Riiviöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riiviöt
Gremlins
Ohjaaja Joe Dante
Käsikirjoittaja Chris Columbus
Tuottaja Steven Spielberg
Michael Finnell
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja John Hora
Leikkaaja Tina Hirsch
Pääosat Zach Galligan
Phoebe Cates
Hoyt Axton
Frances Lee McCain
Dick Miller
Polly Holliday
Judge Reinhold
Keye Luke
Corey Feldman
John Louie
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
HBO Max
Ensi-ilta Yhdysvallat 8. kesäkuuta 1984
Suomi 21. joulukuuta 1984
Kesto 106 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 miljoonaa USD
Tuotto 153 083 102 USD
Seuraaja Gremlins 2 – uusi pesue
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Riiviöt (Gremlins) on vuonna 1984 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhu- ja komediaelokuva, jonka on ohjannut Joe Dante. Elokuvan vastaavana tuottajana toimi Steven Spielberg. Dante on ohjannut elokuvalle myös jatko-osan Gremlins 2 – uusi pesue, joka sai ensi-iltansa vuonna 1990.

Kolmannesta Riiviöt-elokuvasta on puhuttu jo vuosien ajan. Näyttelijä Zach Galligan kertoi elokuvan olevan Jurassic World -elokuvan tyylinen "uusi alku". Kyseessä ei ole uusintaversio eikä jatko-osa mutta aikaisempien elokuvien tapahtumat huomioidaan.[1] Elokuussa 2017 Chris Columbus kertoi saaneensa Gremlins 3 -nimisen elokuvan käsikirjoituksen valmiiksi.[2] Kesällä 2019 kerrottiin Gremlins: Secrets of the Mogwai -televisiosarjasta, ja lokakuussa 2020 julkaistiin sarjasta konseptikuvia[3][4].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Keksijä Randall Peltzer tapaa New Yorkin Chinatownissa kauppaa pitävää Mr. Wingiä. Randall haluaa ostaa mogwain, mutta Wing ei anna mogwaita tälle. Wingin sukulaispoika myy mogwain Randalille, mutta pyytää tätä noudattamaan kolmea tärkeää sääntöä. Randall antaa lahjansa pojalleen Billylle. Billy kaataa vesilasin vahingossa Gizmon päälle. Gizmon selästä lentää viisi karvapalloa, jotka muuttuvat pian mogwaiksi.

Eräänä aamuna Gizmon jälkeläiset ovat koteloituneet vihreiksi palloiksi. Koteloituneet mogwait alkavat kuoriutua. Lynn joutuu riiviöiden armoille ja hän onnistuu tappamaan kolme riiviötä. Yksi riiviö onnistuu yllättämään Lynnin, kunnes Billy saapuu paikalle. Kuitenkin Raita pääsee pakoon ja onnistuu hyppäämään uima-altaaseen, minkä seurauksena riiviöiden määrä moninkertaistuu. Riiviöt alkavat terrorisoida kaduilla. Billyn ystävä Kate joutuu riiviöiden armoille baarissa. Billy saapuu pelastamaan Katea ja he pääsevät turvaan riiviöiltä. Billy ja Kate löytävät riiviöt elokuvateatterista. Billy ja Kate räjäyttävät elokuvateatterin, tappaen koko riiviölauman, paitsi Raidan. Raita on vähällä kasvattaa uuden lauman, kunnes kirkas auringonvalo heijastuu suoraan Raitaan, tappaen tämän. Myöhemmin Mr. Wing saapuu Peltzerien talolle ja hakee Gizmon takaisin. Ennen lähtöään Gizmo sanoo hyvästit Billylle ja Wing vakuttaa, että ehkä Billy on vielä joskus valmis ottamaan Gizmon hoidettavakseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Zach Galligan  Billy Peltzer  
 Phoebe Cates  Kate Beringer  
 Hoyt Axton  Randall Peltzer  
 Polly Holliday  Ruby Deagel  
 Howie Mandel (ääni)  Gizmo 
 Frank Welker (ääni)  Stripe 

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen näkee elokuvassa monia hauskoja yksityiskohtia, mutta vain vähän kokonaisnäkemystä. Hän antaa sille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gremlins 3 tehdään Jurassic Worldin kaavalla | Muropaketti.com Muropaketti.com. 27.11.2015. Viitattu 17.8.2017.
  2. toimitus: Gremlins – Riiviöt 3 -elokuvan käsikirjoitus on valmis: ”Siinä kuolee paljon jengiä” Respawn.fi. 17.8.2017. Viitattu 17.8.2017.
  3. Gremlins: Secrets of the Mogwai nähdään jo ensi vuonna, Episodi, 17.1.2020
  4. Muistatko Gremlins-leffan? Riiviöiden uudesta seikkailusta julkaistiin kuva, Episodi, 30.10.2020
  5. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.