Painajainen (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tohtori Oudon vihollista. Painajainen eli Kurt Wagner on Ryhmä-X:n jäsen.
Painajainen
Painajainen, painajaismaisen ulottuvuutensa kiistämätön herra
Painajainen, painajaismaisen ulottuvuutensa kiistämätön herra
Luoja(t) Stan Lee & Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Strange Tales #110 (heinäkuu 1963),
Henkilötiedot
Oikea nimi Ei tiedossa
Status Aktiivinen
Voimat Ulottuvuutensa suvereeni hallinta, uniin tunkeutuminen

Painajainen on Marvel-kustantamon luoma yliluonnollinen olento, joka on esiintynyt pääasiallisesti Tohtori Oudon vihollisena. Hahmon loivat Stan Lee ja Steve Ditko. Painajaisen ensiesiintyminen tapahtui Strange Tales -lehden numerossa 110 (heinäkuu 1963), joka oli sama numero, missä Tohtori Outo esiintyi ensimmäisen kerran.

Suomessa Painajainen esiintyi ensimmäisen kerran Kostajat-lehden numerossa 1 (1975).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain vähän tiedetään Painajaisen alkuperästä. Hän saattaa olla alun perin ihminen ja kenties jonkinlainen mutantti. Arvellaan myös, että Painajainen on olemassa vain ihmiskunnan tarpeesta uneksia. Ilman unia Painajainen kuolisi, mutta ihmiskunta ajautuisi hulluuteen (näin miltei kävi Doctor Strange-lehden numerossa 53).

Varmaa kuitenkin on, että Painajainen on kolmannen asteen demoni ja oman ulottuvuutensa, Painajaismaailman hallitsija. Hän kykenee vaikuttamaan ihmisiin näiden nukkuessa ja imemään sieluja sekä psyykejä maailmaansa kidutusta tai psyykkisten energioiden imemistä varten. Erään kerran Painajainen yritti imeä kokonaista maailmaa ulottuvuuteensa, mutta epäonnistui näin laajassa yrityksessä. Ihmiskuntaa puolusti tuolloinkin Painajaisen päävastustaja, Tohtori Outo (joka on taistellut demonia vastaan niin lukuisia kertoja, että heittää aina torkkuessaankin päälleen suojaloitsun Painajaista vastaan).

Painajainen on kohdannut myös monia muita vihollisia, kuten Clean, Hämähäkkimiehen[1], Dazzlerin, Aaveajajan (sekä John Blazen että Dan Ketchin), Hulkin, Daredevilin, Kapteeni Amerikan jne. Useimmiten Painajainen on näissä taisteluissaan pyrkinyt turmelemaan uhriensa sieluja ja onkin siinä onnistunut, esimerkiksi Hulkin kohdalla. Menestys oli kuitenkin väliaikainen.

Kahdeksan vuosisataa sitten Painajainen siitti jälkeläisen itselleen demoni Zhilla Charin kanssa. Zhilla kuoli synnyttäessään Painajaiselle tyttären, Unikuningattaren, joka nyt hallitsee omaa painajaismaista tasku-ulottuvuuttaan. Painajaisella on myös toinen tytär, Päiväuni (siitetty nukkuvan kuolevaisen naisen kanssa), joka kapinoi isäänsä vastaan ja asuu nykyään ihmisten keskellä.

Painajainen asui jonkin aikaa ihmisten maailmassa Edvard Haberdash-nimisenä miehenä. Tässä muodossa hän auttoi kauhuelokuvanäyttelijätär Roxannea ja ohjaaja Lucrea ylläpitämään erikoista Pelkoklubia, jossa ihmiset saivat voimakkaita kauhukokemuksia – maksua vastaan tietenkin. Painajainen ajoi kuitenkin Klubin tuhoon ja peloissaan oleva Roxanne ei uskaltanut karata Painajaiselta. Lopulta Tohtori Outo pelasti tilanteen.

Tohtori Oudon lisäksi Painajaisen pelkäämiin vihollisiin kuuluu Gulgol, hirviö, joka ei koskaan nuku. Lisäksi Painajaismaailman rinnakkaismaailma, Hulluuden Ulottuvuus asukkeineen vainoaa silloin tällöin Painajaista.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painajainen kertomassa Hämähäkkimiehelle ulottuvuudestaan

Painajainen on demoni, jolla on suuret mystiset voimat. Hän riivaa usein uhrinsa näiden nukkuessa ja vetää heidän psyykeensä Painajaismaailmaan, jonka herra hän on. Hän vangitsee useimmiten maapallon ihmisiä maailmaansa, mutta kykenee tunkeutumaan minkä tahansa uneksivan olennon mieleen. Vangitessaan psyykejä Painajainen imee niistä samalla psyykkisiä energioita ja elämänenergiaa. Vangitut mielet ovat tyystin hänen kontrollinsa alla. Painajainen pystyisi vangitsemaan psyyket ikuisiksi ajoiksi maailmaansa, mutta tyytyy usein vain kiduttamaan näitä hieman.

Painajainen kykenee muokkaamaan Painajaismaailmaansa miten haluaa. Hän on maailmassaan käytännöllisesti katsoen kaikkivaltias, kuin jumala. Siirtyessään ulos valtakunnastaan hän on kuitenkin paljon heikompi ja haavoittuvaisempi. Omaksuessaan kuolevaisen ruumiin Edvard Haberdashina Painajaisesta tuli käytännöllisesti katsoen voimaton.

Painajainen käyttää matkustaessaan mustaa sarvekasta ratsuaan, joka muistuttaa hevosta.

Ultimate Painajainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Hämähäkkimiehessä Painajainen esiintyi demonina, joka siirsi itsensä Tohtori Oudon mieleen ja riivasi häntä painajaisilla. Hämähäkkimiehen siirtyessä paikalle Painajainen riivasikin hänen mielensä. Tohtori Outo kuitenkin siirtyi Hämähäkkimiehen mieleen loitsulla ja puhdisti tämän demonista.

Ultimate Painajainen kykeni muokkaamaan olomuotonsa uhrinsa muistikuvien mukaisiksi hahmoiksi. Hänen todellinen olomuotonsa oli puolimätä, harmaa ruumis[2].

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämähäkkimies #9 (1989). Kustannus Oy Semic.
  2. Ultimate Spiderman #71. Marvel Comics.