SWAT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee poliisin erikoisjoukkoja. Muista merkityksistä katso Swat.
SWAT-yksikön jäseniä harjoittelemassa Pennsylvaniassa vuonna 2008.

SWAT-ryhmä (lyhenne sanoista Special Weapons and Tactics, suomeksi erikoisaseet ja -taktiikat) on yleisnimitys Yhdysvaltain poliisin erikoisosastoille, joita käytetään muun muassa piiritys- ja panttivankitilanteissa.

Ensimmäinen SWAT-ryhmä perustettiin vuonna 1968, LAPD:n alaisuuteen Delanossa, Kaliforniassa maatyöläisten mellakoiden taltuttamiseen.

SWAT-ryhmät ovat paikallispoliisin erikoisyksikköjä.

Liittovaltion poliisilla (FBI) on oma koko maassa toimiva terrorisminvastainen erikoisyksikkö, FBI HRT. Vapaasti suomeksi käännettynä HRT on "panttivankien vapautustiimi"

Suomessa vastaava poliisin erikoisyksikkö on Valmiusyksikkö Karhu.

SWAT-ryhmän varustuksiin kuuluu erilaisiin tilanteisiin tarkoitettuja aseita. Niitä ovat muun muassa rynnäkkökiväärit, konepistoolit, haulikot, karbiinit ja ryhmän tarkka-ampujilla tarkkuuskiväärit. Lisäksi SWAT-ryhmä käyttää tarvittaessa kyynelkaasua ja sokaisukranaatteja.

Ryhmällä on käytössä myös muita erikoisvälineitä, joihin kuuluvat esimerkiksi kovat suojaliivit, erikoisvalmisteiset varsikengät, tiirikointi/ovenmurtovälineet, panssaroidut kulkuneuvot ja lämpö- ja pimeänäkölaitteet sekä erikoispeilit, joilla he voivat katsoa vaikkapa oven alitse.

Metro Nashville Policen SWAT-ajoneuvoja.

SWAT käyttää erilaisia panssaroituja ajoneuvoja. Ajoneuvokantaan kuuluvat mm. ARV-ajoneuvot (Armored Rescue Vehicle, panssaroitu pelastusajoneuvo), panssaroidut rekat, bussit sekä helikopterit. Lisäksi SWAT saattaa käyttää myös ulkomuodoltaan normaaleja ajoneuvoja.lähde? SWAT on joissakin tapauksissa käyttänyt myös paikalla olleita satunnaisia ajoneuvoja; North Hollywoodin pankkiryöstön yhteydessä vuonna 1997 SWAT otti käyttöönsä pankin oman rahankuljetusauton hakeakseen loukkaantuneita poliiseja tulen alta.[1]

Kiinan Pekingissä toimiva SWAT-tiimi käyttää lisäksi erikoisvarusteltuja Hummer-katumaastureita.lähde?

SWAT fiktiossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SWAT-ryhmien toimintaa on nähty usein erilaisissa toimintaelokuvissa ja televisiosarjoissa. Aiheesta on tehty myös pelejä, joista tunnetuimpia ovat Sierran SWAT-pelisarja. Yksi tunnetuimmista SWATin elokuva-esiintymisistä tapahtui vuonna 2003 julkaistussa Clark Johnsonin elokuvassa S.W.A.T.. SWAT-joukot ovat myös mukana Mirror’s Edge -pelin päävastustajina.

  1. Shootout!-dokumenttisarja; North Hollywood Shootout (2005)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.