Fortnite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fortnite
FortniteLogo.svg
Kehittäjä Epic Games
People Can Fly
Julkaisija Epic Games
Jakelija Epic Games Store, Nintendo eShop, Origin ja Nintendo Game Store (käännä suomeksi)
Säveltäjä Rom Di Prisco
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu 2017
Lajityyppi selviytymispeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
ESRB: TeenVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Android, iOS, macOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows, Xbox One
Hinnoittelutapa ilmaispeli
Jakelumuoto digitaalinen jakelu
optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Battle Royale -pelitila rajoitetussa Disco Domination -pelimuodossa.

Fortnite on Epic Games -yhtiön kehittämä ja julkaisema verkossa pelattava kolmannen persoonan ammuntapeli, jossa on selviytymispelin ja roolipelin ominaisuuksia. Alkuperäinen pelin ja sen trailerin julkistaminen tapahtui vuonna 2011 Video Game Awards -tapahtumassa[1]. Peli julkaistiin ennakkojulkaisuna (engl. early access) vuonna 2017 macOS:lle, PlayStation 4:lle, Windowsille ja Xbox Onelle sekä vuonna 2018 Androidille, iOS:lle ja Nintendo Switchille.[2]

Syyskuussa 2017 pelin Fortnite Battle Royale -pelitila julkaistiin itsenäisenä ilmaispelinä.[3] Pelillä on yli 200 miljoonaa pelaajaa.[4][5] Kesäkuussa 2018 pelillä oli yli 120 miljoonaa pelaajaa, joista 40 miljoonaa pelasivat peliä kuukausittain.[6]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kolme pelimuotoa: Save The World, Battle Royale ja Creative.[7]

Pelimuodot painottuvat vahvasti Fortniten rakentamismekaniikan ympärille.

Save The World[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Save The World on Fortniten PVE-pelimuoto, jossa tehdään erilaisia tehtäviä ja taistellaan zombeja vastaan. Tehtävät pohjautuvat pelin tarinaan, jossa salaperäinen myrsky on tuhonnut 98 prosenttia maailman väestöstä ja luonut erilaisia, vihamielisiä vastustajia. Sankareiden on koottava voimansa yhteen, jotta he voisivat pelastaa planeettansa lopulliselta tuhoutumiselta. Tehtävässä voi kerrallaan olla korkeintaan neljä pelaajahahmoa. Tehtävällä on tyypistä riippuva aikaraja (10 minuutista 96 minuuttiin)

Tehtävät ovat pääosin puolustuspohjaisia. Tehtävän kohteen ympärille on rakennettava ”linnoitus” (engl. Fort), jota täytyy puolustaa vihollisen hyökkäykseltä. Passiivisen puolustuksen lisäksi pelaajahahmoilla (sankarit) on käytössään laaja valikoima tavanomaisia, futuristisia tai improvisoituja ampuma- ja lähitaisteluaseita. Eri sankarityypeillä on käytössään yksilöllisiä erityiskykyjä. Linnoituksen osia on myös mahdollista ansoittaa monipuolisesti. Puolustettavat kohteet vaihtelevat tehtävän mukaan.

Rakentamista varten on hankittava materiaalia, jota voi kerätä tehtävien aikana. Materiaalia kerätään hakun avulla tai etsimällä. Rakennusmateriaalityyppeinä toimivat puu, kivi ja metalli. Aseita ja ansoja voi valmistaa tai löytää tehtävien aikana.

Battle Royale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battle Royale -pelimuodon tarkoituksena on selviytyä sadan pelaajan joukosta ja olla viimeisenä elossa (pelissä "#1 Victory Royale’’).

Battle Royale -pelimuodossa kaikki pelaajat hyppäävät lentävästä bussista (engl. Battle Bus) haluamaansa paikkaan saarella. Pelaajien on tarkoitus etsiä suuren saaren eri paikoista aseita, joilla he voivat eliminoida muita pelaajia. Paikoista voi myös löytää muun muassa tarvikkeita, joilla pelaaja saa lisää suojausta itselleen, sekä tarvikkeita, joilla saa lisättyä terveyspisteitä takaisin.

Pelaajat voivat kerätä myös rakennusmateriaaleja keruutyökalun ”harvesting tool” avulla. Materiaaleina toimivat puu, kivi ja metalli, joista voi rakentaa erilaisia suojia. Rakentamista voi käyttää myös hyödyksi taistelutilanteissa ja vaikeisiin paikkoihin pääsemisessä.

Pelaaja voi ostaa myös oikealla rahalla pelin sisäistä valuuttaa ”V-bucks”, jolla voi ostaa esimerkiksi erilaisia laskuvarjoja ”glider” tai vaikka erilaisen hahmon ”skinin”. Tosin mistään oikealla rahalla ostettavasta et hyödy pelillisesti. V-bucks valuuttaa voi myös pienissä määrin ansaita ilmaiseksi.

Battle Royalessa voi pelata niin yksin kuin ystävienkin kanssa ja tämän vuoksi pelissä onkin kolme erillistä pelityyppiä.

 • Solo (Yksinpeli muita yksin pelaavia pelaajia vastaan.)
 • Duo (Kaksinpeli muita kaksin pelaavia pelaajia vastaan. Voit myös mennä kaksinpeliin yksin, ja vastaan saattaa tulla joskus muita yksin pelaavia.)
 • Squad (1–4 pelaajan tiimeissä toisia joukkueita vastaan. Voit myös mennä tähän peliin yksin, kaksin tai kolmin, ja vastaan saattaa tulla joskus muita yksin, kaksin tai kolmin pelaavia.)
 • Battle lab (Tämä pelimuoto on maksimissaan 16 pelaajalle. Tätä voi pelata yksin, kavereiden kanssa tai tuntemattomien kanssa. Battle lab pelimuoto oli ennen Playground mutta Epic Games päätti korjata sen 2019 loppupuolella.)
 • Creative (Pelimuoto, jossa voit lentää ja rakentaa mitä vain radoista 1-v-1 areenoihin. Voit myös pelata omia tai muiden tekemiä karttoja.)
 • Arena (Kilpailullinen pelimuoto jossa on seuraavat liigat: Open league, Contender league ja Champion league.)

Lisäksi on joitakin rajoitetun ajan pelimuotoja (Limited Time Mode, LTM):

 • 50v50 (Tässä pelimuodossa on yksi sininen sekä punainen joukkue, joissa on kummassakin 50 pelaajaa. Siniset hyppäävät saaren itäpuolelle ja punaiset länsipuolelle, tai toisin päin. 50v50-muodossa kummallakin joukkueella on omat ”Battle Bussinsa”.)
 • Soaring 50’s (Sama periaate kuin 50v50’ssa, mutta kun on hypännyt esimerkiksi korkealta vuorelta, voi käyttää pelin ”glideria” eli laskuvarjoa.)
 • Solid Gold (Tässä pelimuodossa voi saada vain ’’”legendaarinen”’’-tason tavaroita.)
 • Sniper Shootout (Tässä pelimuodossa voi saada ainoastaan tarkka-ampujan kivääreitä, ”sniper riflejä”.)
 • High Explosives (Tässä pelimuodossa voi saada ainoastaan räjähtäviä ”rockets” ammuksia käyttäviä aseita, kuten sinkoja tai kranaatinheittimiä.)
 • High Explosives 50’s (Sama kuin High Explosives mutta 50v50 muodossa.)
 • Food Fight (Tässä pelimuodossa kaksi joukkuetta (burger ja tomaatti), taistelevat toisiaan vastaan. Se joukkue, jonka maskotti tuhoutuu ensin, häviää.)
 • Sneaky Silencers (Tässä pelimuodossa on vain äänenvaimennettuja aseita.)
 • Disco Domination (Tässä pelimuodossa on punainen ja sininen joukkue, jotka yrittävät vallata kaikki tanssilattiat tanssimalla niiden päällä. Se kumpi joukkue saa vallattua kaikki lattiat, voittaa pelin.)
 • 20v20v20v20v20 (Tässä pelimuodossa on viisi 20 pelaajan joukkuetta, pelin voittaa se joukkue mikä jää henkiin viimeisenä.)
 • Team Rumble (Tässä pelimuodossa on kaksi 20 pelaajan joukkuetta, pelin voittaa se kumman joukkue saa ensimmäisenä 150 tappoa yhteensä.)
 • NFL Rumble (Sama kuin Team Rumble, mutta kaikilla on jalkapallo-asut ”skinit”.)
 • Blitz (Tämä pelimuoto on normaali solo, duo tai squad, mutta pelikenttä pienenee nopeammin kuin normaalisti.)
 • Close Encounters (Tässä pelimuodossa on vain haulikkoja ja rakettireppuja, ”jetpackkeja”.)
 • Close Encounters 50’s (Sama kuin Close Encounters, mutta 50v50 muodossa.)
 • One Shot (Tässä pelimuodossa on vain tarkka-ampuja aseita, ja kuolee heti jos toinen pelaaja osuu.)
 • Unvaulted / Classic (Tässä muodossa on kaikki pelistä poistetut aseet ja itemit.)
 • Teams of 33 (Kolmen 33 pelaajaa sisältävän joukkueen peli.)

Fortnite Androidille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epic Games kertoi blogissaan Fortniten Android-version julkaistavan kesällä 2018; ”Tähtäämme julkaisua kesälle. Tiedämme, että moni teistä on innoissaan tästä julkaisusta, ja lupaamme, että saatte lisää tietoa heti kun meillä on sitä antaa”.[8] Epic Games julkaisi Fortniten beta-version yksinoikeudella Samsungin tietyille Android-pohjaisille puhelinmalleille 9. elokuuta 2018 ja muille Android-älypuhelimille 12. elokuuta 2018.[9][10]

Muista Android-pohjaisista applikaatioista poiketen, peli ei tullut ollenkaan saataville Google Play -kauppaan, vaan se on ainoastaan ladattavissa APK-tiedostona Epic Gamesin oman Fortnite Installerin kautta. Kolmen ensimmäisen viikon aikana se oli kerännyt jo yli 15 miljoonaa latausta.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tiesitkö? Fortniten suosituin pelimuoto luotiin vain kahdessa kuukaudessa pelaaja.fi. 14.4.2019. Viitattu 22.8.2019.
 2. Lewis Painter: Fortnite adds 50v50 mode to Battle Royale for a limited time Tech Advisor. Viitattu 1.1.2018. (englanniksi)
 3. Moilanen, Jukka: Fortnite-räiskinnän Battle Royale -pelitila julkaistaan ilmaisena pelinä Pelaajalehti. 21.9.2017. Viitattu 7.3.2018.
 4. Ben Gilbert: How big is 'Fortnite'? With more than 200 million players, it's now equal to nearly two-thirds the US population Business Insider. Viitattu 22.3.2019.
 5. Dustin Bailey: Fortnite’s player count is closing in on 250 million PCGamesN. Viitattu 22.3.2019.
 6. Nissinen, Hannes: Fortnitea pelaa jo yli 120 miljoonaa ihmistä – tässä asiat mitkä pelistä tulee tietää 13.6.2018. Yle Uutiset. Viitattu 13.6.2018.
 7. Thier, Dave: Creative Mode: What Is Fortnite's Big New Mode, And How Do You Play It? Forbes. 6.12.2018. Forbes Media LLC. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
 8. Tuomas Linnake: Vihdoinkin lisätietoa: Fortniten Android-versio tulee kesällä Ilta-Sanomat. 21.5.2018. Viitattu 21.5.2018.
 9. Petri Tapala: Fortnite tulee Androidille – Samsungin laitteet ensimmäisenä mukaan Mobiili.fi. 9.8.2018. Viitattu 10.9.2018.
 10. Android Beta Epic Games' Fortnite. Viitattu 10.9.2018. (englanniksi)
 11. Manu Pitkänen: Fortniten Android-sovellus oli menestys – Kerännyt yli 15 miljoonaa latausta Puhelinvertailu. 10.9.2018. Viitattu 10.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]