Asgård

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo jumalten asuinpaikasta. Tähtiportti-televisiosarjan Asgardien rodusta on erillinen artikkeli, samoin Marvelin asgardilaisista.
Skandinaavisen mytologian yhdeksän maailmaa.

Asgård (muinaisnorjaksi Ásgarðr, engl. Asgard) on skandinaavisen mytologian toisen jumalsuvun, aasojen (Æsir), asuinpaikka. Asgård jakaantuu 12 tai useampaan piiriin, muun muassa Odinin ja taistelussa kuolleiden soturien asuinsijaan Valhallaan sekä Thorin valtakuntaan Thrudheimiin.[1] Snorri Sturlusonin mukaan maailma on jakautunut yhdeksään maailmaan, joista Asgård sijaitsee ylimpänä. Maailmoja yhdistää elämänpuu Yggdrasil.

Asgårdin muurit rakensi jättiläinen, jolle luvattiin palkinnoksi Freija-jumalattaren käsi, aurinko ja kuu, jos tämä vain suoriutuu työstä kuudessa kuukaudessa. Yksi aasoista, Loki, muutti itsensä tammaksi houkutellakseen jättiläisen työhevosen, Svadilfarin. Tämän johdosta työ ei valmistunut ajoissa ja jumalat välttyivät maksulta.

Asgård on yhteydessä Midgårdiin, ihmisten valtakuntaan, Bifrostin eli sateenkaarisillan välityksellä.[1] Siltaa vartioi Heimdall. Asgårdin keskus on niitty Idavoll, jossa aasat tapaavat keskustellakseen tärkeistä asioista (miespuoliset jumalat Gladsheimin salissa ja jumalattaret Vingolfin salissa). Asgårdissa sijaitsee myös Odinin Valhalla, jonne taistelussa kuolleet soturit päätyvät, sekä Urdin lähde, josta Yggdrasilin yksi juurista ottaa ravintoa.

Gylfaginning-tarinassa ("Gylfin harhanäky") ruotsalainen kuningas Gylfi matkustaa Asgårdiin, missä hän tapaa kolme valtaistuimella istuvaa aasaa, jotka kertovat vieraalleen myyttejä jumalmaailmasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Asgard Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopaedia Britannica Inc. Viitattu 3.2.2015.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.