Rocinha

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleisnäkymää
Katunäkymää

Rocinha on Rio de Janeiron ja Brasilian suurin yksittäinen slummi eli favela. Sen asukasluvusta ei ole tarkkaa tietoa, väestönlaskennan mukaan asukkaita on 70 000 mutta arvioitu väkimäärä on 180 000 henkeä.[1] Rocinha sijaitsee Rio de Janeiron eteläosassa eli Zona Sulissa, São Conradon ja Gávean kaupunginosien välissä jyrkällä vuorenrinteellä noin kilometrin päässä kaupungin suosituimmista rannoista.

Vaikka Rocinha onkin yhä favela, sen elinolot ja infrastruktuuri ovat suhteellisen hyvät verrattuna moniin muihin Brasilian ja Etelä-Amerikan slummeihin. Suurin osa taloista on rakennettu sementistä ja tiilistä ja jotkut ovat monikerroksisia. Lähes kaikkiin tulee vesi ja sähkö.[1] Alueella on paljon liike- ja muuta toimintaa, kuten pankkeja, apteekkeja, bussilinjoja ja myös oma TV-kanava. Rocinhassa toimii myös useita asukasyhdistyksiä ja kansalaisjärjestöjä, jotka pyrkivät kohentamaan alueen oloja ja integroimaan sitä tiiviimmin muuhun kaupunkiin.

Monen muun favelan tavoin Rocinha on ollut vaihtelevasti erilaisten rikollis- ja huumeliigojen hallinnassa. Viimeisin vaikutusvaltainen Rocinhan rikollisjohtaja Bem-Te-Vi joutui poliisien tappamaksi vuonna 2005. Vaikka tällaiset liigat toisaalta suojelevat faveloita muilta jengeiltä ja tuovat paljon kaivattuja resursseja niiden kehitykselle, ne myös pitävät alueitaan hyvin tiukassa kontrollissa sekä pyörittävät huumekauppaa ja muuta rikollisuutta, kuten pankkiryöstöjä, muualla kaupungissa. Tämän tiukan kontrollin vuoksi tavallinen katurikollisuus on Rocinhassa vähäistä,[2] mutta yhteenotot muiden jengien välillä ja toisaalta poliisin kanssa johtavat monesti dramaattisiin, aseellisiin selkkauksiin.

Vuonna 2011 uutisoitin, että Brasilian poliisi valtasi Rocinhan. Tarkitus oli rajoittaa rikollisuutta ennen lähestyviä jalkapallon maailmancupia (2014) ja olympiakisoja (2016).[3]

Rocinhan alueella väestönkasvu on nopeaa ja kaupunginhallinnon näkökulmasta hallitsematon rakentaminen vilkasta. Uutta väestöä muuttaa erityisesti Brasilian köyhistä koillisosista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Favela life: Rio's city within a city BBC. 2014. Viitattu 9.8.2016.
  2. Rion suurin slummi houkuttaa varakkaitakin. (Los Angeles Timesin juttu suomennettuna.) Helsingin Sanomat, 18.7.1994, s. A 19. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Brazilian police invade Rio's biggest slum The Guardian. 2011. Viitattu 9.8.2016.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rocinha.