Ilmakävelijä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilmakävelijä
Ilmakävelijä, Galactuksen kolmas apulainen
Ilmakävelijä, Galactuksen kolmas apulainen
Luoja(t) Stan Lee & John Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four #120
Henkilötiedot
Oikea nimi Gabriel Lan
Status Kuollut
Pituus 184 cm
Paino 95 kg
Edelliset ryhmäsidokset Galactus, Nova-joukot
Voimat Kosmisen voiman osittainen hallinta, haavoittumattomuus, kyky kanavoida kosmista energiaa, yli-inhimillinen voima ja kestävyys

Ilmakävelijä (esiintynyt suomalaisissa julkaisuissa myös nimellä Vaeltaja) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari, Galactuksen apulainen ja Kosmisen voiman haltija. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Fantastic Four -lehden numerossa 120. Ilmakävelijän loivat Stan Lee ja John Buscema.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gabriel Lan oli xandarialaisten Nova-joukkojen tunnettu jäsen, joka asetettiin kapteeniksi tutkimusavaruusalus Tienavaajalle. Pyreus Kril (joka tulisi myöhemmin tuntemaan nimellä Tulilordi) toimi aluksella perämiehenä. Hän ja Gabriel Lan olivat luotetut ystävät ja molemmat rakastivat avaruuden tuntemattomuuden tutkimista.

Tienavaajan palatessa kotiin tehtävältään se törmäsi maailmojen syöjä Galactuksen valtavaan alukseen. Siirtosäde iskeytyi Galactuksen alukselta Tienaavajalle ja siirsi Gabrielin pois komentosillalta. Gabriel tajusi olevansa maailmojen syöjän aluksessa ja tämä ilmoittikin Gabrielin olevan sovelias palvelemaan häntä apulaisenaan. (Hopeasurffarihan oli jo tässä vaiheessa pettänyt Galactuksen). Gabriel suostui ja Galactus muutti hänet Ilmakävelijäksi.

Ilmakävelijä oli onnellinen uudessa asemassaan. Hän ei vain löytänyt uusia maailmoja vaan sai myös kuunnella Galactuksen tarinoita aikojen alusta saakka. Kerran Ilmakävelijä johdatti Galactuksen kohti uuttaa planeetta kun Ovoidit, muinainen avaruusrotu saapui vastustamaan Galactusta. Ilmakävelijä taisteli nälästä heikon herransa puolesta ja sai lopulta kuolettavan iskun Galactukselle tarkoitetusta aseesta. Galactus vetäytyi Ilmakävelijän elottoman ruumiin kanssa.

Kun Galactus oli jälleen ravinnut itsensä hän siirsi Gabriel Lanin elonkipinän androidiruumiiseen. Uusi Ilmakävelijä oli kuitenkin täysin erilainen; siinä ei ollut sielua eikä intohimoa jota oikeassa Ilmakävelijässä oli ollut. Galactus ei ollut tyytyväinen luomukseensa ja lähetti androidin maapallolle hakemaan takaisin sinne vangitsemansa Hopeasurffarin.

Ilmakävelijän saapuessa Maahan hänen etunimensä Gabriel ja liekehtivä viitta erehdyttivät ihmiset luulemaan häntä arkkienkeli Gabrieliksi. Ihmeneloset hyökkäsivät Ilmakävelijän kimppuun ja tuhosivat tämän. Galactus lähti myös hyläten toiveensa kieltäytyneen Hopeasurffarin takaisinsaamisesta.

Ilmakävelijä osasi kuitenkin rakentaa kehonsa uudelleen mutta tällä kertaa androidin tuhosi ukkosenjumala Thor.

Vuosia myöhemmin Tulilordi ja Hopeasurffari herättivät Ilmakävelijän vielä kerran henkiin. Sekä Tulilordi että Ilmakävelijä palasivat Galactuksen palvelukseen mutta myöhemmin Galactuksen psykoottisin palvelija Morg tuhosi androidin jälleen. Näihin aikoihin amerikkalaisissa lehdissä Ilmakävelijä oli jälleen hetken toiminnassa mutta oletettavasti tuhoutunut Annihiluksen hyökättyä Negatiiviselta Vyöhykkeeltä Marvel–universumiin. Armoniskun kituvalle androidille antoi itse Hopeasurffari.

Seksuaalisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gabriel Lanin ja Pyreus Krilin välinen suhde on ilmeisesti luonteeltaan homoseksuaalinen, vaikkei siihen kiinnitetäkään paljoa huomiota sarjakuvissa. Näin ollen Ilmakävelijä on yhdessä Tulilordin kanssa ainoita homoseksuaalisia avaruusolentoja Marvel-universumissa.[1]

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmakävelijällä oli kaikkien Galactuksen sanansaattajien tapaan kosmisen voiman miltei suvereeni hallinta. Hänen kehonsa muuttui kosmisen voiman säilytysastiaksi ja tätä universaalia voimaa Ilmakävelijä kykenee käyttämään monin eri tavoin: lämpöenergiana, voimaiskuina, magnetismina, sähköenergiana etc. Ilmakävelijä kykenee myös järjestelemään materiaa uudelleen, vaikkei hän olekaan siinä yhtä taitava kuten esimerkiksi Hopeasurffari. Kosminen voima antaa Ilmakävelijälle myös uskomattomat fyysiset voimat ja kestävyyden (Ilmakävelijä kykenee toimimaan useita kuukausia maksimiteholla väsymättä). Ilmakävelijän ei myöskään tarvitse syödä eikä hengittää – kosminen voima antaa hänelle tarvittavan energian.

Ilmakävelijä kykenee lentämään valonnopeutta nopeammin. Ilmakävelijä ei tarvitse navigoimiseensa mitään erikoisia laitteita toisin kuten Hopeasurffari (lauta) ja Tulilordi (keppi).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silver Surfer #20. Marvel Comics.