Gintama

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gintama
Ensimmäisen mangapanoksen kansikuva.
銀魂
(Gin Tama)
Genre Shōnen, Sekalainen
Manga
Tekijä Hideaki Sorachi
Julkaisija Shueisha
Sarjajulkaisulehti Weekly Shōnen Jump
Ensimmäinen painatus 8. joulukuuta 2003 – Jatkuva
Kirjojen lukumäärä yli 50
TV-anime
Ohjaaja Shinji Takamatsu (jaksot 1-105)
Yoichi Fujita (jaksot 100- ja eteenpäin)
Studio Sunrise
Lähetyskanavat Japanin lippu TV Tokyo ja Crunchyroll
Alkuperäinen lähetyskierros 4. huhtikuuta 2006 – Jatkuva
Jaksojen määrä 257 (jatkuva)

Gintama (銀魂, Gin Tama, ”Silver Soul”, ”Hopeasielu") on Hideaki Sorachin luoma elokuva-, manga- ja animesarja. Gintama sijoittuu Edoon (1600–1868 vuosien Tokioon), joka on täyttynyt Amantoiksi kutsutuista avaruusolioista. Gintamassa kerrotaan monia eri tarinoita, jotka kuvaavat sarjan hahmojen elämää Edossa ja sen läheisyydessä. Sarjan protagonistina toimii veteraanisamurai Gintoki Sakata, joka työskentelee yorozuyana (suom. ”jokapaikanhöylänä”) yhdessä Shinpachin ja Kaguran kanssa.

Animea voi seurata ilmaiseksi Crunchyroll-sivustolla.[1] Bigloben järjestämässä äänestyksessä Gintama valittiin maailman hauskimmaksi animesarjaksi.[2] Se on sijoittunut kärkisijoille myös monissa muissa äänestyksissä.[3]

Gintama on tarkoitettu enimmäkseen japanilaiselle yleisölle, mutta se on saanut paljon huomiota myös muualla päin maailmaa.

Sarjan poikkeuksellinen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hideaki Sorachilla on hyvin omaperäinen tarinankerronta. Hän on selvästi saanut vaikutteita muista mangasarjoista, mutta hän ei välitä lajityyppien ja eri genrejen aiheuttamista rajoitteista, jonka ansiosta Gintama on hyvin omaperäinen sarja. Gintama tunnetaan etenkin sen alkupuolen komediasta. Se kuitenkin sisältää enemmän kuin yhtä genreä, jonka ansiosta sarjassa esiintyy runsasta vaihtelua. Esimerkiksi viattoman rauhallisen slice of life tarinan jälkeen saattaa esiintyä väkivaltainen toiminta tarina.[4][5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gintama kertoo veteraanisamurai Gintoki Sakatasta, joka työskentelee "jokapaikanhöylänä", auttaessaan ihmisiä eripuolilla väkivaltaista maailmaa.

Amantot voittivat sodan ja pistivät maapallon elämän uuteen järjestykseen, jolloin Amantoille tuli suuremmat oikeudet, kuin ihmisille.

Amantojen kansa alkoi rikastua, kun taas ihmisten kansa alkoi köyhtyä. Jopa ihmiskunnan suurin johtaja, Japanin Shogun - Tokugawa Shige Shige joutuu työskentelemään Amantojen korkea-arvoisten silmien alla noudattaen tiukkoja määräyksiä jotka Tendoshun jäsenet ovat langettaneet.

Gintoki Sakata on kuitenkin sopeutunut näihin muutoksiin, vaikkakin hän rikkoo usein lakeja. Hän on perustanut Yorozuya Gin-Chan nimisen yrityksen, jossa hän ottaa miltein mitä tahansa työtehtäviä vastaan. Rajoina ovat ainoastaan Gintokin moraali, sekä palkkana saadun rahan arvon verrattavuus työtehtävän vaarallisuutteen.

Gintoki aloittaa tekemällä pieniä helppoja työtehtäviä auttaen ihmisiä arkiasioissa, mutta välillä hän joutuu sekaantumaan vaarallisiin asioihin, kuten huumebisneksiin, ihmiskauppoihin, rikollis organisaatioiden taisteluihin, sekä poliittisiin konflikteihin.

Tehdessään tehtäviä hän tapasi Shinpachi Shimura nimisen samuraipojan, jonka isosiskon Gintoki pelasti protostuutiolta. Maksaakseen takaisin Shinpachi liittyi mukaan Gintokin yritykseen.[6]

Sitten he tapasivat maapallolle eksyneen avaruusolio Kagura tytön. Kagura on hyvin voimakas yato rodun avaruusolio, jonkatakia muuan rikollisorganisaatio hyväksikäytti hänen tuhoisia voimiaan. Gintoki pelasti hänet tämän rikollisorganisaation kynsistä.

Koska Kaguralla ei ollut kotia, eikä rahaa, hän muutti asumaan Gintokin vaatekaappiin. Sitten eräänä työpäivänä Kagura löysi kadulta hylätyn jättiläiskokoisen avaruusoliokoiran - Sadaharun, jolla on tapana pureskella ihmisten päitä. Kagura toi tämän koiran Gintokin luo.[7] Aluksi Gintoki ei tykännyt tästä, mutta lopulta Sadaharusta tuli osa perhettä.

Muita ihmisiä jotka yöpyvät usein Gintokin luona ovat koditon mies Madao. Muuan Gintokin työtehtävä teki Madaosta kodittoman, joten Madao alkoi yöpymään Gintokin komerossa ilman lupaa.

Stalkkerininja Sarutobi on ihastunut Gintokiin, jonkatakia hän on usein piiloutunut eripuolille Gintokin kotia, vakoillen Gintokia parhaansa mukaan.

Gintokin kodin alemmassa kerroksessa on Snack Otose niminen kapakka. Kapakan omistaa äkäpikainen, kovaääninen vanha nainen - Otose ja sielä työntekijöinä toimivat ex murtovaras kissatyttö Catherine, sekä yliahkera robottisiivooja Tama.

Sarja kertoo enimmäkseen siitä kun Gintoki tekee erilaisia tehtäviä ja tutustuu paikallisiin ihmisiin, auttaen heitä parhaansa mukaan selviytymään köyhtyvässä ja väkivaltaisessa maassa, joka on täynnä rikollisuutta.[5]

Toinen ajanjakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosia myöhemmin Gintokista on tullut kuuluisa. Hän on pelastanut niin paljon ihmisten henkiä, että hänestä on tullut miltein ikoninen sankari. Jopa ihmiskunnan suurin johtaja Shogun Tokugawa Shige Shige luottaa häneen ja kiittää Gintokia hänen uroteoistaan.

Koko sarja kuitenkin muuttuu kun jaksossa 300 joku yrittää salamurhata Tokugawa Shige Shigen myrkyttämällä teen jonka hän oli miltein juoda. Tämä merkitsee sitä, että joku taho aikoo aloittaa taistelun valtiota vastaan ja Shogunin palatsi saattaa olla täynnä pettureita. Shogunin henki ja hänen liittoutumansa saattavat olla suuressa vaarassa. Paikalle hälytetään välittömästi Shinsengumin poliisiyksikkö, Gintokin perhe, sekä Oniwabanshuun ninjayksikkö. Yhdessä he laativat suunnitelman, jolla Shogun saataisiin pakenemaan maasta turvaan. Samalla Gintoki saa viimeisen työtehtävänsä: Suojele Shogunin henkeä hinnalla millä hyvänsä.

Tämä tehtävä ei kuitenkaan ala hyvin. Takasugi Shinsuke tietää tarkalleen Shogunin salaisen sijainnin ja lähettää koko Kiheitai armeijansa surmaamaan Shogunin kannattajat.

Asiat pahenevat entisestään kun Amantojen suurimpien valtiaiden joukko Tendoshu saa vihiä meneillään olevasta taistelusta ja he lähettävät paikalle pelätyn Naraku eliittiarmeijansa tehden taistelusta entistä massiivisemman.

Kun taistelu näyttää viimein rauhoittuneet, yllättävä käänne pahentaakin asiat entisestään. Tapahtuu vallankaappaus ja tyraani diktatuuri Hitotsubashi Nobu Nobu ottaa itselleen Shogunin tittelin, samalla kun edellinen shogun syrjäytetään kokonaan pois vallasta.

Gintoki ei voi enää palata kotiinsa, Shinsengumin poliisivoimat lakkautetaan ja Tokugawa Shige Shigen kannattajat joutuvat elämään jatkuvasssa vaarassa. Mimawarigumin poliisivoimat tulevat Shinsengumin tilalle ja alkavat palvella Hitotsubashi Nobu Nobua. Mimawarigumin järjestö pidättää Shinsengumin päämiehet - Isao Kondon ja Matsudaira Katakurikon ja vievät heidät vankeina meren keskellä sijaitsevaan maailman parhaitten vartioituun, Kokujoun vankilaan, joka on vartavasten rakennettu sotavangeille. Uusi Shogun - Hitotsubashi Nobu Nobu syyttää Kondoa ja Matsudairaa vasta loppuneen "Iga taistelun" kuolon uhreista ja määrää täten Kondon ja Matsudairan teloitettavaksi.

Samalla Katsura pidätetään Hitotsubashi Nobu Nobun "murhayrityksestä". Myös hänet viedään saarelle teloitettavaksi.

Gintokin perhe, Shinsengumin viimeiset jäsenet ja Katsuran Moderate Joui terroristiyhteisö joutuvat elämään Nobu Nobun vainon alla. Aikaisemmin Shinsengumin poliisit ja Katsuran terroristiyhteisö olivat toistensa vihollisia, mutta koska Shinsengumi, Katsuran yhteisö ja kansalaisten vapaus ovat suuressa vaarassa, päättävät Shinsengumin ex-poliisit ja Katsuran ex-terroristit liittyä yhteen, taistellen yhdessä Hitotsubashi Nobu Nobun ja Mimawarigumin tyraniaa vastaan. He tekevät suunnitelman ja hyökkäävät Kokujoun saarelle pelastaakseen päämiehensä Kondon, Matsudairan ja Katsuran. Tendoshun Naraku järjestö tietää vallan hyvin siitä mitä on tapahtumassa ja ottavat jälleen oman osansa tulevasta taistelusta varmistaen että kapinalliset kuolevat viimein. He menevät kuitenkin Mimawarigumin johtajan, Isaburon suunnitelemaan ansaan, jonka tarkoituksena on saattaa kapinaalliset ja tendoshu taistelemaan samalla saarella vähentäen kummankin osapuolen miehistöä. Isaburon suunnitelmana on tuhota kaikki taistelun osapuolet samalla kertaa, jotta ihmiskunnan väkivaltainen samuraiden ja amantojen ajanjakso loppuisi viimein. Suunnitelma menee kuitenkin pahasti pieleen, kun yksi Tendoshun johtajista, sarjan todellinen pääantagonisti tekee ensiesiintymisensä ja näyttää saarella Tendoshun todellisen voimattamattoman mahdin.

Tästä alkaa Kokujoun taistelu, jonka aikana Gintokille paljastuu salaisuuksia, kuten se miksi Maapallo on Tendoshulle niin tärkeä planeetta, miten Gintokin edesmennyt mestari/isäpuoli on osana ihmiskunnan tulevaa tuhoa ja se mikä tekee Narakusta koko universumin vaarallisimman armeijan ja miten se uhkaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta. Ihmiskunta on suuressa vaarassa ja Gintoki Sakata on ainut henkilö, joka voi muuttaa tämän sodan kulkua.[8][5][9][10]

Taustatarina (ennen sarjan alkua)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun amantot hyökkasivat maan päälle, kahdestoista shogun sai surmansa ja Tokugawa Sada Sada astui hanen tilalleen. Tokugawa Sada Sada solmi rauhan liiton amantojen kanssa, mutta amantoille tuli paljon suuremmat oikeudet kuin ihmisille ja ihmiset tunsivat menettaneensä arvonsa. Amantot pitivät suorastaan ihmisiä pilkkanaan, kohtelivat heita alamaisinaan ja veivät heidän työpaikkansa. Näin ollen monet ihmiset, mukaan lukien samurait, alkoivat kapinoida amantoja vastaan ja vaativat Tokugawa Sada Sadaa pois vallasta. Sada Sada ei kuitenkaan tykännyt tästä, vaan loi Kansei Purge -nimisen lain, jonka mukaan kaikki kapinalliset pitää joko teloittaa tai vangita.

Kun Gintoki Sakata oli vasta muutaman vuoden ikäinen, mestari Yoshida Shouyou löysi Gintokin kuolleiden ruumiiden keskelta. Yoshida Shouyou päätti ottaa Gintokin oppipojakseen kouluunsa, jossa oli paljon muitakin Gintokin tapaisia orpoja lapsia. Mestari Yoshida opetti Gintokin taistelemaan ja opetti hänelle myos paljon elämänoppeja. Tokugawa Sada Sada pelkäsi, että Yoshida Shouyou saattaisi opettaa lapset kapinoimaan hänta ja hänen valtaansa vastaan, joten han lähetti parhaimman soturinsa, Oboro Yatagarasun vangitsemaan Yoshidan. Oboron armeija repi Gintokin väkisin pois Yoshidan käsistä ja poltti Yoshidan koulun tuhkaksi. Useita vuosia myöhemmin Gintoki alkoi yhdessä Katsuran, Takasugin ja Sakamoton armeijoiden kanssa sotia amantoja vastaan, viimeisinä samuraina. Gintoki tappoi tuhansia amantoja, jolloin hän sai liikanimen White Yaksha (valkoinen demoni). Hänestä tuli yksi amantojen pahimmista vihollisista. Gintoki oli kuin yhden miehen armeija. Hänen oli alun perin tarkoitus pelastaa kaapattu mestarinsa amantojen kynsistä, mutta lopulta mestari Yoshida sai surmansa. Muut tähän sotaan liittyvät asiat ovat salaisuuksia, joista sarjan seuraajille annetaan vihjeitä sarjan edetessä. Gintokin menneisyys palajastetaan lopulta kokonaan toisessa ajanjaksossa.

Muutaman vuoden kuluttua, kun sota oli jo loppunut, Gintokista oli tullut köyhä ja koditon. Eräänä talvisena päivänä hän lepäsi hautausmaalla Terada Tatsugoroun haudalla. Teradan leski, entinen aviovaimo, Otose käveli hänen haudalleen tuoden samalla mukanaan kynttilöitä ja manju-leivoksia. Terada oli aikoinaan kuollut taistellessaan amantoja vastaan, yrittäessään puolustaa Kabukia, Edon kaupunginosaa. Otose rukoili ja uhrasi manjut haudan juureen. Tällöin Gintoki pyysi haudan takaa Otosea antamaan manju-leivokset hänelle. Otose vastasi, etta hänen aviomiehensa kiroaisi hanet. Tällöin Gintoki sanoi: "Kuolleet eivät puhu, eivätkä ainakaan syö manju-leivoksia". Näin ollen Otose päätti luovuttaa manjut Gintokille. Gintoki söi manjut ja teki lupauksen. Hän jatkaisi sitä tehtävää, mikä Teradalta jäi kesken. Gintoki suojelisi Kabukin väkeä hänen puolestaan. Tämän lupauksen avulla Gintoki sai aloitettua uuden elämän, paeten kokemansa sodan kauhuja. Sarjan juoni sijoittuu pääsääntöisesti tämän lupauksen ympärille. [5]

Tuotantokaudet ja aikajana (animen mukaan)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksojen oikea katsomisjärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jaksot 3 - 201 (kaksi ensimmäistä jaksoa ovat fillereitä, jotka eivät mitenkään liity sarjan juoneen)
 2. Jaksot 202 - 265 [Gintama HD & Gintama Enchousen]
 3. Jaksot 266 - 350
 • Yorinuki Gintama-san koostuu ainoastaan uusintajaksoista.
 • Ensimmäinen OVA jakso sijoittuu jaksojen 1 - 61 paikkeille
 • Toinen OVA jakso on huijausta, eikä sillä ole mitään tekemistä itse juonen kanssa.
 • Kolmas OVA jakso sijoittuu jaksojen 266 - 350 paikkeille.
 • Neljäs OVA jakso sijoittuu jaksojen 298 ja 299 väliin. Kyseisessä ova'ssa on pidennetty versio Shogun Assassination tarinan trailerista, jossa katsojille paljastetaan etukäteen yksi koko sarjan suurimmista juonenkäänteistä. Tämä kannattaa jättää katsomatta, mikäli haluaa että sen näkee yllätyksenä myöhemmin.
 • Ensimmäinen elokuva sijoittuu jaksojen 58 -61 paikkeille.
 • Toinen, uudempi elokuva sijoittuu jaksojen 253 - 265 paikkeille.
 • Jaksot 101 - 105 ollaan julkaistu uudelleen teräväpiirtoversiona (eräänlainen elokuva).
 • Gintama Sakuri Matsuri konserteissa on yleensä nähtävillä ennennäkemättömiä kohtauksia.[5]

Lista sarjan merkittävimmistä hahmoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorozuya-perhe
Gintoki Sakata Toimii usein sarjan protagonistina. Gintoki on kokenut samuraiveteraani, joka suojelee kaikkia Edossa asuvia. Gintoki on sekatyöläinen ja tekee työkseen lähes mitä tahansa. Gintoki saattaa olla hyvin lapsellinen ja laiska, mutta aidon hätätilanteen tullen eteen hänen sisältään paljastuu kokenut soturi. Hän saattaa vaikuttaa itsekkäältä, koska puhuu jatkuvasti sarkastisesti ja epäkohteliaasti, mutta todellisuudessa hän yrittää näin pitää asiat järjestyksessä. Hän noudattaa vahvasti menehtyneen mestarinsa oppeja. Gintoki käyttää aseenaan puumiekkaa, eli bokkenia, koska oikeiden miekkojen kantaminen on lainvastaista.[11][12][13][14]
Shinpachi Nuori poika, joka haaveilee tulevansa samuraiksi. Hän pyörittää menehtyneen isänsä dojoa yhdessä sisarensa Otaen kanssa. Shinpachi saa usein raivokohtauksia ja hänellä on vaikeuksia tyttöjen kanssa. Shinpachin silmälasit vievät 95 % hänen kehonsa massasta. Hän alkaa työskentelemään Gintokin kanssa, kun Gintoki pelastaa hänet ja hänen isosiskonsa amantojen kynsistä.[15][16][17]
Kagura Nuori tyttö, jonka päälle Gintoki ajaa vahingossa mopolla. Kagura ei kuitenkaan loukkaannu, koska hän kuuluu äärimmäisen voimakkaaseen mutta harvinaiseen yato-ihmisrotuun. Pian tapaturman jälkeen Gintoki ja Shinpachi ovat osana vaikeuksia, joihin Kagura on joutunut. Kagura sanoo ja tekee asiat yleensä hänen tunteitensa pohjalta, eikä ajattele asioita järjellä. Kaguralla ei ollut paikkaa jonne mennä, joten hän alkoi yöpyä Gintokin luona. Kagura on maailman ensimmäinen animetyttö, joka on oksentanut TV-lähetyksessä.[18][19]
Sadaharu Kaguran jättikokoinen lemmikkikoira, joka tykkää pureskella ihmisten ja amantojen päitä.[20]
Antagonistit
Takasugi Shinsuke Sarjan yksi pääantagonisteista. Hän oli aikoinaan Gintokin lapsuudenystävä ja taisteli hänen rinnallaan Amantoja vastaan. Hän johtaa pelättyä Kiheitai-terroristijärjestöä, tehtävänään tuhota nykyinen Japani. Sarjan alussa hän kokeilee erilaisia pieniä suunnitelmia aiheuttaakseen tuhoa valtion eliiteille, mutta hän alkaa toteuttaa oikeaa päämäräistä suunnitelmaansa vasta paljon myöhemmin.[21]
Oboro Yatagarasu Esiintyy sarjassa ensimmäistä kertaa Courtesan of a Nation -tarinassa. Hän on Naraku-järjestön taistelija. Oboro toimii Tendoshu-järjestön lähettinä sekä Tokugawa Sada Sadan henkivartijana. Hän on vahingoittanut Gintokia kuolettavasti jokaisella kohtaamiskerralla. Oborolla on jokseekin samanlainen ulkonäkö, kuin Gintokilla, jonka takia moni fani epäilee, että he saattaisivat olla sukua toisilleen.[22]
Kamui Kamui tavoittelee koko universumin voimakkaimmaksi olennoksi tulemista. Hän on Kaguran biologinen isoveli. Hän myöhemmin liittoutuu Takasugin kanssa. Kamui on myös nykyisin Harusame-rikollisyhteisön 7 - divisioonan kapteeni. Hänen mielestään yatoilla ei ole muuta tarkoitusta kuin taisteleminen eivätkä yatot kuulu minnekään muualle kuin taistelutantereille. Hän pyrkii säästämään lapsia ja naisia, koska lapset saattavat kasvaa voimakkaiksi ja naiset synnyttää voimakkaita lapsia. Kun hän taisteli yön kuningas Housenia vastaan, Housenilla oli vaikeuksia aiheuttaa Kamuiin minkäänlaista vahinkoa. Kamui on myös ainut hahmo koko sarjassa, joka pystynyt satuttamaan isäänsä, Umibouzua. Housen ei pystynyt vahingoittamaan Umibouzua laisinkaan, mutta Kamui repi hänen koko kätensä irti ollessaan vasta lapsi.[23]
Tendoshun jäsenet Ylimmistä Amantoista koostuva yhteisö, joka hallitsee Shogunin sekä Bakufun toimia. Heitä on yhteensä 12.
Tokugawa Sada Sada Aikoinaan Japanin 13. shogun. Hän käynnisti Kansei Purgen ja samalla määräsi Gintokin mestarin, Yoshida Shouyoun vangittavaksi ja myöhemmin teloitettavaksi.
Obi Hajime Shinpachin ja Otaen lapsuudenystävä ja hän on jedisoturi, joten hän on erikoistunut käyttämään aseinaan lasermiekkoja. Hajime kuitenkin kuoli taistellessaan avaruudessa ja puolet hänen kehostaan korvattiin koneistolla. Hän on nykyään puoliksi robotti ja puoliksi ihminen, eli cyborgi. Hänen robottipuolensa hallitsee hänen mieltään ja toimiaan.[24]
Yön Kuningas Housen Yoshiwaran yksinvaltias ja peräti toiseksi voimakkain Yato koko sarjassa. Hänet tunnetaan myös yatojen kuninkaana. Kaikki Yoshiwaran naiset ovat hänen seksiorjiaan. Kamuin mukaan hänen yato-verensä on kuivunut ja Housenilla ei ole enää tarkoitusta elää, koska taistelemisen pitäisi olla ainut asia josta yatojen pitäisi saada nautintoa, ei naisista tai alkoholista. Kamui haastoi Housenin kaksintaisteluun ja taistelusta tuli todella tasainen. Kamuin mielestä Housen oli kuitenkin liian heikko ja sanoi ettei enää edes halua taistella Housenia vastaan, koska hänestä on tullut liian heikko.[25]
Sasaki Isaburo Mimawarigumi-poliisiyksiköiden johtaja. Hänen tehtävänään on tappaa velipuolensa Sasaki Tetsunosuke, jota Shinsengumi suojelee. Hän ajautuu taisteluun Hijikata Toushirouta vastaan. Sasaki käyttää aseenaan yleensä pistoolia. Sasaki on yksi sarjan mysteerisimmistä henkilöistä, koska hänen motiivinsa vaihtuvat jatkuvasti ja hän osoittaa hyvin vähän tunteita yhtään mitään kohtaan. Kukaan ei tiedä mitä hän oikeasti haluaa. Hänellä on kuitenkin herrasmiesmäinen/väliinpitämätön aksentti, jota hän käyttää jatkuvasti puhuessaan.[26]
Kintoki Sakata Kun Gintoki palaa kotiin pitkän kesälomansa jälkeen, hän löytää kotoaan salaperäisen miehen, joka on päinvastainen versio hänestä itsestään. Hän väittää olevansa Yorozuya-perheen perustaja ja käyttää nimeä "Kintoki Sakata".
Jirochou on Gintokin verivihollinen ja Dobunezumi-yhteisön johtaja. Hänen, Gintokin ja muiden Kabukin valtojen välille syntyy reviirikiista, jonka jälkeen kiistasta muodostuu koko Kabukin välinen suuri taistelu.
Oiwa Hänellä on kyky nähdä kuolleita ihmisiä eli aaveita. Hän omistaa kirotun kylpylän, jonne Yorozuya-perhe jää loukkuun.
Spider Jiraia Salaperäinen mieshahmo, joka hyökkää yllättäen Gintokin ja Tsukuyon kimppuun. Gintokin pitää uhrata koko henkensä pelastaakseen Tsukuyon tämän kylmäverisen miehen kynsistä.
Otohime Vedenalaisen lohikäärmepalatsin valtias. Hänellä on pakkomielle tulla maailman kauneimmaksi ihmiseksi.
Itou Kamotarou Kun Itou palaa pitkältä lomaltaa Shisengumiin, Hijikata huomaa hänessä jotain omituista. Mitä Itou oli oikeasti tehnyt loman aikana ja miksi Itou jatkuvasti yrittää syrjäyttää Hijikataa asemastaan varapäällikkönä?
Moderate Joui (攘夷) faction
Kotarou Katsura "Zura" Paikallinen terroristi ja Joui factionin perustaja ja johtaja. Zura on Gintokin lapsuudenystävä ja hän taisteli Joui-sodassa Gintokin rinnalla. Zura on hyvä miekkamies ja on erikoistunut räjähteisiin. Zura on usein liian itsevarma ja ajattelee että hänen konstinsa aina varmasti toimivat. Tämän takia Zura joutuukin aina vaikeuksiin. Vaikka Zura haluaakin tuhota Japanin eliitin kuten Takasugi, heillä on erilainen näkemys asioista. Toisin kuin Takasugi, Zura haluaa muutoksen rauhan nimessä vastustaen ylimääräistä tuhoa ja tappamista.[27]
Elizabeth Zuran lemmikkieläin ja toimii järjestön varajohtajana.[28]
Jackie Chan Zuran apulainen ja auttaa Zuraa monissa taisteluissa.[29][30]
Shinsengumi - Paikallinen poliisi
Matsudaira Katakuriko Shinsengumin komisario, Kondon työnantaja ja shogunin henkivartija. Hän ei annan minkään asian mennä tyttärensä tahdon edelle.[31]
Kondo Isao Shinsengumin päällikkö. Hän on gorilla. Hänen katanassaan on sisäänrakennettu "plug-in", johon voi kiinnittää harjan, jolla puhdistaa kotatsu pöytiä, sekä mattoja. Miekan harjaosa kerää hyvin hiuksia. [32][33]
Hijikata Toushirou Shinsengumin varapäällikkö. Hän on riippuvainen majoneesista. Hänen miekkansa on kirottu ja tekee Hijikatasta silloin tällöin kirotun otakun.[34][35][36]
Okita Sougo Ensimmäisen divisioonan kapteeni ja shinsengumin paras miekkamies. Hän on sadisti. Hän tykkää vahingoittaa niin vihollisia, siiviileitä, kun Hijikataakin. Hänen katanassaan on sisäänrakennettu MP3 soitin. Hän yleensä nukkuu työaikoina, jolloin Hijikata joutuu huutamaan hänelle.[37]
Yamazaki Sagaru Shinsengumin paras vakooja. Hän on riippuvainen anpan leivoksista ja pelaa yleensä sulkapalloa silloin kun hänen pitäisi tehdä töitä. [38][39]
Itou Kamotarou Kondon neuvonantaja.
Kiheitai-terroristijärjestö
Takasugi Shinsuke Järjestön perustaja ja johtaja.
Kawakami Bansai (Tsunpo) ammattilaistappaja, samalla muusikko joka tykkää kuunnella musiikkia taistellessaan.
Kijima Matako Tuliasespesialisti.
Takechi Henpeita Strategi. Häntä yleensä kutsutaan loliconistiksi, mutta omien sanojensa mukaisesti hän on vain feministi.
Okada Nizou Sokea sarjamurhaaja.
Harusame-rikollisyhteisö
Kamui Nykyisin harusamen 7 - divisioonan kapteeni.
Abuto Kamuin henkivartija.
Kujaku Hime Kada Neljännen divisioonan kapteeni.
Gourou Kahdeksannen divisioonan kapteeni.
Daraku Edossa piileskelevä huumediileri.
Snack Otose (kapakka)
Otose Kapakan omistaja, baarimikko ja Gintokin vuokranantaja. Yleensä hyvin negatiivinen ihminen, joka ei ajattele positiivisesti, mutta tykkää silti auttaa pulassa olevia ihmisiä. Suuttuu helposti Gintokille, joka ei koskaan maksa vuokraansa.
Catherine Entinen murtovaras ja rosvo, jonka Otose pelasti rikollisuuden pauloista. Nykyään hän työskentelee Otosen kapakassa baarimikkona, tarjoilijana sekä siivoojana.
Tama Gintokin pelastama robotti, joka työskentelee Otosen kapakassa siivoojana. Hän yleensä työskentelee liikaa, eikä osaa pitää taukoja työstään.
Kabukin Valtiaat
Otose Snack otose kapakan omistaja. Hänellä yllättävän paljon valtaa Kabukissa.
Kuningatar Kujaku Hime Kada (Peacock) Paikallisten kasinoitten omistaja. Hän on myös yksi harusamen kapteeneista ja omistaa henkilökohtaisen eliittiarmeijan.
Saigou Tokumori Kamakko-klubin omistaja. Hän on kehonrakentaja, veteraanisoturi ja okama joka pukeutuu naisellisesti.
Saigou Teruhiko Tokumorin poika, jolla on vaikeuksia sopeutua elämään isänsä kanssa, äidin kuoleman jälkeen.
Jirochou Veteraanisoturi, ja Dobunezumi-yhteisön johtaja. Hän on myös Otosen ex - poikaystävä.
Chin Pirako Jirochoun tytär, joka haluaa hoitaa yheisön asioita ilman isänsä lupaa. Hän kärsii siitä, ettei saa tarpeeksi huomiota isältään.
Kurogoma Katsuo Dobunezumi yhteisön varajohtaja. Hän on laajalti pelätty kylmäverinen mies, jolla on kuitenkin lämmin sydän eläimiä kohtaan.
Muita tärkeitä hahmoja
Shimura Tae (Otae) Shinpachin sadistinen isosisko. Hänellä on lämmin sydän, mutta lyö yleensä ihmisiä, jotka käyttäytyvät idioottimaisesti. Hän työskentelee nykyisin host - clubilla.
Yagyuu Kyuubei Otaen "poikaystävä" ja dojonsa tuleva mestari. Hänen kunniansa dojoaan kohtaan malaa isoa osaa hänen persoonastaan. Hän on "allerginen" poikien kosketukselle. Jos poika koskettaa häntä, hän menee paniikkiin.
Jugem Jugem Shit-Tossing the Life of Shin-Chan’s Two-Day-Old

Underwear Balmung Fezalion Isaac Schneider 1/3 True Love 2/3

Hangnail Anxiety Betrayal Knows My Name Or Does It Really Ignore Calls Squid Dogfish Halibut Trout-Cod Dogfish This Is A Different

Dogfish, I’m Talking About The Dogfish Shark Kaluga Ray

Yuuteimiyaoukimukou pepepepepepepepepepepepe Runny Diarrhea

Kyuubein lemmikkiapina, joka tykkää heittää ulostetta ihmisten päälle.[40][41][42][43]
Toujou Ayumu Kyuubein henkivartija, joka on salaa ihastunut mestariinsa.
Hiraga Gengai Paikallinen mekaanikko, joka kärsii suuresti poikansa menettämisestä.
Tsukuyo Johtaa Hyakkaa, eli Yoshiwaran suojelijoita. Kokenut ninja.
Seita Nuori poika ja paikallinen taskuvaras. Hän on etsimässä kadonnutta äitiään. Vaikka Seita on vasta 8-vuotias, hän tietää paljon seksiin liittyvistä asioista, koska on kasvanut prostituoitujen keskellä.
Hinowa Seitan äiti. Hän on kaikista tärkein Housenin seksiorjista.
Sarutobi Ayame Ninjatyttö joka on ihastunut Gintokiin, vaikkei Gintoki ole kiinnostunut hänestä. Sarutobi nauttii siitä kun Gintoki satuttaa häntä. Hänellä on hyvin huono näkö, ilman silmälaseja.
Hattori Zenzou Taitava ninjamestari, joka kuljettaa työkseen pizzaa.
Madao Työtön ja koditon mies. "(ma)ru de (da)me na (o)ssan" joka tarkoittaa suunnilleen "hyödytön vanha mies".
Umibouzu Kaguran ja Kamuin biologinen isä. Universumin voimakkain alieneiden metsästäjä.
Tokugawa Shige Shige Nykyinen shogun. Aina kun hän ilmestyy sarjassa, hänelle tapahtuu jotain todella epäonnista.
Tatsuma Sakamoto Avaruudessa seikkaileva kauppias. Hän on tuntenut Gintokin sodasta saakka ja taisteli hänen rinnallaan amantoja vastaan, kunnes päätti lähteä avaruuteen. Hänellä on erittäin positiivinen asenne. Hän nauraa aina, vaikka tapahtuisi jotain hyvin epäonnista.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hideaki Sorachi alkoi piirtämään Gintama-mangaa vuonna 2003 ja sitä julkaistiin Weekly Shōnen Jump lehdessä. Siitä ollaan myös julkaistu paljon erillisiä painoksia. Mangasta tuli pian hyvin suosittu, ja vuonna 2009 näitä erillisiä Gintama-manga painoksia oltiin myyty yhteensä jo yli 29 miljoonaa kappaletta. Mangaa on ilmestynyt tällä hetkellä yli 54 painosta. Mangassa luvut (eli tarinat) on nimetty opetuksiksi (eng. lesson), ja niitä on ilmestynyt yli 500.[44]

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animea on ilmestynyt vuodesta 2005 lähtien ja sitä on julkaistu yli 300 virallista jaksoa, jotka kestävät yleensä noin 25 minuuttia. Animesta on olemassa myös neljä "ova-jaksoa."[45] Vuodesta 2008 lähtien animea on voinut katsoa ilmaiseksi Crunchyroll-sivustolla.

Ensimmäinen elokuva, Shinyaku Benizakura-hen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen elokuva ilmestyi vuonna 2010. Elokuvassa Murata Tetsuko -niminen aseseppä soittaa hätäpuhelun Yorozuya-perheelle, koska kirottu Benizakura-niminen demonimiekka on varastettu. Gintoki Sakata ottaa tehtävän vastaan ja alkaa etsiä johtolankoja. Yllättäen hän löytää Benizakura-miekan arkkivihollisensa Okada Nizoun kädestä. Okada Nizou väittää Gintokille, että Katsura Kotarou on kuollut ja että hän ei itse olisi pystynyt kukistamaan häntä, mutta Benizakura-miekan demoniset voimat toivat lopulta voiton hänelle. Gintokin ja Okadan välille syntyy kaksintaistelu, samalla kun Kagura, Shinpachi ja Elizabeth etsivät todisteita siitä mitä oikeasti tapahtui ja mitä voimia salaperäinen Benizakura-miekka sisältää. Pian he tajuavat, että kyseessä on Takasugi Shinsuken laatima suunnitelma ja että Yorozuya-perhe oli jo aikoja sitten astunut Takasugin suunnittelemaan ansaan.[46]

Toinen elokuva, The Final Chapter: Be Forever Yorozuya[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän elokuvan käsikirjoitti mangan tekijä Hideaki Sorachi. Toisin kuin edellisessä elokuvassa, tämän elokuvan juoni on uusi, eikä se perustu mihinkään mangassa tai animessa nähtyihin tarinoihin. Elokuva julkaistiin 6. heinäkuuta 2013 ja sen julkaisi Warner Bros studio. Avausviikolla elokuvasta tuli viikon neljänneksi katsotuin elokuva Japanin elokuvateatterissa ja se myi viikon aikana n. 281 859 900 jeniä. Elokuvaa on kehuttu niin fanien kuin kriitikoidenkin keskuudessa. Elokuvassa Gintoki aikamatkustaa vahingossa tulevaisuuteen, jossa hän on kuollut.[47][48]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gintamasta on myyty runsaasti oheistuotteita, muun muassa figuureja, vaatteita, julisteita ja jopa ruokaa/karkkia Gintaman sponsoroimana. Sarjasta on tehty myös lukuisia videopelejä eri konsoleille ja sarjan hahmoja esiintyy monissa videopeleissä.[49]

Live-tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa, Gintaman Sakura Matsuri -konserteissa on esiintyyt monia kuuluisia yhtyeitä, kuten Spyair, Does, Piko, Serial TV Drama ja monia muita yhtyeitä. Live-tapahtumissa nähdään usein myös sarjan hahmojen ääninäyttelijät tekemässä live-äänityksiä yleisön edessä.[50]

Aloitus ja lopetuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artisti Kappale Jaksot Artisti Kappale Jaksot
Intro 1 Tommy Heavenly6 Pray 1 - 24 Lopetus 1 Captain Straydum fuusen gamu 1 - 13
Lopetus 2 amplified Mr. Raindrop 14 - 24
Intro 2 YO-KING tooi nioi 25 - 49 Lopetus 3 redballoon yuki no tsubasa 25 - 37
Lopetus 4 Takahashi Hitomi Candy line 38 - 49
Intro 3 redballoon giniro no sora Lopetus 5 DOES shura 50 - 62
Lopetus 6 Snowkel Kiseki
Intro 4 Hearts Grow kasanaru kage Lopetus 7 KELUN Signal
Lopetus 8 Rodeo Carburettor Speed of flow
Intro 5 DONTEN Does Lopetus 9 Sanagi POSSIBILITY
Lopetus 10 Plingmin This world is Yours
Intro 6 Monobright anata magic Lopetus 11 ghostnote I, ai, ai
Lopetus 12 Shigi kagayaita
Intro 7 Base Ball Bear Stairway Generation Lopetus 13 PENGIN answer
Lopetus 14 Takahashi Hitomi & BEATCRUSADERS uo-aini-
Intro 8 Prague Light Infection Lopetus 15 ONE☆DRAFT wonderful days
Lopetus 16 sora by Qwai sayonara
Intro 9 Serial TV Drama Tougenkyou Alien Lopetus 17 SPYAIR Samurai Heart
Intro 10 Ecosystem Dilemma Lopetus 18 Balance Doll Prague
Intro 11 Flip Wonderland Lopetus 19 Anagura Kuroneko Chelsea
Intro 12 AMOYAMO LET’S GO OUT 253 - 256 Lopetus 20 Nakama Good Coming 253 - 256
Intro 13 SPYAIR Sakuramitsu Tsuki 257 - 265 Lopetus 21 Page Expect 257 - 265
Intro 14 Blue Encount Day x Day 266 - 277 Lopetus 22 Negoto DESTINY 266 - 277
Intro 15 Pride Kakumei CHiCO with HoneyWorks 278 - 291 Lopetus 23 Aqua Timez 最後までⅡ 278 - 291
Intro 16 OKAMOTO'S Beautiful Days 292 - Lopetus 24 Three Lights Down Kings Glorious Days 292 -
Intro 17 Does Know know know Lopetus 25

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Gintama 2015 - Myanimelist
 2. http://www.crunchyroll.com/anime-news/2012/07/30/poll-japanese-fans-name-the-most-laugh-out-loud-funny-anime
 3. http://www.crunchyroll.com/anime-news/2012/06/23-1/japanese-fans-name-the-anime-that-you-should-see-before-you-die
 4. Chibi Reviews kriitikko puhuu Gintamasta
 5. a b c d e http://www.crunchyroll.com/gintama
 6. Sunrise: Gintama jakso 3 (video) Crunchyroll: Crunchyroll. Japani - Englannin kieliset tekstitykset
 7. Sunrise: Gintama jakso 4 (video) Crunchyroll: TV TOKYO. Japani - Englannin kieliset tekstitykset
 8. Toisen ajanjakson virallinen traileri (video) Japani - Englannin kieliset tekstitykset
 9. Chibi Reviews: Chibi puhuu Gintaman jaksosta 310 (mp4) YouTube: Chibi Reviews. Englanti
 10. Virallinen Shogun Assassination Traileri (Virallinen Shogun Assassination traileri alkaa kohdasta 07:08. Kun kyseinen tarina alkaa, niin Gintama ei enää palaa sen jälkeen komediaksi.) Crunchyroll. 20.11.2015. TV TOKYO. Viitattu 7.12.2015. Englanti
 11. http://www.youtube.com/watch?v=KZLFRI6oAGg
 12. http://www.youtube.com/watch?v=Mv0UNjgG33s
 13. http://www.crunchyroll.com/library/Gintoki_Sakata
 14. http://myanimelist.net/character/672/Gintoki_Sakata
 15. http://www.youtube.com/watch?v=9VzWlmsqg0Y
 16. http://www.crunchyroll.com/library/Shinpachi_Shimura
 17. http://myanimelist.net/character/673/Shinpachi_Shimura
 18. http://www.crunchyroll.com/library/Kagura
 19. http://myanimelist.net/character/674/Kagura
 20. http://myanimelist.net/character/2651/Sadaharu
 21. http://www.youtube.com/watch?v=nmRykMFM0ys
 22. http://www.youtube.com/watch?v=SNa97nKz3vs
 23. http://www.youtube.com/watch?v=xj_3a0Iq9p8
 24. http://www.youtube.com/watch?v=kQE03VPqW0s
 25. http://www.youtube.com/watch?v=xj_3a0Iq9p8
 26. http://www.youtube.com/watch?v=n-QN-aEkX9g
 27. http://www.youtube.com/watch?v=OPT97yColcU
 28. http://www.youtube.com/watch?v=uzpoxBDwNlA
 29. http://www.youtube.com/watch?v=5lZwbsEFhuI
 30. http://www.youtube.com/watch?v=mWd6E1RlTus
 31. http://myanimelist.net/character/5972/Katakuriko_Matsudaira
 32. http://myanimelist.net/character/2943/Isao_Kondo
 33. http://www.youtube.com/watch?v=YXykniXaINs
 34. http://myanimelist.net/character/2650/Toshiro_Hijikata
 35. http://www.youtube.com/watch?v=skaLH9Rx0T4
 36. http://www.youtube.com/watch?v=55lkOAQb7e8
 37. http://myanimelist.net/character/2282/Sougo_Okita
 38. http://myanimelist.net/character/4653/Sagaru_Yamazaki
 39. http://www.youtube.com/watch?v=_2Vu9NP_LEE
 40. http://myanimelist.net/character/46407/Jugem
 41. http://static.zerochan.net/Demotivational.Poster.full.734858.jpg
 42. http://www.youtube.com/watch?v=ft1NjXG9-6Y
 43. http://www.youtube.com/watch?v=XVeneHlix8s
 44. http://www.yorozuyasoul.com/manga
 45. http://www.youtube.com/watch?v=ROda9y7sL78
 46. http://www.youtube.com/watch?v=NyC13pfsUh4
 47. http://www.youtube.com/watch?v=5feeD0IQeyU
 48. http://myanimelist.net/anime/15335/Gintama:_Kanketsu-hen_-_Yorozuya_yo_Eien_Nare
 49. http://www.crunchyroll.com/search?q=gintama&o=e
 50. http://www.youtube.com/watch?v=VgRc2BpoTGA

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]