Kilpi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kilpeä sodankäynnissä. Sanan muista merkityksistä, katso Kilpi (täsmennyssivu).
Koristeellinen keskiaikainen varsijousimiehen kilpi, ransk. pavese

Kilpi on hyökkäystenselvennä pysäyttämiseen tarkoitettu suojausväline, jota pidetään useimmiten kädessäselvennä. Poikkeuksiaselvennä on, kuten turnajaiskilvetselvennä. Kilpi on yleensä melko litteä ja hieman ulospäin kupera, mutta muuten muodot ovat hyvin vaihtelevia. On pisaran-, ympyrän-, ja vaakunakilven muotoisia kilpiä, mutta muotoja voi olla rajattomasti. Kuuluisimpia kilpiä olivat ritarien kilvet, roomalaisten legioonalaisten kilvet ja antiikin kreikkalaisten kilvet.

Koristeelliset kilvet lienevät lähtökohtana vaakunoille ja heraldiikalle.

Kilpityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rynnäkkökilpi, nykyajan pavese.

Rooman legioonan kilpi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin Rooman legioonalaisten kilpi scutum on yksi tunnetuimmista kilpityypeistä. Se oli soikea ja kaareva. Kilven mitat olivat noin 130 x 65 cm ja se oli lähes sentin paksuinen. Kilpi oli tehty puusta ja nahasta kiinnittämällä kolme puukerrosta päällekkäin ja suojaamalla puu vasikannahalla. Myöhemmin kilvestä tehtiin suunnikkaan muotoinen. Kilpeä pienennettiin lähes joka suunnasta. Se oli enää vain noin puoli senttimetriä paksu ja lyhyempi sekä kevyempi.

Etenkin piirityksissä legioonalaiset käyttivät niin sanottua kilpikonnamuodostelmaa eli testudoa, jossa tiiviisti seisova sotilasjoukko muodosti kilvistä yhtenäisen rivistön kaikille sivustoille ja kannen päidensä yläpuolelle. Näin voitiin suojautua piiritettävän linnoituksen muurilta heitettäviä ja ammuttavia esineitä vastaan.

Zulukilpi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zulut käyttivät perinteisiä zulukilpiä satoja vuosia taisteluissa. Nykyään niitä käytetään vain erilaisissa seremonioissa ja hautajaisissa. Kaikki zulukilvet on tehty kovaksi parkitusta lehmän nahasta. Harvinaisen värinenselvennä kilpi viestitti yleensä omistajansa korkea-arvoisuudesta. On olemassa viisi erilaista zulukilpeä:

Mellakkakilpi ja muut nykyaikaiset kilvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaiset viranomaiset, kuten mellakkapoliisit, SWAT ja Karhu-ryhmä ym. käyttävät vielä nykyaikanakin erilaisia kilpiä tehtävän sitä vaatiessa. Niinpä ballistiset rynnäkkökilvet, miinanraivauskilvet, mellakkakilvet sekä kevyet polykarbonaatista valmistetut kilvet hoitohenkilökunnalle kuuluvat edelleen em. ryhmien varustukseen. Kilpi on joko läpinäkyvä tai siinä on tähystysikkuna.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta kilpi.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.