Kontrolloija (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kontrolloija
Kontrolloija, Basil Sandhurst
Kontrolloija, Basil Sandhurst
Luoja(t) Archie Goodwin & George Tuska
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Iron Man #12 (1969)
Henkilötiedot
Oikea nimi Basil Sandhurst
Status Aktiivinen
Edelliset ryhmäsidokset Thanos
Voimat Mielenhallinta, kyky imeä henkistä energiaa toisista olennoista. Nerokas tiedemies Vahvistava tukiluuranko.

Kontrolloija (engl. Controller) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, oikealta nimeltään Basil Sandhurst. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Iron Man -lehden numerossa 12 vuonna 1969. Kontrolloijan loivat Archie Goodwin ja George Tuska. Kontrolloija on pääasiallisesti Rautamiehen vihollinen.

Suomessa Kontrolloija esiintyi ensimmäisen kerran Mega-Marvel-lehden numerossa 6 vuonna 2001.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basil Sandhurst syntyi Mainessa ja osoitti jo varhain muiden manipuloimiseen taipuvia ominaisuuksia. Myöhemmin tiedemiehenä toimiessaan hän kieltäytyi kunnioittamasta tieteentekemisen eettisiä periaatteita ja halusi kokeilla yhä radikaalimpia keinoja ihmisten mielenhallinnan kehittämisessä.

Sandhurst raivosi turhautuneena ja hänen veljensä Vincent yritti rauhoitella tätä. Yritys sai aikaan tahattoman räjähdyksen, joka rampautti Basilin. Vincent rakensi syyllisyyden raastamana veljelleen täysautomaattisen laboratorion, jossa Basil rakensi itselleen erikoisvahvan tukihaarniskan.

Haarniska oli nerokas ja sen avulla Basil kykeni imemään lähellään olevien ihmisten henkistä energiaa itseensä. Hän nimesi itsensä Kontrolloijaksi ja suunnitteli orjuuttavansa koko New Yorkin. Rautamies kuitenkin esti suunnitelman ja Kontrolloija joutui vankilaan.

Kuukausia myöhemmin Thanos iski vankilaan vapauttaen Kontrolloijan ja tarjoten tälle ulkoavaruudesta peräisin olevaa korkeateknologiaa. Thanos lupasi Kontrolloijalle maapallon herruuden ja parivaljakko ryhtyi vangitsemaan tusinoittain vankeja, joista uuttaa henkistä energiaa.

Kontrolloija kuitenkin ylimieliseksi ja vaaransi Thanoksen suunnitelmat. Epäonnistuessaan Kapteeni Ihmeen tuhoamisessa, Thanos jätti suunnitelmansa sikseen ja Kontrolloijan kuolemaan. Kontrolloija ei kuitenkaan kuollut ja hän perusti Justin Hammerin varastaman teknologian avulla ympärilleen kultin. Rautamies kuitenkin esti jälleen Kontrolloijan suunnitelmat ja passitti tämän vankilaan.

Kontrolloija kuitenkin pakeni vankilasta hyökäten Kostajia ja Vuokrasankareita vastaan. Hävittyään tämänkin taistelun, tympääntynyt Kontrolloija perusti oman klinikan, joka tarjosi rentoutuskeinoja uupuneille liikemiehille.

Käyttäen mielenhallintateknologiaansa hyväkseen, Kontrolloija hallitsi varakkaita toteuttamaan tahtonsa. Lopulta Tony Stark ilmoittautui klinikalle potilaaksi ja huomasi Kontrolloijan suunnitelmat. Niin Rautamies tuhosi klinikan ja Konrolloijan suunnitelmat[1].

Palattuaan Lautalle (superrikollisten vankila), Kontrolloija pakeni jälleen lukuisten muiden vankien mukana[2]. Myöhemmin Kontrolloija kuitenkin joutui kahnauksiin Kostajien kanssa yhdessä U-Foesien kanssa ja vangittiin jälleen[3].

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kontrolloija pitää yllään ulkoista tukihaarniskaan, joka takaa hänelle täyden liikkuvuuden, yli-inhimilliset fyysiset voimat (Kontrolloija nostaa noin 500 kiloa) ja kestävyyden. Hän käyttää nks. Orjalevyjään hallitakseen toisten ihmisten mieltä ja imee samalla orjien henkistä energiaa itseensä. Tämän varastetun energian avulla Kontrolloijan voima kasvaa eksponentiaalisesti (hän kykenee maksimissaan nostamaan 50 tonnia) ja samalla Kontrolloija saa käyttöönsä uhriensa kaikki kyvyt ja taidot. Psionisesti Kontrolloija kykenee hallitsemaa heikkotahtoisimpia uhrejaan jopa ilman Orjalevyjään.

Uransa aikana Kontrolloija on käyttänyt myös monia muita nerokkaita keksintöjä, kuten tyrmäyskaasua ja rakettimoottorisaappaitaan.

Kontrolloija muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kontrolloija esiintyy Rautamiehen vastustajana 1990-luvun Rautamies-animaatiosarjassa. Jaksossa hänen Orjalevynsä teknologia perustui Starkin kehittelemään tekniikkaan ja niiden avulla hän kykeni myös hallitsemaan mentaalisesti Rautamiehen haarniskaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mega-Marvel #6 (2001). Egmont Kustannus Oy.
  2. MEGA #2 (2006). Egmont Kustannus Oy.
  3. Avengers: Most Wanted Files. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]