Fortnite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fortnite
Kehittäjä Epic Games
People Can Fly
Julkaisija Epic Games
Jakelija Epic Games Store, Nintendo eShop, Nintendo Game Store, App Store, Google Play, Microsoft Store, PlayStation Store ja Amazon Luna
Säveltäjä Rom Di Prisco ja Pınar Toprak
Pelimoottori Unreal Engine 5
Julkaistu 2017
Lajityyppi selviytymispeli, taistelupeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12Virheellinen PEGI-arvo
ESRB: Teen Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Android, macOS, iOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows, Xbox One, PlayStation 5
Hinnoittelutapa ilmaispeli
Jakelumuoto digitaalinen jakelu
optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Battle Royale -pelitila rajoitetussa Disco Domination -pelimuodossa.

Fortnite on Epic Gamesin kehittämä ja julkaisema verkossa pelattava kolmannen persoonan ammuntapeli, jossa on selviytymispelin ja roolipelin ominaisuuksia. Alkuperäinen pelin ja sen trailerin julkistaminen tapahtui vuonna 2011 Video Game Awards -tapahtumassa[1]. Peli julkaistiin ennakkojulkaisuna (engl. early access) vuonna 2017 macOS:lle, PlayStation 4:lle, Windowsille ja Xbox Onelle sekä vuonna 2018 Androidille, iOS:lle ja Nintendo Switchille.[2] Peli on julkaistu myös PlayStation 5 ja Xbox Series X ja Series S -konsoleille.[3]

Syyskuussa 2017 pelin Fortnite Battle Royale -pelitila julkaistiin itsenäisenä ilmaispelinä.[4] Pelillä on yli 200 miljoonaa pelaajaa.[5][6] Kesäkuussa 2018 pelillä oli yli 120 miljoonaa pelaajaa, joista 40 miljoonaa pelasivat peliä kuukausittain.[7]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kolme pääpelimuotoa: Save The World, Battle Royale ja Creative.[8] Battle Royale ja Creative ovat ilmaiseksi pelattavia, kun taas Save The World on maksullinen.[9]

Pelimuodot painottuvat vahvasti Fortniten rakentamismekaniikan ympärille.

Save The World[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Save The World on Fortniten PVE-pelimuoto, jossa tehdään erilaisia tehtäviä ja taistellaan zombeja vastaan. Tehtävät pohjautuvat pelin tarinaan, jossa salaperäinen myrsky on tuhonnut 98 prosenttia maailman väestöstä ja luonut erilaisia, vihamielisiä vastustajia. Sankareiden on koottava voimansa yhteen, jotta he voisivat pelastaa planeettansa lopulliselta tuhoutumiselta. Tehtävässä voi kerrallaan olla korkeintaan neljä pelaajahahmoa. Tehtävällä on tyypistä riippuva aikaraja (10 minuutista 96 minuuttiin)

Tehtävät ovat pääosin puolustuspohjaisia. Tehtävän kohteen ympärille on rakennettava ”linnoitus” (engl. Fort), jota täytyy puolustaa vihollisen hyökkäykseltä. Passiivisen puolustuksen lisäksi pelaajahahmoilla (sankarit) on käytössään laaja valikoima tavanomaisia, futuristisia tai improvisoituja ampuma- ja lähitaisteluaseita. Eri sankarityypeillä on käytössään yksilöllisiä erityiskykyjä. Linnoituksen osia on myös mahdollista ansoittaa monipuolisesti. Puolustettavat kohteet vaihtelevat tehtävän mukaan.

Rakentamista varten on hankittava materiaalia, jota voi kerätä tehtävien aikana. Materiaalia kerätään hakun avulla tai etsimällä. Rakennusmateriaalityyppeinä toimivat puu, kivi ja metalli. Aseita ja ansoja voi valmistaa tai löytää tehtävien aikana.

Battle Royale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battle Royale -pelimuodon tarkoituksena on selviytyä sadan pelaajan joukosta ja olla viimeisenä elossa (pelissä "#1 Victory Royale’’)

Battle Royale -pelimuodossa kaikki pelaajat hyppäävät lentävästä bussista (engl. Battle Bus) haluamaansa paikkaan saarella. Pelaajien on tarkoitus etsiä suuren saaren eri paikoista aseita, joilla he voivat eliminoida muita pelaajia. Paikoista voi myös löytää muun muassa tarvikkeita, joilla pelaaja saa lisää suojausta itselleen, sekä tarvikkeita, joilla saa lisättyä terveyspisteitä takaisin.

Pelaajat voivat kerätä myös rakennusmateriaaleja keruutyökalun ”harvesting tool” avulla. Materiaaleina toimivat puu, kivi ja metalli, joista voi rakentaa erilaisia suojia. Rakentamista voi käyttää myös hyödyksi taistelutilanteissa ja vaikeisiin paikkoihin pääsemisessä.

Pelaaja voi ostaa myös oikealla rahalla pelin sisäistä valuuttaa ”V-bucks”, jolla voi ostaa esimerkiksi erilaisia laskuvarjoja ”glider” tai vaikka erilaisen hahmon ”skinin”. Tosin mistään oikealla rahalla ostettavasta et hyödy muuten kuin kosmeettisesti. V-bucks valuuttaa voi myös pienissä määrin ansaita ilmaiseksi.

Battle Royalessa voi pelata niin yksin kuin ystävienkin kanssa ja tämän vuoksi pelissä onkin kuusi erillistä pääpelityyppiä.

 • Solo (Yksinpeli muita yksin pelaavia pelaajia vastaan.)
 • Duo (Kaksinpeli muita kaksin pelaavia pelaajia vastaan. Voit myös mennä kaksinpeliin yksin, ja vastaan saattaa tulla joskus muita yksin pelaavia.)
 • Trio (1-3 pelaajan tiimeissä voit mennä kuten squadissa. Myös yksin tai kaksin pelaavia saattaa tulla joskus vastaan.)
 • Squad (1-4 pelaajan tiimeissä toisia joukkueita vastaan. Voit myös mennä tähän peliin yksin, kaksin tai kolmin, ja vastaan saattaa tulla joskus muita yksin, kaksin tai kolmin pelaavia.)
 • Battle lab (Tämä pelimuoto on maksimissaan 16 pelaajalle. Tätä voi pelata yksin, kavereiden kanssa tai tuntemattomien kanssa. Battle lab pelimuoto oli ennen Playground mutta Epic Games uudisti sen 2019 loppupuolella.)
 • Creative (Pelimuoto, jossa voit lentää ja rakentaa mitä vain radoista 1-v-1 areenoihin. Voit myös pelata omia tai muiden tekemiä karttoja.)
 • Fortnite ranked on kilpailullinen pelimuoto, joka korvasi Arena-pelimuodon. Ranked pelimuotoa voi pelata Battle Royalen puolella sekä Zero buildissa. Battle Royalessa rankedia voi pelata kolmessa tilassa, jotka ovat: solo, duos ja squads. Zero buildissa on mahdollista pelata rankedia vain yhdessä tilassa, joka on: duos. Rankedissa jokaista materiaalia voi olla korkeintaan 500. Kerroista, jolloin pelaaja putoaa, häneltä häviää 50 kutakin materiaalia. Pelaaja voi aloittaa rankedin pelaamisen vasta, kun hän on kestänyt 500 vastustajaa. Pelimuodossa on seuraavia tasoja: pronssi, hopea, kulta, platina, timantti, elite, champion ja unreal. Jokaiselle aktiiviselle ranked-muodon pelaajalle annetaan kausikohtaisia palkintoja.[10]

Lisäksi on joitakin rajoitetun ajan pelimuotoja (Limited Time Mode, LTM): pelimuodoissa on kuitenkin parantavia esineitä, kuten medkit

 • 50v50 (Tässä pelimuodossa on yksi sininen sekä punainen joukkue, joissa on kummassakin 50 pelaajaa. Siniset hyppäävät saaren itäpuolelle ja punaiset länsipuolelle, tai toisin päin. 50v50-muodossa kummallakin joukkueella on omat ”Battle Bussinsa”.)
 • Soaring 50’s (Sama periaate kuin 50v50’ssa, mutta kun on hypännyt esimerkiksi korkealta vuorelta, voi käyttää pelin ”glideria” eli laskuvarjoa.)
 • Solid Gold (Tässä pelimuodossa voi saada vain ’’”legendaarinen”’’-tason tavaroita.)
 • Sniper Shootout (Tässä pelimuodossa voi saada ainoastaan tarkka-ampujan kivääreitä, ”sniper riflejä”.)
 • High Explosives (Tässä pelimuodossa voi saada ainoastaan räjähtäviä tavaroita, kuten sinkoja, kranaatteja, tai kranaatinheittimiä.)
 • High Explosives 50’s (Sama kuin High Explosives mutta 50v50 muodossa.)
 • Food Fight (Tässä pelimuodossa kaksi joukkuetta (burger ja tomaatti), taistelevat toisiaan vastaan. Se joukkue, jonka maskotti tuhoutuu ensin, häviää.)
 • Sneaky Silencers (Tässä pelimuodossa on vain äänenvaimennettuja aseita.)
 • Disco Domination (Tässä pelimuodossa on punainen ja sininen joukkue, jotka yrittävät vallata kaikki tanssilattiat tanssimalla niiden päällä. Se kumpi joukkue saa vallattua kaikki lattiat, voittaa pelin.)
 • 20v20v20v20v20 (Tässä pelimuodossa on viisi 20 pelaajan joukkuetta, pelin voittaa se joukkue mikä jää henkiin viimeisenä.)
 • Team Rumble (Tässä pelimuodossa on kaksi 20 pelaajan joukkuetta, pelin voittaa se kumman joukkue saa ensimmäisenä 50-115 tappoa yhteensä.)
 • NFL Rumble (Sama kuin Team Rumble, mutta kaikilla on jalkapallo-asut ”skinit”.)
 • Blitz (Tämä pelimuoto on normaali solo, duo tai squad, mutta pelikenttä pienenee nopeammin kuin normaalisti.)
 • Close Encounters (Tässä pelimuodossa on vain haulikkoja ja rakettireppuja, ”jetpackkeja”.)
 • Close Encounters 50’s (Sama kuin Close Encounters, mutta 50v50 muodossa.)
 • One Shot (Tässä pelimuodossa on vain tarkka-ampuja aseita, ja kuolee heti jos toinen pelaaja osuu.)
 • Unvaulted / Classic (Tässä muodossa on kaikki pelistä poistetut aseet ja esineet.)
 • Teams of 33 (Kolmen 33 pelaajaa sisältävän joukkueen peli.)
 • The Getaway (Tässä muodossa tehtävä on löytää arvoesine ja viedä se Getaway-pakoautoon.)
 • Trio (Kolminpeli muita kolmistaan pelaavia pelaajia vastaan
 • Zero build (Tässä on solo, Duo, Trio ja Squadi ilman rakentamista. Samat säännöt kuin peruspelimuodossa.)

Fortnite Androidille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epic Games kertoi blogissaan Fortniten Android-version julkaistavan kesällä 2018; ”Tähtäämme julkaisua kesälle. Tiedämme, että moni teistä on innoissaan tästä julkaisusta, ja lupaamme, että saatte lisää tietoa heti kun meillä on sitä antaa”.[11] Epic Games julkaisi Fortniten beta-version yksinoikeudella Samsungin tietyille Android-pohjaisille puhelinmalleille 9. elokuuta 2018 ja muille Android-älypuhelimille 12. elokuuta 2018.[12][13]

Muista Android-pohjaisista applikaatioista poiketen, peli ei tullut aluksi ollenkaan saataville Google Play -kauppaan, vaan se on ainoastaan ladattavissa APK-tiedostona Epic Gamesin oman Fortnite Installerin kautta. Kolmen ensimmäisen viikon aikana se oli kerännyt jo yli 15 miljoonaa latausta.[14]. Epic Games julkaisi Fortniten kuitenkin vuoden 2020 huhtikuussa myös Google Play-kaupassa, josta sen voi ladata android-laitteelle. Uudistus on merkittävä, sillä Google Playhin julkaisun jälkeen pelaajalla ei tarvinnut olla erikseen Fortnite Launcheria sekä itse peliä, vaan kaikki päivitykset hoidetaan Google Playn kautta niin, että tallennustilaa kuluu vähemmän.[15]

Elokuussa 2020 Epic lisäsi peliin suoramaksut. Sen sijaan että pelaaja maksaisi ostoksistaan iOS App Storen tai Google Playn kautta, jotka ottavat tyypillisesti 30 % provisiota, ostoksia voi tehdä halvemmalla suoraan Epiciltä. Tämä rikkoi mobiilisovelluskauppojen käyttöehtoja ja Fortnite poistettiin molemmista kaupoista. Epic nosti kanteen sekä Applea että Googlea vastaan syyttäen näitä kilpailun rajoittamisesta ja monopolin väärinkäytöstä.[16][17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tiesitkö? Fortniten suosituin pelimuoto luotiin vain kahdessa kuukaudessa pelaaja.fi. 14.4.2019. Viitattu 22.8.2019.
 2. Lewis Painter: Fortnite adds 50v50 mode to Battle Royale for a limited time Tech Advisor. Arkistoitu 2.1.2018. Viitattu 1.1.2018. (englanniksi)
 3. Goslin, Austen: Fortnite will be on PS5 and Xbox Series X at launch Polygon. Viitattu 7.9.2020. (englanniksi)
 4. Moilanen, Jukka: Fortnite-räiskinnän Battle Royale -pelitila julkaistaan ilmaisena pelinä Pelaajalehti. 21.9.2017. Arkistoitu 8.3.2018. Viitattu 7.3.2018.
 5. Ben Gilbert: How big is 'Fortnite'? With more than 200 million players, it's now equal to nearly two-thirds the US population Business Insider. Viitattu 22.3.2019.
 6. Dustin Bailey: Fortnite’s player count is closing in on 250 million PCGamesN. Viitattu 22.3.2019.
 7. Nissinen, Hannes: Fortnitea pelaa jo yli 120 miljoonaa ihmistä – tässä asiat mitkä pelistä tulee tietää 13.6.2018. Yle Uutiset. Viitattu 13.6.2018.
 8. Thier, Dave: Creative Mode: What Is Fortnite's Big New Mode, And How Do You Play It? Forbes. 6.12.2018. Forbes Media LLC. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
 9. Fortnite Save The World update Epic Games. Viitattu 7.9.2020. (englanniksi)
 10. Fortnite ranked: How to rank up, all ranks listed & ruleset explained ggrecon.com. Viitattu 29.6.2023.
 11. Tuomas Linnake: Vihdoinkin lisätietoa: Fortniten Android-versio tulee kesällä Ilta-Sanomat. 21.5.2018. Viitattu 21.5.2018.
 12. Petri Tapala: Fortnite tulee Androidille – Samsungin laitteet ensimmäisenä mukaan Mobiili.fi. 9.8.2018. Viitattu 10.9.2018.
 13. Android Beta Epic Games' Fortnite. Viitattu 10.9.2018. (englanniksi)
 14. Manu Pitkänen: Fortniten Android-sovellus oli menestys – Kerännyt yli 15 miljoonaa latausta Puhelinvertailu. 10.9.2018. Viitattu 10.9.2018.
 15. IGN: Fortnite is Finally Available on the Google Play Store IGN Southeast Asia. 24.4.2020. Viitattu 5.6.2020. (englanniksi)
 16. Epic's Battle For 'Open Platforms' Ignores Consoles' Massive Closed Market apple.slashdot.org. Viitattu 7.9.2020. (englanniksi)
 17. Klimentov, Mikhail: ‘Fortnite’ maker Epic faces uphill antitrust battle with Apple The Washington Post. Viitattu 7.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]