki käyttää aseenaan puumiekkaa, eli bokkenia, koska oikeiden miekkojen kantaminen on lainvastaista.[15][16][17][18]Gintokin ollessa lapsi hänen ääninäyttelijänä toimi Yaguchi Asami. Nykyään Gintokin arvellaan olevan yli 26-vuotias ja hänen ääninäyttelijänään toimii Sugita Tomokazu.[17] Live action elokuvassa Gintokin näyttelijänä toimii Shun Oguri.[1]
Shinpachi Nuori poika, joka haaveilee tulevansa samuraiksi. Hän pyörittää menehtyneen isänsä dojoa yhdessä sisarensa Otaen kanssa. Shinpachi saa usein raivokohtauksia ja hänellä on vaikeuksia tyttöjen kanssa. Shinpachin silmälasit vievät 95 % hänen kehonsa massasta. Hän alkaa työskentelemään Gintokin kanssa, kun Gintoki pelastaa hänet ja hänen isosiskonsa amantojen kynsistä.[19][20][21]
Kagura Nuori tyttö, jonka päälle Gintoki ajaa vahingossa mopolla. Kagura ei kuitenkaan loukkaannu, koska hän kuuluu äärimmäisen voimakkaaseen mutta harvinaiseen yato-ihmisrotuun. Pian tapaturman jälkeen Gintoki ja Shinpachi ovat osana vaikeuksia, joihin Kagura on joutunut. Kagura sanoo ja tekee asiat yleensä hänen tunteitensa pohjalta, eikä ajattele asioita järjellä. Kaguralla ei ollut paikkaa jonne mennä, joten hän alkoi yöpyä Gintokin luona. Kagura on maailman ensimmäinen animetyttö, joka on oksentanut TV-lähetyksessä.[22][23]
Sadaharu Kaguran jättikokoinen lemmikkikoira, joka tykkää pureskella ihmisten ja amantojen päitä.[24]
Antagonistit
Utsuro Sarjan pääantagonisti. Hän on yksi Tendoshun korkea arvoisimmista jäsenistä, vaikka hän on Tendoshun ainut jäsen joka on alun perin syntynyt maapallolla.

Harusame-rikollisyhteisö on hänen valtansa alla, ja hän oli myös maapallon suurimman ihmis armeijan, Narakun edellinen johtaja.

Suuren vallan lisäksi Utsuro on myös sarjan voimakkain olemus, jota korostaa hänen fysiikan lakeja rikkovat yliluonnolliset voimat, kuten kyky liikkua ääntä nopeammin, sekä kyky hallita kuolemaa. Hän on myös universumin ainut hahmo joka omaa oikean kuolemattomuuden - Utsuro ei voi kuolla vaikka hänen aivot, tai sydän murskattaisiin. Kaikki hänen kehoonsa aiheutettu vaurio mitätöityy, hänen kehonsa solujen palautuessaan normaaliin tilaan. Täten Utsuroa ei voi tappaa, edes yrittämällä polttaa hänen kehoaan tulessa.

Utsuron oikea päämäärä ei ole valta universumissa. Valta on vain työkalu jota Utsuro tarvitsee hänen oikean päämääränsä saavuttamiseksi, joka asettaa kaiken universumin elämän vaaraan.

Sekä Naraku että Tendoshu ovat pitäneet Utsuron henkilöllisyyden salassa, eikä Utsuro ole koskaan esiintynyt julkisuudessa, ja täten vain hyvin pieni osa universumista on edes tietoinen Utsuron olemassaolosta, ennen kuin Utsuro alkaa saavuttamaan päämääräänsä sarjan lopussa, jolloin käy myös ilmi, että Gintoki Sakatan menneisyyden sodan aikaisilla valinnoilla on linkki Utsuroon, sekä hänen päämääräänsä.

Utsuro nähdään pitämässä kasvoillaan varismaskia, joka symbolisoi sitä, miten Utsuroa pidetään symbolina kuoleman Jumalalle.[25]

Enshou Enshou on koko universumin suurimman armeijan, Altana Liberation Armyn ylijohtaja, joka koostuu pääosin Tendoshun vastaisista amantoista.

Hän hallitsee universumin kolmea soturirotua: yatoja, dakineja, shinroja, ja hän myös ohjaa universumin suurinta taistelu laivuetta.

Kun Utsuro tuhosi Enshoun kotiplaneetan, sekä hänen perheensä, hän tajusi ettei hänellä ole muuta vaihtoehtoa kun suostua auttamaan Utsuroa tämän päämäärässä, sillä sitä enemmän Utsuro tuhoaisi universumin elämää, mitä enemmän häntä vastusteltaisiin. Toinen syy siihen on se että Liberation Armyn keskuudessa leviävä viha, ja suru planeettojen menettämisestä on kohdistettava jonnekin, eikä Utsuron suunnitelmat anna sijaa antautumiselle.[26] Enshou on myös sarjan ainut hahmo joka on pystynyt päättelemään Utsuron olemassaolon, ilman että hän olisi kohdannut Utsuroa, tai kuullut mitään Utsurosta.

Takasugi Shinsuke Yksi sarjan antagonisteista. Hän oli aikoinaan Gintokin lapsuudenystävä ja taisteli hänen rinnallaan Amantoja vastaan. Hän johtaa pelättyä Kiheitai-terroristijärjestöä, tehtävänään tuhota nykyinen Japani. Sarjan alussa hän kokeilee erilaisia pieniä suunnitelmia aiheuttaakseen tuhoa valtion eliiteille, mutta hän alkaa toteuttaa oikeaa päämäräistä suunnitelmaansa vasta paljon myöhemmin.[27]Takasugin sisällä piilee suurta vihaa valtiota kohtaan,

joka heijastaa hänen armottomuuttaan sivullisia kohtaan, jotka joutuvat hänen tuhoisien suunnitelmiensa keskelle.

Myös Gintoki omaa osan Takasugin raivosta Japania kohtaan.

Oboro Yatagarasu Esiintyy sarjassa ensimmäistä kertaa Courtesan of a Nation -tarinassa. Hän on Naraku-järjestön johtaja. Oboro toimii myös Tendoshu-järjestön lähettinä sekä Tokugawa Sada Sadan henkivartijana. Hän on vahingoittanut Gintokia vakavasti jokaisella kohtaamiskerralla. Oborolla on jokseekin samanlainen ulkonäkö kuin Gintokilla, jonka takia moni fani epäilee, että he saattaisivat olla sukua toisilleen.[28]
Kamui Kamui tavoittelee koko universumin voimakkaimmaksi olennoksi tulemista. Hän on Kaguran biologinen isoveli. Hän myöhemmin liittoutuu Takasugin kanssa. Kamui on myös nykyisin Harusame-rikollisyhteisön 7. divisioonan kapteeni. Hänen mielestään yatoilla ei ole muuta tarkoitusta kuin taisteleminen eivätkä yatot kuulu minnekään muualle kuin taistelutantereille. Hän pyrkii säästämään lapsia ja naisia, koska lapset saattavat kasvaa voimakkaiksi ja naiset synnyttää voimakkaita lapsia. Kun hän taisteli yön kuningas Housenia vastaan, Housenilla oli vaikeuksia aiheuttaa Kamuiin minkäänlaista vahinkoa. Kamui on myös ainoa hahmo koko sarjassa, joka pystynyt satuttamaan isäänsä, Umibouzua. Housen ei pystynyt vahingoittamaan Umibouzua laisinkaan, mutta Kamui repi hänen koko kätensä irti ollessaan vasta lapsi.[29]
Hitotsubashi Nobu Nobu Nobu Nobu on seuraavaksi shoguniksi pyrkivä valtion päämiäs, joka on erittäin isossa asemassa Japanin politiikassa.

Nobu Nobu ei siedä demokratiaa vaan hän turvautuu raakaan diktaturismiin. Nobu Nobun on tapana teloittaa kaikki ne, jotka ovat hänen valtaansa vastaan.[30]

Tendoshun jäsenet Ylimmistä Amantoista koostuva yhteisö, joka hallitsee Shogunin sekä Bakufun toimia. Heitä on yhteensä 12.
Tokugawa Sada Sada Aikoinaan Japanin 13. shogun. Hän käynnisti Kansei Purgen ja samalla määräsi Gintokin mestarin, Yoshida Shouyoun vangittavaksi ja myöhemmin teloitettavaksi.
Obi Hajime Shinpachin ja Otaen lapsuudenystävä ja hän on jedisoturi, joten hän on erikoistunut käyttämään aseinaan lasermiekkoja. Hajime kuitenkin kuoli taistellessaan avaruudessa ja puolet hänen kehostaan korvattiin koneistolla. Hän on nykyään puoliksi robotti ja puoliksi ihminen, eli cyborgi. Hänen robottipuolensa hallitsee hänen mieltään ja toimiaan, joita säätelee tuntematon taho. [31]
Yön Kuningas Housen Yoshiwaran yksinvaltias ja peräti toiseksi voimakkain Yato koko sarjassa. Hänet tunnetaan myös yatojen kuninkaana. Kaikki Yoshiwaran naiset ovat hänen seksiorjiaan. Kamuin mukaan hänen yato-verensä on kuivunut ja Housenilla ei ole enää tarkoitusta elää, koska taistelemisen pitäisi olla ainut asia josta yatojen pitäisi saada nautintoa, ei naisista tai alkoholista. Kamui haastoi Housenin kaksintaisteluun ja taistelusta tuli todella tasainen. Kamuin mielestä Housen oli kuitenkin liian heikko ja sanoi ettei enää edes halua taistella Housenia vastaan, koska hänestä on tullut liian heikko.[29]
Sasaki Isaburo Mimawarigumi-poliisiyksiköiden johtaja. Hänen tehtävänään on tappaa velipuolensa Sasaki Tetsunosuke, jota Shinsengumi suojelee. Hän ajautuu taisteluun Hijikata Toushirouta vastaan. Sasaki käyttää aseenaan yleensä pistoolia. Sasaki on yksi sarjan mysteerisimmistä henkilöistä, koska hänen motiivinsa vaihtuvat jatkuvasti ja hän osoittaa hyvin vähän tunteita yhtään mitään kohtaan. Kukaan ei tiedä mitä hän oikeasti haluaa. Hänellä on kuitenkin herrasmiesmäinen/väliinpitämätön aksentti, jota hän käyttää jatkuvasti puhuessaan.[32]
Kintoki Sakata Kun Gintoki palaa kotiin pitkän kesälomansa jälkeen, hän löytää kotoaan salaperäisen miehen, joka on päinvastainen versio hänestä itsestään. Hän väittää olevansa Yorozuya-perheen perustaja ja käyttää nimeä "Kintoki Sakata".
Jirochou on Gintokin verivihollinen ja Dobunezumi-yhteisön johtaja. Hänen, Gintokin ja muiden Kabukin valtojen välille syntyy reviirikiista, jonka jälkeen kiistasta muodostuu koko Kabukin välinen suuri taistelu.
Oiwa Hänellä on kyky nähdä kuolleita ihmisiä eli aaveita. Hän omistaa kirotun kylpylän, jonne Yorozuya-perhe jää loukkuun.
Spider Jiraia Salaperäinen mieshahmo, joka hyökkää yllättäen Gintokin ja Tsukuyon kimppuun. Gintokin pitää uhrata henkensä pelastaakseen Tsukuyon tämän kylmäverisen miehen kynsistä.
Otohime Vedenalaisen lohikäärmepalatsin valtias. Hänellä on pakkomielle tulla maailman kauneimmaksi ihmiseksi.
Itou Kamotarou Kun Itou palaa pitkältä lomaltaa Shisengumiin, Hijikata huomaa hänessä jotain omituista. Mitä Itou oli oikeasti tehnyt loman aikana ja miksi Itou jatkuvasti yrittää syrjäyttää Hijikataa asemastaan varapäällikkönä?
Moderate Joui (攘夷) faction
Kotarou Katsura "Zura" Paikallinen terroristi ja Joui factionin perustaja ja johtaja. Zura on Gintokin lapsuudenystävä ja hän taisteli Joui-sodassa Gintokin rinnalla. Zura on hyvä miekkamies ja on erikoistunut räjähteisiin. Zura on usein liian itsevarma ja ajattelee että hänen konstinsa aina varmasti toimivat. Tämän takia Zura joutuukin aina vaikeuksiin. Vaikka Zura haluaakin tuhota Japanin eliitin kuten Takasugi, heillä on erilainen näkemys asioista. Toisin kuin Takasugi, Zura haluaa muutoksen rauhan nimessä vastustaen ylimääräistä tuhoa ja tappamista.[33]
Elizabeth Zuran lemmikkieläin ja toimii järjestön varajohtajana.[34]
Jackie Chan Zuran apulainen ja auttaa Zuraa monissa taisteluissa.[35][36]
Shinsengumi - Paikallinen poliisi
Matsudaira Katakuriko Shinsengumin komisario, Kondon työnantaja ja shogunin henkivartija. Hän ei annan minkään asian mennä tyttärensä tahdon edelle.[37]
Kondo Isao Shinsengumin päällikkö. Hän on gorilla. Hänen katanassaan on sisäänrakennettu "plug-in", johon voi kiinnittää harjan, jolla puhdistaa kotatsu pöytiä, sekä mattoja. Miekan harjaosa kerää hyvin hiuksia. [38][39]
Hijikata Toushirou Shinsengumin varapäällikkö. Hän on riippuvainen majoneesista. Hänen miekkansa on kirottu ja tekee Hijikatasta silloin tällöin kirotun otakun.[40][41][42]
Okita Sougo Ensimmäisen divisioonan kapteeni ja shinsengumin paras miekkamies. Hän on sadisti. Hän tykkää vahingoittaa niin vihollisia, siiviileitä, kun Hijikataakin. Hänen katanassaan on sisäänrakennettu MP3 soitin. Hän yleensä nukkuu työaikoina, jolloin Hijikata joutuu huutamaan hänelle.[43]
Yamazaki Sagaru Shinsengumin paras vakooja. Hän on riippuvainen anpan-leivoksista ja pelaa yleensä sulkapalloa silloin kun hänen pitäisi tehdä töitä. [44][45]
Itou Kamotarou Kondon neuvonantaja.
Saitou Shimaru Shinsengumin kolmannen divisioonan, eli "hiljaisen divisioonan" kapteeni. Z
Kiheitai-terroristijärjestö
Takasugi Shinsuke Järjestön perustaja ja johtaja.
Kawakami Bansai (Tsunpo) ammattilaistappaja, samalla muusikko joka tykkää kuunnella musiikkia taistellessaan.
Kijima Matako Tuliasespesialisti.
Takechi Henpeita Strategi. Häntä yleensä kutsutaan loliconistiksi, mutta omien sanojensa mukaisesti hän on vain feministi.
Okada Nizou Sokea sarjamurhaaja.
Harusame-rikollisyhteisö
Kamui Nykyisin harusamen 7. divisioonan kapteeni.
Abuto Kamuin henkivartija.
Kujaku Hime Kada Neljännen divisioonan kapteeni.
Gourou Kahdeksannen divisioonan kapteeni.
Daraku Edossa piileskelevä huumediileri.
Snack Otose (kapakka)
Otose Kapakan omistaja, baarimikko ja Gintokin vuokranantaja. Yleensä hyvin negatiivinen ihminen, joka ei ajattele positiivisesti, mutta tykkää silti auttaa pulassa olevia ihmisiä. Suuttuu helposti Gintokille, joka ei koskaan maksa vuokraansa.
Catherine Entinen murtovaras ja rosvo, jonka Otose pelasti rikollisuuden pauloista. Nykyään hän työskentelee Otosen kapakassa baarimikkona, tarjoilijana sekä siivoojana.
Tama Gintokin pelastama robotti, joka työskentelee Otosen kapakassa siivoojana. Hän yleensä työskentelee liikaa, eikä osaa pitää taukoja työstään.
Kabukin Valtiaat
Otose Snack otose kapakan omistaja. Hänellä yllättävän paljon valtaa Kabukissa.
Kuningatar Kujaku Hime Kada (Peacock) Paikallisten kasinoitten omistaja. Hän on myös yksi harusamen kapteeneista ja omistaa henkilökohtaisen eliittiarmeijan.
Saigou Tokumori Kamakko-klubin omistaja. Hän on kehonrakentaja, veteraanisoturi ja okama joka pukeutuu naisellisesti.
Saigou Teruhiko Tokumorin poika, jolla on vaikeuksia sopeutua elämään isänsä kanssa, äidin kuoleman jälkeen.
Jirochou Veteraanisoturi, ja Dobunezumi-yhteisön johtaja. Hän on myös Otosen ex - poikaystävä.
Chin Pirako Jirochoun tytär, joka haluaa hoitaa yhteisön asioita ilman isänsä lupaa. Hän kärsii siitä, ettei saa tarpeeksi huomiota isältään.
Kurogoma Katsuo Dobunezumi yhteisön varajohtaja. Hän on laajalti pelätty kylmäverinen mies, jolla on kuitenkin lämmin sydän eläimiä kohtaan.
Muita tärkeitä hahmoja
Shimura Tae (Otae) Shinpachin sadistinen isosisko. Hänellä on lämmin sydän, mutta lyö yleensä ihmisiä, jotka käyttäytyvät idioottimaisesti. Hän työskentelee nykyisin host - clubilla.
Yagyuu Kyuubei Otaen "poikaystävä" ja dojonsa tuleva mestari. Hänen kunniansa dojoaan kohtaan malaa isoa osaa hänen persoonastaan. Hän on "allerginen" poikien kosketukselle. Jos poika koskettaa häntä, hän menee paniikkiin.
Jugem Jugem Shit-Tossing the Life of Shin-Chan’s Two-Day-Old

Underwear Balmung Fezalion Isaac Schneider 1/3 True Love 2/3

Hangnail Anxiety Betrayal Knows My Name Or Does It Really Ignore Calls Squid Dogfish Halibut Trout-Cod Dogfish This Is A Different

Dogfish, I’m Talking About The Dogfish Shark Kaluga Ray

Yuuteimiyaoukimukou pepepepepepepepepepepepe Runny Diarrhea

Kyuubein lemmikkiapina, joka tykkää heittää ulostetta ihmisten päälle.[46][47][48][49]
Toujou Ayumu Kyuubein henkivartija, joka on salaa ihastunut mestariinsa.
Hiraga Gengai Paikallinen mekaanikko, joka kärsii suuresti poikansa menettämisestä.
Tsukuyo Johtaa Hyakkaa, eli Yoshiwaran suojelijoita. Kokenut ninja.
Seita Nuori poika ja paikallinen taskuvaras. Hän on etsimässä kadonnutta äitiään. Vaikka Seita on vasta 8-vuotias, hän tietää paljon seksiin liittyvistä asioista, koska on kasvanut prostituoitujen keskellä.
Hinowa Seitan äiti. Hän on kaikista tärkein Housenin seksiorjista.
Sarutobi Ayame Ninjatyttö joka on ihastunut Gintokiin, vaikkei Gintoki ole kiinnostunut hänestä. Sarutobi nauttii siitä kun Gintoki satuttaa häntä. Hänellä on hyvin huono näkö, ilman silmälaseja.
Hattori Zenzou Taitava ninjamestari, joka kuljettaa työkseen pizzaa.
Madao Työtön ja koditon mies. "(ma)ru de (da)me na (o)ssan" joka tarkoittaa suunnilleen "hyödytön vanha mies".
Umibouzu Kaguran ja Kamuin biologinen isä. Universumin voimakkain alieneiden metsästäjä.
Tokugawa Shige Shige Nykyinen shogun. Aina kun hän ilmestyy sarjassa, hänelle tapahtuu jotain todella epäonnista.
Tatsuma Sakamoto Avaruudessa seikkaileva kauppias. Hän on tuntenut Gintokin sodasta saakka ja taisteli hänen rinnallaan amantoja vastaan, kunnes päätti lähteä avaruuteen. Hänellä on erittäin positiivinen asenne. Hän nauraa aina, vaikka tapahtuisi jotain hyvin epäonnista.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hideaki Sorachi alkoi piirtämään Gintama-mangaa vuonna 2003 ja sitä julkaistiin Weekly Shōnen Jump lehdessä. Siitä ollaan myös julkaistu paljon erillisiä painoksia. Mangasta tuli pian hyvin suosittu, ja vuonna 2009 näitä erillisiä Gintama-manga painoksia oltiin myyty yhteensä jo yli 29 miljoonaa kappaletta. Mangaa on ilmestynyt tällä hetkellä yli 54 painosta. Mangassa luvut (eli tarinat) on nimetty opetuksiksi (eng. lesson), ja niitä on ilmestynyt yli 500.[50]

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animea on ilmestynyt vuodesta 2005 lähtien ja sitä on julkaistu yli 300 virallista jaksoa, jotka kestävät yleensä noin 25 minuuttia. Animesta on olemassa myös neljä "ova-jaksoa."[51] Vuodesta 2008 lähtien animea on voinut katsoa ilmaiseksi Crunchyroll-sivustolla.

Ensimmäinen elokuva, Shinyaku Benizakura-hen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen elokuva ilmestyi vuonna 2010. Elokuvassa Murata Tetsuko -niminen aseseppä soittaa hätäpuhelun Yorozuya-perheelle, koska kirottu Benizakura-niminen demonimiekka on varastettu. Gintoki Sakata ottaa tehtävän vastaan ja alkaa etsiä johtolankoja. Yllättäen hän löytää Benizakura-miekan arkkivihollisensa Okada Nizoun kädestä. Okada Nizou väittää Gintokille, että Katsura Kotarou on kuollut ja että hän ei itse olisi pystynyt kukistamaan häntä, mutta Benizakura-miekan demoniset voimat toivat lopulta voiton hänelle. Gintokin ja Okadan välille syntyy kaksintaistelu, samalla kun Kagura, Shinpachi ja Elizabeth etsivät todisteita siitä mitä oikeasti tapahtui ja mitä voimia salaperäinen Benizakura-miekka sisältää. Pian he tajuavat, että kyseessä on Takasugi Shinsuken laatima suunnitelma ja että Yorozuya-perhe oli jo aikoja sitten astunut Takasugin suunnittelemaan ansaan.[52]

Toinen elokuva, The Final Chapter: Be Forever Yorozuya[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän elokuvan käsikirjoitti mangan tekijä Hideaki Sorachi. Toisin kuin edellisessä elokuvassa, tämän elokuvan juoni on uusi, eikä se perustu mihinkään mangassa tai animessa nähtyihin tarinoihin. Elokuva julkaistiin 6. heinäkuuta 2013 ja sen julkaisi Warner Bros studio. Avausviikolla elokuvasta tuli viikon neljänneksi katsotuin elokuva Japanin elokuvateatterissa ja se myi viikon aikana n. 281 859 900 jeniä. Elokuvaa on kehuttu niin fanien kuin kriitikoidenkin keskuudessa. Elokuvassa Gintoki aikamatkustaa vahingossa tulevaisuuteen, jossa hän on kuollut.[53][54]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gintamasta on myyty runsaasti oheistuotteita, muun muassa figuureja, vaatteita, julisteita ja jopa ruokaa/karkkia Gintaman sponsoroimana. Sarjasta on tehty myös lukuisia videopelejä eri konsoleille ja sarjan hahmoja esiintyy monissa videopeleissä.[55]

Live-tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa, Gintaman Sakura Matsuri -konserteissa on esiintynyt monia kuuluisia yhtyeitä, muun muassa Spyair, Does, Piko ja Serial TV Drama. Live-tapahtumissa nähdään usein myös sarjan hahmojen ääninäyttelijät tekemässä live-äänityksiä yleisön edessä.[56]

Aloitus ja lopetuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artisti Kappale Jaksot Artisti Kappale Jaksot
Intro 1 Tommy Heavenly6 Pray 1 - 24 Lopetus 1 Captain Straydum fuusen gamu 1 - 13
Lopetus 2 amplified Mr. Raindrop 14 - 24
Intro 2 YO-KING tooi nioi 25 - 49 Lopetus 3 redballoon yuki no tsubasa 25 - 37
Lopetus 4 Takahashi Hitomi Candy line 38 - 49
Intro 3 redballoon giniro no sora Lopetus 5 DOES shura 50 - 62
Lopetus 6 Snowkel Kiseki
Intro 4 Hearts Grow kasanaru kage Lopetus 7 KELUN Signal
Lopetus 8 Rodeo Carburettor Speed of flow
Intro 5 DONTEN Does Lopetus 9 Sanagi POSSIBILITY
Lopetus 10 Plingmin This world is Yours
Intro 6 Monobright anata magic Lopetus 11 ghostnote I, ai, ai
Lopetus 12 Shigi kagayaita
Intro 7 Base Ball Bear Stairway Generation Lopetus 13 PENGIN answer
Lopetus 14 Takahashi Hitomi & BEATCRUSADERS uo-aini-
Intro 8 Prague Light Infection Lopetus 15 ONE☆DRAFT wonderful days
Lopetus 16 sora by Qwai sayonara
Intro 9 Serial TV Drama Tougenkyou Alien Lopetus 17 SPYAIR Samurai Heart
Intro 10 Ecosystem Dilemma Lopetus 18 Balance Doll Prague
Intro 11 Flip Wonderland Lopetus 19 Anagura Kuroneko Chelsea
Intro 12 AMOYAMO LET’S GO OUT 253 - 256 Lopetus 20 Nakama Good Coming 253 - 256
Intro 13 SPYAIR Sakuramitsu Tsuki 257 - 265 Lopetus 21 Page Expect 257 - 265
Intro 14 Blue Encount Day x Day 266 - 277 Lopetus 22 Negoto DESTINY 266 - 277
Intro 15 Pride Kakumei CHiCO with HoneyWorks 278 - 291 Lopetus 23 Aqua Timez 最後までⅡ 278 - 291
Intro 16 OKAMOTO'S Beautiful Days 292 - Lopetus 24 Three Lights Down Kings Glorious Days 292 -
Intro 17 Does Know know know Lopetus 25

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Crunchyroll: Uutinen jossa kerrotaan tietoja Gintaman live action elokuvasta. Crunchyroll News: Crunchyroll. Arkistoitu 27.9.2016. (englanniksi)
 2. Crunchyroll: Uutinen Gintama live action elokuvan uudesta teaser trailerista (html) 24.4.2017. Crunchyroll. Arkistoitu 25.4.2017. Englanti
 3. Chibi Reviews kriitikko puhuu Gintamasta youtube.com.
 4. a b c d http://www.crunchyroll.com/gintama
 5. http://www.crunchyroll.com/anime-news/2012/07/30/poll-japanese-fans-name-the-most-laugh-out-loud-funny-anime (Arkistoitu – Internet Archive)
 6. http://www.crunchyroll.com/anime-news/2012/06/23-1/japanese-fans-name-the-anime-that-you-should-see-before-you-die (Arkistoitu – Internet Archive)
 7. Sunrise: Gintama jakso 3 (video) Crunchyroll: Crunchyroll. Japani – englanninkieliset tekstitykset
 8. Sunrise: Gintama jakso 4 (video) Crunchyroll: TV TOKYO. Japani – englanninkieliset tekstitykset
 9. Crunchyroll: Gintama animesarjan sivut Crunchyrollin suoratoistopalvelussa. (html) Crunchyroll: Crunchyroll. Englnati, Japani
 10. Yorozuyasoul: Tietoa Yorinuki Gintama-san animesta. (html) www.yorozuyasoul.com: Yorozuyasoul. Arkistoitu 29.11.2016. Englanti
 11. Crunchyroll: Gintaman toisen OVA-jakson TV levitykseen sovitettu versio (video) ("Trailerin" jälkeen Gintoki Sakata paljastaa yleisölle sen olevan huijausta. Ovassa nähdyt asiat olivat oikeasti näyteltyjä, eikä Gintama hahmojen menneisyys tapahtunut trailerissa esitetyllä tavalla.) www.crunchyroll.com: Crunchyroll. Japani
 12. Chibi Reviews: Chibi reviews arvostelee Gintaman kolmannen OVA - jakson. (mp4) 2015. YouTube: Chibi Reviews. Englanti
 13. Gintama animen neljäs OVA - jakso (video) Crunchyroll: Crunchyroll. Japani
 14. Decimo Blaze: Reaktio Gintaman viidenteen OVA - jaksoon. (mp4) 2016. YouTube: Decimo Blaze. Englanti
 15. http://www.youtube.com/watch?v=KZLFRI6oAGg
 16. http://www.youtube.com/watch?v=Mv0UNjgG33s
 17. a b http://www.crunchyroll.com/library/Gintoki_Sakata
 18. http://myanimelist.net/character/672/Gintoki_Sakata
 19. http://www.youtube.com/watch?v=9VzWlmsqg0Y
 20. http://www.crunchyroll.com/library/Shinpachi_Shimura
 21. http://myanimelist.net/character/673/Shinpachi_Shimura
 22. http://www.crunchyroll.com/library/Kagura
 23. http://myanimelist.net/character/674/Kagura
 24. http://myanimelist.net/character/2651/Sadaharu
 25. Sunrise: Gintama jakso 314, jossa Utsuro ilmestyy ensimmäisen kerran. (video) 16.3.2016. Crunchyroll: Crunchyroll. (englanniksi, japaniksi)
 26. Sunrise: Episode 344 a delinquents kid has long neck hair (mp4) Crunchyroll: Crunchyroll. Japani / Englanti
 27. http://www.youtube.com/watch?v=nmRykMFM0ys
 28. http://www.youtube.com/watch?v=SNa97nKz3vs
 29. a b http://www.youtube.com/watch?v=xj_3a0Iq9p8
 30. Kohtaus jossa Nobu Nobu uhkaa teloittaa erään Gintaman keskeisistä hahmoista. (mp4) 2016. YouTube. Japani
 31. http://www.youtube.com/watch?v=kQE03VPqW0s
 32. http://www.youtube.com/watch?v=n-QN-aEkX9g
 33. http://www.youtube.com/watch?v=OPT97yColcU
 34. http://www.youtube.com/watch?v=uzpoxBDwNlA
 35. http://www.youtube.com/watch?v=5lZwbsEFhuI
 36. http://www.youtube.com/watch?v=mWd6E1RlTus
 37. http://myanimelist.net/character/5972/Katakuriko_Matsudaira
 38. http://myanimelist.net/character/2943/Isao_Kondo
 39. http://www.youtube.com/watch?v=YXykniXaINs
 40. http://myanimelist.net/character/2650/Toshiro_Hijikata
 41. http://www.youtube.com/watch?v=skaLH9Rx0T4
 42. http://www.youtube.com/watch?v=55lkOAQb7e8
 43. http://myanimelist.net/character/2282/Sougo_Okita
 44. http://myanimelist.net/character/4653/Sagaru_Yamazaki
 45. http://www.youtube.com/watch?v=_2Vu9NP_LEE
 46. http://myanimelist.net/character/46407/Jugem
 47. http://static.zerochan.net/Demotivational.Poster.full.734858.jpg
 48. http://www.youtube.com/watch?v=ft1NjXG9-6Y
 49. http://www.youtube.com/watch?v=XVeneHlix8s
 50. http://www.yorozuyasoul.com/manga (Arkistoitu – Internet Archive)
 51. http://www.youtube.com/watch?v=ROda9y7sL78
 52. http://www.youtube.com/watch?v=NyC13pfsUh4
 53. http://www.youtube.com/watch?v=5feeD0IQeyU
 54. http://myanimelist.net/anime/15335/Gintama:_Kanketsu-hen_-_Yorozuya_yo_Eien_Nare
 55. http://www.crunchyroll.com/search?q=gintama&o=e
 56. http://www.youtube.com/watch?v=VgRc2BpoTGA

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]