John Byrne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Byrnen näkemys maailmojen syöjä Galactuksesta

John Byrne (s. 6. heinäkuuta 1950, Walsall, Englanti) on sarjakuvapiirtäjä, joka on työskennellyt pääasiassa Marvelin ja DC Comicsin sarjakuvien parissa.

John Byrne syntyi Englannissa, josta muutti vanhempiensa mukana Kanadaan kahdeksanvuotiaana. 1970-luvun alussa hän opiskeli Calgaryssä, josta siirtyi vapaan taiteilijan uralle. Byrne on 1970-luvulta lähtien piirtänyt monia eri supersankarihahmoja ja -joukkoja. Aikaa myöten hän päätyi Marvelin palvelukseen, missä hän pian alkoi työskennellä mm. Chris Claremontin käsikirjoittaman Ryhmä-X:n, sekä myös Kostajien että itse kehittelemänsä Alfa-Lentueen parissa.

1986 Byrne siirtyi DC:n palvelukseen tehtävänään uudistaa Teräsmies. Hänen minisarjansa The Man of Steel olikin vahva aloitus ja puhalsi uutta virtaa vuosikymmeniä vanhaan hahmoon, Metropolis siirtyi viimeinkin nykyaikaan. Vuonna 1989 Byrne kuitenkin palasi Marvelin leipiin.

Byrneä suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Byrnen tarinoita julkaistiin Suomessa huomattavan paljon 1980-luvulla. Hän on piirtänyt tarinoita ainakin seuraaviin lehtiin:

Kokoomateos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Byrne, John: Ihmeneloset. Tekijänä John Byrne. Suomennos: Mail-Man. Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki. Tampere: Egmont, 2005. ISBN 952-469-359-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.