Ylin Tajunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylin Tajunta
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Fantastic Four #65
(elokuu 1967)
Henkilötiedot
Ryhmäsidokset
Henkilöllisyydet Supremor
Voimat Telepatia, telekinesia, kosminen tietoisuus, ennustaminen, energian ja materian manipulointi

Ylin Tajunta (esiintynyt Suomessa myös nimellä Korkein Äly) (engl. Supreme Intelligence) on Marvelin sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen tekoäly. Hän toimii krii-rodun halitsijana ja tunnetaan myös nimellä Supremor. Ylin Tajunta luotiin miljoona vuotta sitten planeetalla nimeltä Kree-Lar kriiden suurimpien ajattelijoiden (kuten kenraalien, filosofien ja tiedemiesten) mielistä, jotta kriit voisivat luoda oman versionsa Kosmisesta Kuutiosta käytettäväksi skrulleja vastaan. Ylin Tajunta kehitti oman tietoisuuden ja kieltäytyi tästä, mutta sen salliittiin olla olemassa ja jakaa viisautensa kriiden kanssa. Ylin Tajunta on toiminut useasti Ihmenelosten, Hopeasurffarin ja Kostajien vastustajana, mutta joutunut silloin tällöin omien palvelijoittensa kuten, Ronan Syyttäjän ja entisen pääministeri Zarekin, vallankaappausyritysten kohteeksi.[1][2]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Korkein Äly teki ensiesiintymisensä elokuvassa Captain Marvel (2019), jossa sen kanssa oli mahdollista kommunikoida vain sen itse luomaan virtuaalitodellisuuden kytkeytymällä. Kyseisessä virtuaalitodellisuudessa, Korkein Äly otti sen aina sen henkilön muodon, jota sen kanssa kommunikoiva henkilö eniten kunnioittu. Carol Danversin (silloin kun hän vielä luuli olevansa krii nimeltä Verse) kanssa kommunikoidessaan, hän otti Yhdysvaltain ilmavoimien tutkija Wendy Lawsonin muodon (näyttelijänä Annette Bening), vaikka Danvers ei muistinmenetyksensä vuoksi tiennyt kuka Lawson oli. Elokuvasta poistetussa kohtauksessa, kun Yon-Rogg itse kommunikoi Korkeimman Älyn kanssa, se otti Yon-Roggin oman muodon (näyttelijänä Jude Law). Kun Danvers saa muistinsa takaisin ja alkaa puolustamaan kriiden sotien uhreiksi joutuneita skrulleja Yon-Roggin hyökkäykseltä, Danvers kytketään väkisin Korkeimman Älyn virtuaalitodellisuuteen, mutta Danvers vapauttaa itsensä ja aiheuttaa oikosulun myös implanttiin, joka rajoitti hänen voimiaan. Päihitettyään Yon-Roggin, Danvers kertoi aikovansa lähettää hänet Korkeimmalle Älylle varoituksena siitä, että aikoi tulla lopettamaan kriiden sodat skrulleja ja muita kansoja vastaan.
  • Elokuvan The Marvels (2023) takaumakohtauksissa paljastui, että Danvers itse oli pian tämän jälkeen matkustanut kriiden pääplaneetalle Halaan, ja tuhonnut Korkeimman Älyn keskusyksikön. Korkeimman Älyn tuhon myötä, kriit ajautuivat 30 vuotta kestäneeseen sisällissotaan, jossa hallitsijat vaihtuivat jatkuvasti ja jossa Hala muuttui lähes elinkelvottomaksi. Sodan päätteksi, Supremoriksi eli kriiden hallitsijaksi oli noussut Korkeimman Älyn tuhoutumisen omin silmin nähnyt Tähtijoukkojen entinen jäsen Dar-Benn. Dar-Benn päätti kostaa sekä Korkeimman Älyn tuhon että Halan muuttumisen elinkelvottomaksi varastamalla ilmakehän, merivettä sekä uuden auringon Danversille tärkeiltä planeetoilta, kuten skrullien siirtokunnasta Tarnax IV:ltä sekä Aladnasta ja Maasta.
  1. Fantastic Four #65. Marvel Comics.
  2. Silver Surfer Vol. 2 #6–7. Marvel Comics.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.