Evil Dead (vuoden 2013 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evil Dead
Ohjaaja Fede Alvarez
Käsikirjoittaja Fede Alvarez
Rodo Sayagues
Tuottaja Sam Raimi
Bruce Campbell
Robert Tapert
Säveltäjä Roque Baños
Leikkaaja Bryan Shaw
Pääosat Jane Levy
Shiloh Fernandez
Lou Taylor Pucci
Jessica Lucas
Elizabeth Blackmore
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 8. maaliskuuta 2013
Suomen lippu 10. toukokuuta 2013
Kesto 92 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17 000 000 dollaria
Tuotto 97 542 952 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Evil Dead on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka on ohjannut Fede Alvarez. Elokuva on uudelleenfilmatisointi Sam Raimin ohjaamasta vuoden 1981 elokuvasta.

Fede Alvarez on vahvistanut, että elokuvalle on suunnitteilla jatko-osa.lähde? Sam Raimi on myös kertonut suunnittelevansa jatko-osaa Pimeyden armeija -elokuvalleen.lähde?

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viisi nuorta: Mia, hänen isoveljensä David, Olivia, Natalie (Davidin tyttöystävä) ja Eric matkaavat Mian ja Davidin entiseen kotiin, joka on nykyisin autiotalo. Mia on narkomaani ja hänen/Davidin äiti on kuollut aiemmin mielisairaalassa.

Retken on tarkoitus vieroittaa Mia huumeista. Hän heittää aineet kaivoon, muttei pysty olemaan ilman niitä. Hän saakin kovia vieroitusoireita ja tahtoo kotiin. Sisällä talossa haisee pahalta ja lattiasta löytyy verinen kellarin luukku. David ja Eric löytävät kellarista oudon kirjan, palamisjälkiä (kellarissa on poltettu riivattu tyttö) ja kuolleita kissoja, mikä viittaa noituuteen. Eric alkaa lukea kirjaa ja lausuu vahingossa loitsun, joka herättää muinaisen demonin. Ennustuksen mukaan kirous tappaa viisi ihmistä nostattaen pedon Helvetistä, ja alkaa sataa verta.

Hermostunut Mia vaati päästä pois mökistä, muttei saa muilta lupaa. Hän suuttuu ja karkaa autolla metsään, mutta ajaakin kolarin nähdessään demonisen olennon tiellä. Mia pakenee olentoa, kompastuu ja joutuu pensaan vangiksi. Pensas ''raiskaa'' hänet tartuttaen demonin häneen.

Muut huomaavat Mian kadonneen ja löytävät hänet metsästä. Mia kertoo muille ''metsän hyökkäyksestä'' ja naisesta, joka seurasi häntä taloon. Hänen käsissään on haavoja, ja hänet patistetaan suihkuun. Suihkussa hän laittaa veden kuumalle ja saa kolmannen asteen palovammat. David lähtee viemään siskoaan sairaalaan, mutta matka tyssää tulvan vuoksi. Mia tappoi aiemmin seurueen Ukki-koiran vasaralla. Eric tajuaa vapauttaneensa jotain pahaa kirjaa lukiessaan.

Vähitellen Mia alkaa käyttäytyä oudosti ja hänen silmänsä muuttuvat keltaisiksi. Hän uhkaa muita haulikolla ja sanoo demonisella äänellä ''te kaikki kuolette tänä yönä''. Mia ampuu Davidia käteen ja tartuttaa demonin myös Oliviaan oksentamalla tämän päälle. Mia putoaa kellariin. Myöhemmin riivattu Olivia pissaa alleen ja kuorii kasvonsa peilin palalla vessassa. Hän aikoo tappaa Ericin peilin paloilla, mutta saakin surmansa Ericin hakatessa hänet.

Natalie ja David hoitavat haavoittunutta Ericiä, ja Natalie lähtee hakemaan Ericille ruokaa. Kellarin luukku onkin auki, ja itkuinen Mia houkuttelee Natalien kellariin, eikä ymmärrä miksi hänet on teljetty sinne. Riivattu Mia hyökkää Natalien päälle, viiltää kielensä kahtia ja suutelee Natalieta tarttuen demonin tähän. Mia myös puree häntä käteen.

Myöhemmin Natalien käsivarsi menee kuolioon, ja hän sahaa sen poikki lihasahalla. Eric tajuaa vapauttaneensa kirouksen, ja riivattu Mia tulisi puhdistaa. Paha kirja esittää kolme tapaa uhrin puhdistukseen: elävältä hautaamisen, ruumiin silpomisen ja tulella puhdistamisen. Puhdistamisessa uhrin sielu pelastuu Helvetiltä.

David yrittää hoitaa tyttöystävänsä kuntoon, mutta Natalie onkin riivattu, ja hän yrittää tappaa miehet naulapyssyllä. Eric ampuu Natalien toisen käden irti ja David pelastuu. Natalie kuolee verenhukkaan Davidin syliin.

David päättää pysäyttää Mian polttamalla koko talon. Hän ei kuitenkaan pysty tappamaan rakasta siskoaan, vaan päättää haudata hänet elävältä, jolloin pahuus Miassa kuolisi. David menee kellariin, jossa Mia yrittää hukuttaa hänet. Eric pelastaa hänet Mialta, ja David saa Mian nukutetuksi ruiskulla. Eric kuolee saamiinsa vammoihin ja hukkuu kellarissa olevaan veteen.

David kaivaa Mialle kuopan ja hautaa hänet elävältä. Kesken hautauksen Mia herää ja anelee veljeään lopettamaan, mutta David ei usko häntä vaan luo haudan umpeen. Palava puu sammuu, jolloin David kaivaa siskonsa ylös. Mia ei herää, jolloin David aloittaa elvytyksen. Mia kuitenkin kuolee, ja David hyvästelee hänet sanomalla ''nyt sait rauhan''. Mian kasvot ovat jälleen normaalit. David lähtee takaisin mökille, jolloin Mia herää ja he halaavat toisiaan. David vakuuttaa kaiken pahan olevan ohi.

David pyytää Miaa odottamaan ja hakee talosta auton avaimet. Hän menee lastenhuoneeseen ja ottaa mukaansa kuvan heistä kaikista. Silloin riivattu Eric hyökkää ja sanoo ''se on tulossa'' viitaten Helvetistä nousevaan petoon. Eric puukottaa Davidia kaulaan. Haavoittunut David yrittää päästä ulos, mutta lyö viimetipassa ulko-oven kiinni pelastaen Mian. David ampuu haulikolla bensakanisteriin, jolloin koko mökki syttyy tuleen. David ja Eric kuolevat heti. Mia säikähtää ja huomaa verisateen. Silloin hirvittävä olio kaivautuu maan alta ja aikoo tappaa Mian. Taistelussa Mia jää kaatuvan auton alle, jolloin hänen kätensä jää jumiin. Hän saa repäistyä kätensä auton alta, jolloin käsi katkeaa. Mia ottaa moottorisahan ja tappaa pedon, jolloin se palaa takaisin Helvettiin. Verisade lakkaa ja aurinko nousee. Lopussa Mia jättää palavan mökin taakseen ja kävelee pois.

Elokuvan lopputekstien jälkeen nähdään kohtaus, jossa esiintyy ensimmäisistä Evil Dead-elokuvista tuttu Ash Williams.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Jane Levy   …  Mia  
  Shiloh Fernandez   …  David  
  Lou Taylor Pucci   …  Eric  
  Jessica Lucas   …  Olivia  
  Elizabeth Blackmore   …  Natalie  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]