Don’t Breathe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Don’t Breathe
Ohjaaja Fede Alvarez
Käsikirjoittaja Fede Alvarez
Rodo Sayagues
Tuottaja Fede Alvarez
Sam Raimi
Robert Tapert
Säveltäjä Roque Baños
Kuvaaja Pedro Luque
Leikkaaja Eric L. Beason
Louise Ford
Gardner Gould
Pääosat Jane Levy
Dylan Minnette
Daniel Zovatto
Stephen Lang
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Ghost House Pictures
Ensi-ilta 26. huhtikuuta 2016 (Yhdysvallat)
11. marraskuuta 2016 (Suomi)
Kesto 88 minuuttia (1 tunti ja 28 minuuttia)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 9,9 miljoonaa dollaria
Tuotto 156,9 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Don’t Breathe on Fede Alvarezin ohjaama kauhu-jännityselokuva vuodelta 2016.[1] Don't Breathe on Fede Alvarezin toinen studioelokuva, ensimmäisen ollen hänen uusintaversio alkuperäisestä Evil Dead-elokuvasta. Elokuva on saanut hyviä arvosanoja ja sitä on jopa kehuttu "parhaimmaksi kauhuelokuvaksi vuosiin"[2]. Don't Breathe kertoo kolmesta nuoresta, jotka yrittävät ryövätä sokean miehen, myöhemmin ymmärtäen, ettei tämä ole sitä miltä näyttää.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme nuorukaista, Alex, Rocky ja Money tienaavat elantonsa rikoksilla. Heistä Rocky haluaa aloittaa uuden elämän pikkusiskonsa Diddyn kanssa San Franciscossa, jättäen taakseen alkoholisoituneet vanhempansa. Eräänä päivänä kolmikko kuulee Norman Nordstromista, sodassa sokeutuneesta veteraanista, joka on tienannut miljoonaomaisuuden korvaukseksi tyttärensä Emman kuolemasta. Lopulta he lähtevät ryöstöretkelle Normanin asuntoon.

Rockyn sammutettua turvajärjestelmät, ja Moneyn nukutettua Normanin Money alkaa tuhoamaan lukittua kellarin ovea, jonka takana mahdollisesti rahat ovat. Alex perääntyy suunnitelmasta Moneyn vetäessä käsiaseensa esiin, jonka jälkeen sodassa ilmeisesti kaasuun tottunut Norman saapuu ovelle. Money uhkaa tappaa tämän, mutta viivyteltyään liian pitkään Norman ampuu Moneyn tämän omalla aseellaan. Tietämättä että talossa on kaksi muuta henkilöä, Norman muun muassa paljastaa Rockylle turvakaappinsa koodin ja laudoittaa ikkunoita, teljeten loput varkaat asunnon sisään. Alex ja Rocky alkavat etsiä pakoreittiä talosta murretun oven takaa, rahat mukanaan.

Kellarissa Alex ja Rocky löytävät kasvihuoneen perukoilta vangitun naisen, joka paljastuu Cindy Robertsiksi, naiseksi joka vahingossa tappoi Emman. Piilottaesaan Moneyn ruumista Norman huomaa ylimääräiset kengät ovella sekä ryöstetyn kassakaappinsa. Hän myös kuulee hälytyskellon soivan, joka on kiinnitetty Cindyyn. Kolmikko yrittää paeta kellarista, mutta Norman on ovella vastassa ampuen useita laukauksia joukkoa kohti. Norman vahingossa ampuu Cindyn, ja tämä saa miehen raivostumaan entisestään. Alex ja Rocky yrittävät paeta takaisin yläkertaan, mutta Norman katkaisee sähköt. Alex saa kuitenkin kolkattua miehen ja kaksikko pääsee yläkertaan.

Yläkerrassa kaksikkoa on vastassa Normanin koira, jota Alex jää vahtimaan sillä aikaa, kun Rocky yrittää avata etuovea. Koira lähtee kaksikon perään, ja pakottaa heidät pakenemaan Normanin tyttären huoneeseen. Revolverilla varustautunut Norman ja koira molemmat yrittävät päästä sisään, ja Alex jää pidättelemään heitä kun Rocky syöksyy ilmastointikanavaan. Oven avautumisen voimasta Alex lentää ikkunasta ulos suoraan kattoikkunan päälle, menettäen tajuntansa. Rocky pakenee ilmastointikanavaan tullutta koiraa, myös pudoten alemmas ja menettäen tajuntansa. Norman tajuaa, missä Alex on ja ampuu kattoikkunan lasin rikki tämän alta. Alex vetäytyy verstaaseen, jossa Norman pahoinpitelee pojan henkihieveriin, lopuksi viimeistellen työn puutarhasaksilla. Norman vetää Rockyn pois ilmastointikanavasta ja vie tämän kellariin, tarkoituksenaan siittää tämä, jotta Norman saisi uuden lapsen.

Alex herää verstaasta Normanin iskettyä sakset Moneyn ruumiiseen. Alex menee kellariin, kolkkaa Normanin ja laittaa tälle käsiraudat. Kaksikko pakenee etuovelle, ja aukaistessaan ovea Alex saa luodista rintaansa, kun Norman pääsee irti kahleista. Rocky pakenee ulos ja saa peräänsä koiran, joka pakottaa tämän lukitsemaan itsensä autoon. Rocky tajuaa että hänellä ei ole auton avaimia, ja saa lukittua koiran autoon itse poistuen sieltä. Norman saavuttaa Rockyn ja jälleen tainnuttaa tämän. Sisällä Normanin talossa Rocky laittaa hälytysjärjestelmät päälle, harhauttaen Normania. Juuri hälytyksen loppuessa Rocky saa tilaisuuden tainnuttaa Normanin, joka tippuu alas kellariinsa vahingossa ampuen itseään. Rocky pakenee paikalta juuri ennen poliisien tuloa.

Vuorokautta myöhemmin Rocky ja Diddy ovat matkalla San Franciscoon, ja Rocky näkee uutiset. Norman jää henkiin onnettomuudesta, ja tämän murhat katsottiin itsepuolustukseksi. Mies piti myös salassa nuorukaisten varkaudet ettei itse tulisi vangituksi muista teoistaan. Rocky ja Diddy jatkavat matkaansa junaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]