Ovoidit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ovoidit, Marvel-universumin luoma avaruusrotu ensiesiintymisessään (kuvitus Jack Kirby).

Ovoidit ovat Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä avaruusrotu, jonka ensiesiintyminen tapahtui Fantastic Four- lehden numerossa 10 (tammikuu 1963). Rodun loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Ovoidit ovat tunnettuja kyvystään vaihtaa tajuntaansa toisen elävän olennon kanssa. Kykyä onkin usein käytetty Deus ex machina- tyyppisenä juonielementtinä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain vähän tiedetään ovoidien historiasta, kulttuurista tai yhteiskunnasta. Ovoidit vaikuttavat kuitenkin olevan hyväntahtoinen kansa, joka on kehittänyt historiansa aikana useita ihmisen käsityskyvyn ylittäviä laitteita ja kykyjä. Rodun koti sijaitsee Linnunradalla, Janstakin tähtijärjestelmässä, planeetta Birkeelillä (noin viisi miljoonaa asukasta). Vallitseva hallitusmuoto on demokratia.

Marvel-universumin henkilöistä ovoidit kohtasivat ensimmäiseksi Tohtori Doomin, joka Ihmenelosia ja Namoria vastaan käydyn taistelun (Doom oli yrittänyt vetää Baxter Buildingin aurinkoon) jälkeen oli jäänyt ajalehtimaan avaruuden armoille. Sattumalta rauhanomaiset ovoidit kuitenkin huomasivat hänet ja vetivät Doomin alukseensa. Doom reagoi luonteenomaisesti ja alkoi uhkailla olentoja. Ovoidit vakuuttelivat rauhantahtoisuuttaan ja esittelivät Doomille kykyjään.

Doom vietti ilmeisesti pitkänkin ajan aluksessa, koska todisti erään ovoidin kuolemaa. Tarkastellessaan tapahtumaa, toinen ovoidi kertoi, että rodulla oli kyky vaihtaa tajuntansa toiseen kehoon (joita oli kloonattu tarkoitusta varten). Tällä tavalla kukaan ovoideista ei koskaan kuollut. Ovoidit palauttivat ennen pitkää Doomin maapallolle, jossa hän uusien mielensiirtokykyjensä avulla vaihtoi paikkoja Reed Richardsin kanssa.

Kerran Galactuksen apuri Ilmakävelijä johdatti herraansa kohti uutta planeetta, kun Ovoidit saapuivat vastustamaan Galactusta. Ilmakävelijä taisteli nälästä heikon herransa puolesta ja sai lopulta ovoidien aseesta kuolettavan iskun (joka oli suunnattu Galactukselle). Galactus vetäytyi Ilmakävelijän elottoman ruumiin kanssa.

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovoideilla on humanoideja muistuttava fysiologia. Heillä on kellertävä iho ja suhteettoman suuri pää verrattuna muuhun vartaloon. Mielenkiintoista on, että pään koko vaihtelee rodun jäsenillä riippumatta pituudesta. Huolimatta suuresta pituudestaan (ovoidit ovat keskimitaltaan noin 2,4 metriä pitkiä) rotu on honteloa, eikä heidän fyysisistä voimistaan ole vakuuttavaa näyttöä. Suurten aivojensa ansiosta ovoideilla on kuitenkin voimakkaita mentaalisia kykyjä kuten telekineesi.

Kuolemansa lähestyessä ovoidit kykenevät lähettämään mielensä kloonireplikoihin, joten rotu on käytönnössä kuolematon. Tämän kyvyn tarkka lähde ei ole tiedossa. Se saattaa olla luonteeltaan fysiologista (tosin ei tuntematonta maapallon asukkaille, koska Doomkin oppi sen), tai se on aiheutettu ruumiillisten modifiointien avulla tai jonkinlaisella laitteella. Ovoideista ei ole tämän jälkeen kuulunut mitään, kunnes nimettömäksi jäänyt ovoidi auttoi äskettäin Hulktarta pakenemaan skrullien vankilasta maapallolle.

Teknologinen taso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovoideilla on kehittynyt korkeakulttuuri, jonka teknologiset saavutukset ylittävät kirkkaasti ihmiskunnan.

Tunnettuja ovoideja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Insidio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaisen Quasar- lehden numerossa 53 (joulukuu 1993) esiteltiin uusi superroisto, Insidio Marvel-universumiin. Hahmon ovat luoneet Mark Gruenwald ja John Hebink. Insidion paljastettiin olevan rodultaan ovoidi vaikka hän poikkeaa fysiikaltaan paljon rodun tunnetuista jäsenistä. Insidio on lihaksikas ja käyttää raskaanoloista taisteluhaarniskaa. Insidio omaa rotunsa muiden jäsenten tavoin mentaalisia voimia, joita hän käyttää psyykkisten hyökkäysten tekemiseen.

Insidious vaikuttaa olevan kiinnostunut toisten olentojen fysiologiasta. Hän oli valmis suorittamaan ruumiinavauksen seuraajien rotuun kuuluvalle Uatulle ja onnistui viiltämään Ikariksen kahtia sahallaan. Musta Salama kuitenkin pelasti tilanteen ja Ikariksen. Nykyään Insidious lienee maassa, tarkemmin sanottuna Venäjällä.