GIGN

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


GIGN (ransk. Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) on Ranskan poliisin santarmiosaston alaisuudessa, eli Ranskan armeijan, toimiva erikoisjoukko, jonka toimiin kuuluvat muiden muassa panttivankitilanteiden ja vankilakapinoiden ratkaiseminen. Yksikkö perustettiin vuonna 1973 ja siihen kuuluu 120 jäsentä.

GIGN on osallistunut yli tuhanteen erikoisoperaatioon. GIGN on pidättänyt monia rikollisia, vapauttanut panttivankeja ja kaapattuja lentokoneita.

GIGN:n päämaja sijaitsee Satoryssa Versaillesissa. Ryhmä on koulutettu operaatioihin kaikenlaisissa ympäristöissä viidakolta aavikko-olosuhteisiin ja jopa talviolosuhteisiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Münchenin verilöylyn jälkeen, kun palestiinalaisterroristit olivat surmanneet 11 israelilaista urheilijaa vuonna 1972 kesäolympialaisissa ja Clairvauxin vankilakapinan jälkeen vuonna 1973 Ranska perusti omat erikoisjoukot, jotka olisivat valmiina vastaavanlaisiin tilanteisiin. GIGN aloitti toimintansa vuonna 1974 15 miehellä. Vuonna 1984 siinä toimi 48 miestä ja vuonna 1988 57 ja vuonna 2000 200 miestä.

Operaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustamisestaan lähtien GIGN on osallistunut noin tuhanteen operaatioon, vapauttanut yli 500 panttivankia, pidättänyt yli tuhat rikollista ja tappanut useita terroristeja. Kaksi GIGN:n miestä on kuollut operaatioissa.

  • 27 ranskalaisen panttivangin vapauttaminen Ouveassa sijaitsevassa luolassa Uudessa-Kaledoniassa toukokuussa, kun vapaustaistelijat olivat ottaneet yhteensä 27 ranskalaista poliisia ja juristia panttivangiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.