Hummer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee automerkkiä. Hummeri kertoo äyriäisestä.
Hummer
Perustettu 1992
Lakkautettu 2010
Kotipaikka Detroit, Michigan, Yhdysvallat
Toimiala autoteollisuus
Omistaja General Motors

Hummer on General Motorsin omistama automerkki, jonka valmistus on toistaiseksi lopetettu. Valmistaja on ilmoittanut tuovansa Hummerin takaisin markkinoille täyssähköisenä viimeistään vuonna 2021 GMC-brändin alla. Hummer H1 pohjautuu Yhdysvaltain asevoimien HMMWV-ajoneuvoihin.

Hummereita rakensi alun perin AM General Corporation, aiempi American Motorsin raskaan kaluston osasto, Mishawkassa, Indianassa. AM General oli suunnitellut siviili-Hummereiden myynnin aloittamista jo 1980-luvun lopulla. Vuonna 1990 kahdella valkoisella Hummerilla ajettiin Lontoosta Pekingiin Kiinaan Neuvostoliiton halki. Matka kuvattiin ja esitettiin ESPN-kanavalla Yhdysvalloissa. HMMWV sai kuitenkin huomattavasti laajempaa julkisuutta seuraavana vuonna alkaneessa Persianlahden sodassa.

Hummer H1

Vuonna 1992 AM General aloitti HMMWV:n siviiliversion myynnin "Hummer" nimellä. Vuonna 1999 AM General myi tuotemerkin General Motorsille, mutta jatkoi ajoneuvojen valmistamista, joiden jakelusta ja markkinoinnista vastaa GM. Seuraavina vuosina GM esitteli 2 uutta omaa malliaan: H2 ja H3 ja nimesi alkuperäisen Hummerin H1:ksi. AM General jatkoi H1:n tuotantoa ja aloitti myös H2:n valmistamisen. H3:t rakennetaan Shreveportissa, Los Angelesissa.

Hummer H2

Vuonna 2004 eri Hummer-malleja alettiin myydä myös Euroopassa ja muilla markkina-alueilla. Hummereita on myyty vain pieniä määriä lähinnä varakkaille asiakkaille.

Vuodesta 2006 alkaen GM on valmistanut H3:a Port Elizabethissa, Etelä-Afrikassa, kansainvälisille markkinoille. Etelä-Afrikassa valmistettavat autot on tarkoitettu vasemmanpuoleisen liikenteen maihin Australiaan, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Japaniin.

Vuodesta 2004 H2:ta on koottu myös Avtotorin tehtaalla, Kaliningradissa, Venäjällä. Tehdas tuottaa muutamia satoja Hummereita vuodessa, ja sen tuotanto rajoittuu Venäjän markkinoitten viiden jälleenmyyjän tarpeisiin.

General Motors ilmoitti lopettavansa Hummer H1:n valmistuksen kesäkuussa 2006 Yhdysvaltain EPA:n uusien päästömääräysten takia, joita H1:n valinnan mukaan 6,2- tai 6,5-litrainen turbodiesel-moottori ei pysty täyttämään. H1 kuluttaa 25 litraa sadalla kilometrillä. Pian GM kuitenkin ilmoitti että uusi versio H1:stä, H1 Alpha tulee myyntiin. Hinnaltaan Alpha tulee olemaan samoissa lukemissa alkuperäisen H1:n kanssa, mutta moottori on uusi. Vanhasta 6,5-litraisesta moottorista saatiin irti vain hieman yli 200 hevosvoimaa, nykytekniikalla varustetusta Duramax-turbodieselistä on saatu yli 300.

Vuonna 2008 General Motors ilmoitti halukkuudestaan myydä Hummer-automerkki, korkean polttoainehinnan aiheuttaman alhaisen kysynnän vuoksi. Suunnitelmat Hummer-automerkin myymisestä ja tuotannon siirtämisestä Kiinaan kariutuivat Kiinan hallituksen evättyä luvan kauppaan. Vuonna 2010 GM päätti lakkauttaa Hummerin valmistuksen.[1]

Hummer H3

Kaksi ensimmäistä mallia ovat suurikokoisia, raskaita, suurimoottorisia ja monimutkaisella vetokoneistolla varustettuja. Kolmas malli H3 on pienempi ja sen myynti on tähdätty ihmisille jotka haluavat citymaasturin jokapäiväiseen käyttöön. Hummer myös panosti kilpailijoitaan aggressiivisempaan muotoiluun ja mainontaan.

Hummeria, kuten muitakin tämän kokoluokan ja käyttötarkoituksen autoja, on arvosteltu luonnonvarojen tuhlaamisesta.

Suomessa H1- ja H2-mallien kuljettaminen vaatii kuorma-autokortin (ellei esim. H2 rekisteröity maastohenkilöautoksi, tällöin B-kortti riittää), sillä niiden kokonaismassa ylittää 3,5 tonnia. Mutta H3-malliin ei tarvitse kuorma-autokorttia, sillä kokonaismassa pysyy alle 3,5 tonnissa.

Hummer H3, H1 ja H2

Alkuperäinen malli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmät mallit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. GM lopettaa muskelimaasturi Hummerin valmistuksen Yle Uutiset. 24.2.2010. Yleisradio Oy. Viitattu 10.3.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]