Musta Ruoska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta Ruoska
Ensimmäinen Musta Ruoska, alias Mark Scarlotti
Ensimmäinen Musta Ruoska, alias Mark Scarlotti
Luoja(t) Stan Lee ja Gene Colan,
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales of Suspense #97 (tammikuu 1968)
Henkilötiedot
Oikea nimi Mark Scarlotti
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Maggia
Henkilöllisyydet (I) Mark Scott
(II) Leeann Foreman
(IV) Anton Vanko
Voimat Asemestari, taitava ruoskan ja nunchakun käyttäjä

Musta Ruoska (engl. Whiplash) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä nimitys useille superroistoille. Hahmon loivat Stan Lee ja Gene Colan. Musta Ruoska esiintyi ensimmäisen kerran Tales of Suspense-lehden numerossa 97 (tammikuussa 1968). Musta Ruoska on varsinkin Rautamiehen vihollinen.

Suomessa Musta Ruoska esiintyi ensimmäisen kerran Hämähäkkimies-lehden numerossa 2 (1987) tarinassa Kotiinpaluu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouluttautuessaan insinööriksi Rennselaerin Polyteknisessä Korkeakoulussa Mark Scarlottiin otti yhteyttä rikollisliiga Maggia. Maggia tarvitsi riveihinsä päteviä aseseppiä, ja älykäs Scarlotti suunnittelikin lukuisia korkeateknologisia sovelluksia liigalle. Nerokkain oli kuitenkin teräskuituruoska, jolla kykeni iskemään lukuisia kertoja tavallista nahkaruoskaa tehokkaammin ja pirstomaan miltei kaikkea materiaalia (adamantiumia lukuun ottamatta).

Urheilullisena miehenä Scarlotti harjoitteli ruoskansa kanssa kunnes hallitsi sen käytön täydellisesti. Janoten lisää jännitystä hän kysyi lupaa ryhtyä erikoisagentiksi Maggian riveihin. Lupaan suostuttiin ja Scarlotti otti taistelunimekseen Ruoskija ja palveli Maggiaa hyvin, kunnostautuen taistelussa Rautamiestä vastaan.

Maggia antoi Scarlottille tehtäväksi soluttautua Stark Enterprisesin tiloihin Mark Scott-nimellä ja urkkia teollisuussalaisuuksia selville. Tässä Scarlotti onnistui niin hyvin, että oli pian Cincinnatin tuotantolaitosten tutkimusosaston päällikkö.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Ruoskalla ei varsinaisesti ole yliluonnollisia voimia. Hänellä on ikäisensä, säännöllisesti treenaavan terveen miehen voimat ja kestävyys. Ruoska on kuitenkin erittäin taitava ruoskan käsittelijä. Hänellä on myös kokemusta nunchakusta ja on keskinkertainen taistelulajien taitaja.

Mustalla Ruoskalla on laaja valikoima erilaisia aseita, joista varsinkin kyberneettisesti tehostetut metallipunotut ruoskat ovat hänen suosiossaan. Nämä ruoskat iskevät lyötäessä kaksinkertaisella äänennopeudella ja tarpeeksi lujaa iskiessään Ruoska voi torjua sen avulla luotejakin. Kolmetuumainen teräskin on murtunut Mustan Ruoskan erikoisruoskan alla.

Erikoisvalmisteiset ruoskat Musta Ruoska voi kätevästi piilottaa hansikkaaseensa ruoskan kokoontaittuvuuden ansiosta. Ruoskan voi siis keriä piiloon aseen kahvaan sekä jäykistää taistelusauvaksi että nunchakuksi. Musta Ruoska voi myös keskittää kaiken akkujensa energian ruoskaansa, jolloin sillä voi ampua voimakkaita sähkölatauksia.

Kyberneettisen ruoskansa lisäksi Ruoskalla on viittansa solkiin kätketty bola, joka kykenee tehostamaan painovoimakenttiä pitäen näin vastustajan paremmin maassa.

Musta Ruoska pitää taisteluissa yllään teräspunottua, kevyttä asua ja viittaa, jotka kykenevät pysäyttämään jopa luoteja.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuonna 1994 tehdyssä Rautamies-animaatiosarjassa Musta Ruoska palveli Mandariinia yhtenä tämän kätyreistä. Hahmon osuudet sarjassa dubbasi näyttelijä Dorian Harewood.
  • Mickey Rourke näytteli vuoden 2010 elokuvassa Iron Man 2 miestä nimeltä Ivan Vanko. Kyseessä on alkuperäinen hahmo, joka perustuu sekä Mustaan Ruoskaan että Purppuradynamoon. Ivan Vanko on teknologinen nero, joka haluaa tuhota Tony Starkin kostoksi siitä, että Tonyn isä Howard Stark otti itselleen kaiken kunnian kaarireaktorin keksimisestä ja erotti reaktorin toisen keksijän ja Ivanin isän, Antonin, Stark-yhtiöistä, koska Anton oli aikonut myydä kaarireaktorin suunnitelmat mustaan pörssiin. Ivan Vanko aseinaan kahta sähköistettyä ruoskaa sekä myöhemmin myös haarniskaa, jonka hän rakentaa liittoutuessaan Justin Hammerin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]