Norman Nordstrom

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Norman Nordstrom eli sokea mies on kuvitteellinen hahmo elokuvasta Don’t Breathe ja elokuvan päähenkilö. Norman on noin kuusissakymmenissään oleva sokeutunut sotaveteraani, joka on saanut miljoonien korvaukset tyttärensä kuolemasta. Vaikka tämä on sokea, Norman on erittäin vaarallinen ja kykeneväinen puolustamaan itseään. Häntä esittää Stephen Lang.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norman on Persianlahden sodan veteraani, joka taisteli maansa puolesta Irakissa, mutta menetti siellä näkönsä sirpalekranaatin osuessa hänen kasvoihinsa. Norman ilmeisesti sen jälkeen vietti onnellista elämää tyttärensä Emma Nordstromin kanssa, joka sittemmin joutui rikkaan perheen tytön, Cindyn yliajamaksi ja lopulta kuoli. Tämä sai Normanin hulluksi, koska Cindy ei joutunut henkirikoksen takia vankilaan. Norman päätti kidnapata Cindyn talonsa kellariin rakennettuun huoneeseen ja keinotekoisesti siitti hänet, jotta voisi korvata tyttärensä kuoleman antamalla hänelle uuden lapsen.

Elokuvan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme nuorukaista, Rocky, Alex ja Money, päättävät mennä varkaisiin saadessaan kuulla, että Norman sai tyttärensä kuoleman korvauksena 300 000 (todellisuudessa miljoonan). He onnistuvat pääsemään sisään, ja Money menee yläkertaan, jossa Norman nukkuu, asettaa sinne unikaasun, jonka Money luulee tepsivän, kunnes hänen ammuttuaan aseellaan yhden Normanin ovista auki, ammunta herättää Normanin ja hän menee alakertaan kysymään “Kuka siellä”. Money yrittää hämätä häntä olevansa joku pelkkä ohikulkija, joka sattumoisin päätyi taloon mutta Norman huomaa jalallaan lattialla olevan auki repäistyn lukon ja Money alkaa uhkailla häntä aseellaan. Moneyn viipyessä liian kauan Norman saa yliotteen ja kysyy vielä, onko hänen mukanaan muitakin. Money väittää olevansa ihan yksin, kunnes sitten Norman tappaa hänet omalla aseellaan. Tämän jälkeen hän käy vielä tarkistamassa, että hänen rahansa ovat vielä tallessa.

Normanin korjatessa taloaan hän haistaa kengän hajua ja tajuaa että hänen talossaan on muitakin tunkeilijoita. Hän tarkistaa rahalokeron, ja huomaa rahojen kadonneet mikä saa hänet raivostumaan. Myöhemmin kuullessaan kellojen ääntä (minkä hän yhdisti langalla Cindyyn joka on kellarissa vankina) hän tajuaa tunkeilijoiden olevan vielä talossa. Norman menee pihan kautta myrskykellarin oven kautta ja ampuu vahingossa Cindyn, jonka Rocky ja Alex vapauttivat. Norman raivostuu entistä enemmän ja sammuttaa kellarin valot ja alkaa jahdata kaksikkoa säkkipimeässä kellarissa. Norman onnistui saamaan kiinni Alexin hän yrittää tappaa tämän kuristamalla (koska aseen lipas oli tyhjentynyt) mutta Alex onnistuu kolkkaamaan Normanin potkaisemalla hyllykön päälleen. Päästessään pois kellarista Norman pieksee Alexin tajuttomaksi ja yrittää tappaa hänet oksasaksilla mutta osuukin vahingossa Moneyn ruumiiseen. Norman kuitenkin nappaa Rockyn myöhemmin, kuristaa hänet tajuttotamaksi ja vie hänet samaan patjahuoneeseen missä hän piti Cindya. Siellä Norman paljastaa syyn miksi hän piti Cindya vankina ja koska hän on kuollut, Norman yrittää siittää Rockyn Cindyn tilalle mutta juuri ja juuri ennen sitä Alex toipui pieksinnästä ja hakkaa Normanin nuijalla, vangitsee hänet omaan patjahuoneeseen ja vapauttaa Rockyn ja kaksikko yrittää lähteä rahojen kanssa talosta.

Juuri ennen kuin kaksikko onnistui lähtemään talosta, Norman ehtii päästä vapaaksi ja ampuu Alexin mutta Rocky ehtii pakoon. Normanin koira lähtee perään, mutta Rocky onnistuu lukitsemaan koiran Moneyn autoon, ja heti sen jälkeen Norman saavuttaa Rockyn, kolkkaa hänet taas tajuttomaksi ja vie hänet takaisin kotiinsa. Siellä Rockyn toipuessa hän huomaa pussissaan olevan kaukosäätimen (jolla voi sammuttaa ja käynnistää hälytykset) käynnistää sillä turvahälytyksen sireenin, joka harhauttaa Normania, ja Rocky hakkaa hänet sorkkaraudalla. Kovan kamppailun jälkeen Norman putoaa vahingossa alas omaan kellariinsa, ja hänen aseensa ampuu häntä vahingossa. Rocky jättää Normanin kuolemaan omaan asuntoonsa ja onnistuu pakenemaan heti ennen poliisin tuloa. Uutisissa kerrotaan Normanin selviytyneen ja hänen tekemänsä murhat katsottiin itsepuolustukseksi. Norman ei kertonut poliiseille Rockysta eikä varastetuista rahoista jottei itse joutuisi vangituksi.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norman Nordstrom nimeä ei mainita elokuvassa eikä näytetä elokuvan lopputeksteissä. Häntä kutsuttiin pelkäästään "sokeaksi mieheksi".