Tiirikointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täsmätiirikoita. Vasemmalta: 1. puoliruutu 2. pallo 3-4. matalia koukkuja 5. keskisyvä koukku 6. puoliruutuponsi 7-8. lippuja
Haravatiirikoita. Vasemmalta: 1. kuningasharava 2. kuningatarharava 3. torniharava 4. hevosharava 5. kaupunkiharava 6. käärmeharava 7. matoharava 8. Bogota-harava 9. W-harava 10. lumiukkoharava
Jännitekampia. Ylävasemmalta: 1-4. yläjännitekampia 5. putkilukon jännitekampi 6-8. kierrettyjä alajännitekampia 9-11. Z-alajännitekampia 12-16. pisamalukkojen jännitekampia
Tiirikoijan apuvälineitä. Vasemmalta: 1-2. lukkopesän manipulointikiiloja 3-4. kampatiirikoita 5. lukkoveitsi 6. tunnustelija 7-9. lukkosangan manipulointikiiloja 10. lukkopesänkiertäjä
Töytäisyavaimia ja -vasara, jolla pyritään hyppyyttämään lukon osia, jotta lukko saataisiin avattua.


Tiirikoinnilla tarkoitetaan mekaanisten lukkojen avaamista yleiskäyttöisillä työkaluilla. Näin voidaan joutua menettelemään mikäli lukon avain ei syystä tai toisesta ole saatavilla. Lukko ja sen suojaama kohde pyritään tiirikoinnissa tyypillisesti säilyttämään toimintakuntoisina. Tiirikointiin kuluva aika on yksi tärkeimmistä kriteereistä jonkin kohteen murtovarmuutta arvioitaessa.

Lukon avaaminen tiirikoimalla on tyypillisesti haastavampaa kuin saman lukon avaaminen siihen kuuluvalla avaimella. Vaikeusaste riippuu osittain kohteena olevan lukon laadusta ja toisaalta käytettävissä olevista työkaluista. Huonolaatuisen lukon tiirikoiminen saattaa onnistua kotikutoisilla työkaluilla ilman sen kummempaa osaamista, siinä missä laadukkaan lukon tiirikointi saattaa vaatia kalliita erityistyökaluja ja vuosien kokemusta.

Tiirikoinnin ammattilaiset ja harrastajat ottavat toisistaan mittaa tiirikointikilpailuissa, jotka tunnetaan kansainvälisesti lukkourheiluna.

Tiirikointivälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiirikointivälineet jaukautuvat tiirikoihin, jännitekampiin. Haravatiirikoilla pyritään saamaan useita lukon osia kerralla kohdalleen siinä missä muilla tiirikoilla pyritään asettelemaan lukon osia kohdalleen yksi kerrallaan. Erityiset kurotustiirikat voivat olla ponnellisia, muuten tiirikat ovat usein miten suoravartisia. Jännitekampia käytetään lukkopesän tai salvan kiertämiseen, joka estää lukkoa palaamasta takaisin alkutilaan ja tekee lukon osien loksahtamisesta kohdalleen helpommin havaittavaa. Lisäksi jännitekampea käytetään lukon avaamiseen siinä vaiheessa, kun varsinainen tiirikointi on onnistuneesti suoritettu. Joskus lukon lopulliseen avaamiseen tarvitaan kuitenkin erillistä jousella toimivaa lukkopesänkiertäjää mikäli lukon kääntäminen hitaasti palauttaisi lukon takaisin lukittuun tilaan. Jännitekammet jakautuvat alajännitekampiin, jotka työnnetään lukkopesään avaimen tavoin, sekä yläjännitekampiin, joilla pyritään saamaan ote lukkopesän ulkoreunasta. Tiirikoiden ja jännitekampien lisäksi tiirikointiin käytetään usein lukkoveitsiä, tunnustelutyökaluja, lukkosangan tai lukkopesän manipulointikiiloja, sekä erityisiä ohitustyökaluja, joilla pyritään, joko helpottamaan tiirikoimista tai avaamaan lukko ilman varsinaista tiirikointia.

Nykyään on myös erilaisia helppokäyttöisempiä työkaluja, jotka joko yhdistelevät tai automatisoivat tiirikoiden ja jännitekampien ominaisuuksia. Niin kutsutut automaattitiirikat voivat olla joko sähkökäyttöisiä tai mekaniisia. Lisäksi on olemassa erilaisia avainta jäljitteleviä työkaluja, joita käyttämällä tiirikoija saattaa saada selville avaimen sarjoituksen. Selvitetyn sarjoituksen perusteella voidaan tiirikoituun lukkoon tehdä uusia avaimia ilman lukon purkamista tai uudelleensarjoitusta. Yksinkertaisemmillaan yhdistelmätyökalut saattavat vain yhdistää tiirikan ja jännitekammen, jolloin näiden käsittely on tiirikoijalle motoorisesti helpompaa. Näin tehdään usein esimerkiksi pyöriviin haittoihin perustuvia levyhaittalukkoja tiirikoitaessa.

Miten lukko tiirikoidaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kenen mukaan?

  • Helppo tapa tiirikoida vanhanaikainen haittalukko on käyttää yhtä tiirikkaa jokaista levyä kohden ja lisäksi yhtä tiirikkaa, jolla lukko avataan. Haittalevyt nostetaan ylös ja lukon kieltä voidaan siirtää.
  • Vanhan mallinen Abloy Classic -lukko tiirikoidaan vempeleellä. Uudempiin Classic-lukkoihinkin on olemassa työkaluja, samoin Profile-, Disklock- ja Disklock Pro -lukkoihin. Exec on mahdollista tiirikoida, mutta vaatii tarkkuustyökalua ja kärsivällisyyttä. Protec sekä Protec 2 avainpesät ovat sekä tiirikoitavissa että dekoodattavissa. Sento, Sentry ja Novel ovat myöskin kaikki tiirikoitavissa.
  • Tappihaittainen lukko tiirikoidaan vääntämällä jännitekammella lukkoa niin, että tapit eivät palaudu nolla-asentoon. Tämän jälkeen tiirikan päällä varovasti tappipinoja tunnustelemalla etsitään se tappipino, joka ei suostu liikkumaan, eli ottaa kiinni. Tätä tappipinoa nostetaan varovasti kunnes tappien väli osuu sylinterin vaipan tasolle, jolloin sylinteri pyörähtää minimaalisesti ja jokin toinen tappipino haraa kiinni. Näin jatketaan, kunnes lukko aukeaa.

Murtosuojauksen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiirikointi on yleensä hidasta ja työlästä, mistä johtuen varkaalla ei käytännössä ole siihen aikaa. Yleensä lukon ja lukituksen pystyykin ohittamaan ilman, että lukkoa varsinaisesti tiirikoidaan. Ammattilainen voi suhteellisen helposti avata yleisimmät lukot käyttäen poraa, putkipihtejä, hydraulista tunkkia tai hakaa. Ovi tai alusta, johon lukko on kiinnitetty, voidaan myös sahata, porata tai rikkoa muulla tavoin. Vaikeasti tiirikoitavat lukot eivät välttämättä tee luvatonta käyttöä vaikeammaksi vaan ne vaikeuttavat huomaamattoman murron tekemistä. Tämä on tärkeää, jotta voidaan esimerkiksi päätellä onko murtoa ylipäätään tapahtunut ja onko uhri oikeutettu vakuutuskorvauksiin. Lukkoja käytetään yleensä hälytysjärjestelmien yhteydessä monipuolisemman turvaratkaisun aikaansaamiseksi.

Tiirikoinnin laillisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiirikoiden hallussapitoa koskevat lait ja käytännöt vaihtelevat jossain määrin eri maiden välillä. Suomessa tiirikoiden laillisuus riippuu niiden käyttötarkoituksesta. Hallussapito on Rikoslain 28 luku 12 a §:n mukaan laitonta, jos katsotaan, että tiirikan pääasiallinen käyttötarkoitus on tunkeutua toisen hallinnassa olevaan suljettuun tilaan rikoksen tekemistä varten. [1] Yhdysvalloissa tiirikointia koskevat lait ja käytännöt riippuvat osavaltiosta. [2]


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rikoslain 28 luku 12 a § Finlex. Viitattu 25.3.2017.
  2. Lockpick Laws in the United States Toool. Viitattu 27.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juvonen, Jaana: Avaimen Arvoinen. Abloy 100 vuotta, sivut 156 – 160. Jyväskylä: Abloy Oy, Historietti Oy, 2007. ISBN 978-952-99970-0-8.