Don’t Breathe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Don’t Breathe
Don't Breathe Free Logo.png
Ohjaaja Fede Alvarez
Käsikirjoittaja Fede Alvarez
Rodo Sayagues
Tuottaja Fede Alvarez
Sam Raimi
Robert Tapert
Säveltäjä Roque Baños
Kuvaaja Pedro Luque
Leikkaaja Eric L. Beason
Louise Ford
Gardner Gould
Pääosat Jane Levy
Dylan Minnette
Daniel Zovatto
Stephen Lang
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Ghost House Pictures
Ensi-ilta
Kesto 88 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 9,9 miljoonaa dollaria
Tuotto 156,9 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Don’t Breathe on Fede Alvarezin ohjaama kauhu-jännityselokuva vuodelta 2016.[1] Don't Breathe on Fede Alvarezin toinen studioelokuva. Elokuva on saanut hyvät arvostelut, ja sitä on jopa kehuttu "parhaaksi kauhuelokuvaksi vuosiin"[2].

Don't Breathe kertoo kolmesta nuoresta, jotka yrittävät ryövätä sokean miehen, myöhemmin ymmärtäen, ettei tämä olekaan sitä miltä näyttää.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme nuorta pikkurikollista Alex, Rocky ja Money elättävät itsensä sammuttamalla satunnaisten kotien turvajärjestelmiä, ja ryöstäen talot arvotavaroista. Rocky haluaa aloittaa uuden elämän pikkusiskonsa Diddyn kanssa San Franciscossa jättäen taakseen alkoholisoituneet vanhempansa. Pian Money kertoo rikoskumppaneilleen sodassa sokeutuneesta veteraanista, Norman Nordstromista joka on tienannut miljoonaomaisuuden korvauksena tyttärensä kuolemasta. Lopulta nuoret lähtevät ryöstöretkelle Normanin asuntoon.

Sisällä asunnossa Money nukuttaa Normanin nukutuskaasulla, ja alkaa avaamaan lukittua kellarin ovea jonka takana rahat oletettavasti ovat. Alex perääntyy suunnitelmasta Moneyn vetäessä käsiaseensa esiin, jonka jälkeen sodassa ilmeisesti kaasuun tottunut Norman saapuu ovelle. Money uhkaa tappaa tämän, mutta viivyteltyään liian pitkään Norman tappaa Moneyn. Tietämättään että talossa on kaksi muutakin henkilöä, Norman paljastaa vahingossa Rockylle turvakaappinsa koodin ja laudoittaa ikkunat teljeten loput varkaat asuntoon. Alex ja Rocky alkavat etsiä pakoreittiä murretun oven takaa rahat mukanaan.

Kellarissa Alex ja Rocky löytävät kasvihuoneen perukoilta vangitun naisen joka paljastuu Normanin tyttären päältä ajaneeksi Cindy Robertsiksi. Cindyyn on kiinnitetty lanka johtaa yläkertaan hälytyskelloihin, joka herättää Normanin huomion. Kolmikko yrittää paeta kellarista, mutta Norman on ovella vastassa ampuen useita laukauksia heitä kohti. Norman ampuu vahingossa Cindyn mikä saa miehen raivostumaan entisestään. Alex ja Rocky yrittävät paeta takaisin yläkertaan, mutta Norman katkaisee sähköt. Alex saa kuitenkin kolkattua miehen, ja kaksikko pääsee yläkertaan.

Yläkerrassa kaksikkoa on vastassa Normanin koira, jota Alex jää vahtimaan sillä aikaa, kun Rocky yrittää avata etuovea. Koira lähtee kaksikon perään ja pakottaa heidät pakenemaan yläkertaan Normanin tyttären huoneeseen. Norman ja koira yrittävät päästä sisään. Alex jää pidättelemään heitä samalla, kun Rocky syöksyy ilmastointikanavaan. Oven avautumisen voimasta Alex lentää ikkunasta ulos suoraan kattoikkunan päälle menettäen tajuntansa. Rocky pakenee ilmastointikanavaan tullutta koiraa, myös pudoten alemmas ja menettäen tajuntansa. Norman tajuaa, missä Alex on ja ampuu kattoikkunan rikki tämän alta. Alex vetäytyy verstaaseen, jossa Norman pahoinpitelee hänet henkihieveriin viimeistellen työn puutarhasaksilla.

Norman vetää Rockyn pois ilmastointikanavasta ja vie tämän kellariin, tarkoituksenaan siittää tämä siemennestettä täynnä olevalla ruiskulla, jotta hän saisi uuden lapsen Emman tilalle. Alex herää verstaasta elossa, sillä Norman on iski sakset epähuomiossa Moneyn ruumiiseen. Alex pelastaa Rockyn, kolkkaa Normanin ja laittaa tälle käsiraudat. Kaksikko pakenee etuovelle. Ovea avatessaan Alex saa luodista rintaansa Normanin päästessä irti kahleistaan. Rocky pakenee ulos ja saa peräänsä koiran, joka pakottaa Rockyn lukitsemaan itsensä autoon. Rocky tajuaa, että hänellä ei ole auton avaimia. Hän lukitsee koiran autoon ja tulee autosta ulos. Norman saavuttaa Rockyn ja tainnuttaa hänet. Sisällä Normanin talossa Rocky laittaa hälytysjärjestelmät päälle harhauttaakseen Normania. Hälytyksen loputtua Rocky saa tilaisuuden tainnuttaa Normanin, joka tippuu alas kellariinsa ampuen samalla itseään. Rocky pakenee paikalta juuri ennen poliisien tuloa.

Vuorokautta myöhemmin Rocky ja Diddy matkaavat San Franciscoon Normanin rahojen turvin. Norman selviää onnettomuudesta sekä hänen tekemänsä murhat katsottiin itsepuolustukseksi. Norman salaa myös aiemmat tapahtumat välttääkseen vankilatuomion.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]