Terrax

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terrax
Terrax Kesyttäjä, Galactuksen neljäs apuri
Terrax Kesyttäjä, Galactuksen neljäs apuri
Luoja(t) Marv Wolfman, John Byrne, Joe Sinnott
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four (Vol. I) #211 (1979)
Henkilötiedot
Oikea nimi Tyros
Status Aktiivinen
Pituus 197 cm
Paino 1247 kg
Edelliset ryhmäsidokset Galactuksen apulaiset
Voimat Kuolemattomuus, kosmisen voiman hallinta joka takaa valoa nopeamman lentonopeuden, haavoittumattomuuden ja kyvyn kanavoida kosmista energiaa maaelementtien kautta

Terrax Kesyttäjä on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Fantastic Four-lehden numerossa 211 (1979). Hahmon loivat Marv Wolfman, John Byrne ja Joe Sinnott. Koska Terrax on menneisyydessään toiminut Galactuksen apulaisena, hän joutuu usein taisteluihin Hopeasurffarin tai jonkun muun kosmisen olennon kanssa.

Terrax esiintyi Suomessa ensimmäisen kerran Ihmeneloset-lehden numerossa 1 (1984).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terrax, syntyjään Tyros on kotoisin kaukaiselta planeetta Birjiltä, jossa hän hallitsi despoottina Lanlakin kaupunkia. Tyros hallitsi mutanttivoimillaan maahan liittyviä asioita ja hän väärinkäytti kykyjään törkeästi saavuttaakseen herruuden Lanlakilla. Tyros oli armoton ja julma tyranni, joka toi hänet maailman syöjä Galactuksen tietoisuuteen.

Galactus oli päättänyt ottaa seuraavaksi apulaisekseen olennon, jolla ei olisi ihmismäisiä rajoitteita, kuten myötätuntoa. Galactus manipuloi Ihmeneloset vastoin näiden tahtoaan hakemaan Tyroksen hänen palvelukseensa.

Voimistuttuaan Kosmisesta voimasta Tyros, joka nimettiin uudelleen Terrax Kesyttäjäksi, huomasi hallitsevansa kaikkea maahan ja kiveen liittyvää. Humaltuneena voimistaan Terrax iski herraansa vastaan, mutta Galactus nujersi apulaisensa helposti. Nöyrtynyt Terrax vannoi uskollisuuttaan Galactukselle[1].

Myöhemmin Terrax kuitenkin päätti tuhota entisen herransa ja nosti voimillaan koko Manhattanin saaren ilmaan ja kiristi sen avulla Ihmenelosia tappamaan heikentynyt Galactus. Galactus kuitenkin puuttui tapahtumiin ja tyhjensi Terraxin Kosmisesta Voimasta. Murtunut Terrax putosi keskelle New Yorkia ja vietiin maapallon sairaalaan[2].

Myöhemmin Latverian diktaattori Tohtori Doom löysi keinon, jolla käyttää Kosmista Voimaa. Hän kidnappasi Terraxin sairaalasta ja täytti tämän voimalla. Uudestisyntynyt Terrax hyökkäsi Ihmenelosten kimppuun, mutta Tohtori Doom ei ollut tyytyväinen.

Reed Richards ei ollut paikalla taistelemassa ja voitto Ihmenelosista ilman Richardsia oli Doomin mielestä hyödytön. Tohtori Doom pysäytti taistelun ja Terrax iski hänen kimppuunsa. Paikalle sattunut Hopeasurffari kuitenkin pelasti maapallon Terraxilta ja lopulta tämän oma voima poltti tämän pois[3].

Myöhemmin Terrax on enimmäkseen kahinoinut Uusien Soturien kanssa ja vaellellut yksin avaruudessa. Hän on toiminut yhteistyössä hullun titaanin Thanoksen kanssa taistelussa Tyrannia vastaan[4].

Tällä hetkellä Annihiluksen tuhotessa amerikkalaisessa Annihilation -minisarjassa koko universumia, on Terrax kaapattu tämän vangiksi.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terraxin ensiesiintyminen Suomessa Ihmeneloset-lehden numerossa 1 (1984).

Terraxilla on valtavat fyysiset voimat, jotka ovat Galactuksen manipuloinnin ansiota. Terrax kykenee nostamaan noin 75 tonnia ilman, että hän lisää voimatasoaan kosmisella energialla. Terraxin aikaisempi voimataso on tuntematon.

Terraxin pääasiallinen voima onkin hänen kykynsä hallita Kosmista Voimaa. Terraxin keho on päällystetty joustavalla, mutta kivenkovalla kuorella, joka kestää äärimmäisiä lämpötiloja (viisikymmentä astetta absoluuttisesta nollapisteestä aina pienen auringon kehittämiin kuumuuksiin), painetta (sadan maan ilmakehän paineen, eli noin 10 000 kilopascalia) ja suuria iskuja (erään kerran Terrax putosi vapaapudotuksella Maan eksosfääristä). Terraxin keho saa energiansa kosmisesta voimasta, joten hänen ei tarvitse syödä tai hengittää.

On selvää, että Terraxilla on jo syntyjään ollut mutanttivoima, jonka avulla hän on voinut psionisesti manipuloida kiven ja maan molekyylejä. Galactuksen käsittely vahvisti tätä voimaa ainakin satakertaiseksi.

Terrax kykenee voimiensa avulla liikuttamaan läpimitaltaan 1600 kilometriä olevia planeettoja. Voimillaan Terrax on myös saanut satojen kilometrien pituiset asteroidit liikkumaan miltei 2000 km/h. Terrax on osoittanut kykenevänsä muuttamaan tuhansien kilometrien päässä lentävien meteroien suuntaa ajatuksensa voimalla.

Pitkä välimatka kuitenkin vaikeuttaa hallintaa olennaisesti. Seistessään planeetan pinnalla Terrax kykenee muokkaamaan mannerlaattoja niin, että syntyy voimakkaita maanjäristyksiä tai railoja, jotka ovat satoja metrejä leveydeltään.

Käyttäen voimiaan niiden äärirajoilla Terrax irrotti voimillaan koko Manhattanin saaren peruskalliosta ja nosti sen levitoimaan kilometrien korkeuteen maapallon pinnasta. Planeetoilla, joilla painovoima on Maan painovoimaa pienempi, Terrax kykenee nostamaan suurempiakin määriä.

Terrax, kuten kaikki Galactuksen apulaiset kykenee matkustamaan hyperavaruuden kautta nopeasti universumin eri kolkkiin. Normaaliuniversumia pitkin kulkiessaan Terrax saavuttaa noin 75% valonnopeudesta.

Terraxin pääasiallinen ase on hänen mahtava taistelukirveensä, jossa on itsessään jo useita eri ominaisuuksia. Kirveen avulla Terrax kykenee luomaan liki läpitunkemattomia voimakenttiä ja massiivisia voima-aaltoja. Nämä voima-aallot ovat repineet kahtia jopa Galactuksen aluksen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fantastic Four (Vol. I) #211 (1979). Marvel Comics.
  2. Ihmeneloset #1 & 2 (1984). Mail-Man Ky.
  3. MARVEL #1 (1988). Kustannus Oy Semic.
  4. MARVEL #5 (1995). Kustannus Oy Semic.