Xena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo televisiosarjasta. Nimeä Xena käytettiin myös epävirallisesti kääpiöplaneetasta 136199 Eris (entinen 2003 UB313).
Xena
Xena: Warrior Princess
Xena
Xena
Tyyli Draama
Fantasia
Kestoaika n. 41-44 min
Luoja(t) John Schulian
Robert Tapert
Pääosissa Lucy Lawless
Renée O'Connor
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Syndikointi
Esitetty 4. syyskuuta 1995 – 21. toukokuuta 2001
Jaksoja 134 (+ 3 ”esijaksoa” TV-sarjassa Hercules)
(Luettelo jaksoista)
Aiheesta muualla
IMDb

Xena (Xena: Warrior Princess) on Hercules -televisiosarjan spin-off, joka osoittautui emosarjaansa suositummaksi. Sarja sijoittuu Antiikin Kreikkaa muistuttavaan mielikuvitusmaailmaan ja sen päähenkilö on soturiprinsessa Xena (Lucy Lawless), joka taistelee hyvien puolella ja pahaa vastaan yhdessä uskollisen seuralaisensa Gabriellen (Renée O’Connor) kanssa. Xenaa tuotettiin vuosina 19952001, Suomessa sarjaa esitettiin vuosina 1997–2004 ja uusintana vuodesta 2007 lähtien. Xenan ensimmäinen kausi alkoi Subilla uusintana 1. kesäkuuta 2009.

Xenan ilmestyessä televisioruutuihin itsenäiset naispuoliset toimintasankarit olivat televisiosarjojen pääosissa hyvin harvinaisia. Myöhemmin Xenaa ovat seuranneet muun muassa Dark Angel, Buffy, vampyyrintappaja, Alias sekä Siskoni on noita -sarjan noitasisarukset.

Suomessa Xenasta on tähän mennessämilloin? julkaistu kolme ensimmäistä kautta DVD:nä.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa pääaseina toimivat miekat. Miekan lisäksi yleisinä aseina ovat taistelusauvat tai -kepit, tikarit, kirveet, jouset, nuolet ja piikkimoukarit. Tunnetuin ase lienee kuitenkin Xenan chakrami. Xena heittää yleensä chakramin katkaistakseen vihollisten aseet tai esimerkiksi köyden. Xena aiheuttaa useasti myös kivivyöryjä chakramin avulla. Chakrami lentää pitkän matkan, kimpoilee seinistä tai muista pinnoista ja kimpoaa lopuksi takaisin Xenan kiinniotettavaksi.

Mytologiaviittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa on paljon viittauksia eri kansojen myytteihin ja muinaisiin jumalhahmoihin. Eniten on viitattu kreikkalaiseen mytologiaan, jonka jumalhahmot esiintyvät säännöllisesti sarjan jaksoissa, erityisesti sodan jumala Ares ja rakkauden jumalatar Afrodite, josta on tehty vaaleanpunaiseen harsoon pukeutuva surffariblondi. Myös Cupido, Pallas Athene, Zeus, Poseidon, Haades, kohtalottaret, raivottaret ja harpyijat esiintyvät Xenan seikkailuissa. Kreikkalaisista sankarihahmoista sarja esitteli Odysseuksen, Orfeuksen sekä amatsonit.

Kreikkalaisen mytologian lisäksi sarjassa on viittauksia muihinkin myytteihin: sarjassa viitattiin kristinuskoon Raamatun tarinoiden kautta (muun muassa Daavid ja Goljat). Hindulaisuutta jumalineen (Krishna, Kali) ja karman lakia käsiteltiin neljännen tuotantokauden jaksoissa, joissa Xena ja Gabrielle matkustivat Intiassa. Myös skandinaavisen mytologian jumalat Thor ja valkyriat tulivat tutuiksi Xenan seikkailujen välityksellä. Joulupukinkin alkuperä selviää eräässä jaksossa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säännöllisesti vierailevat muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksojen lopputeksteissä on lisäksi maininta siitä, ettei jotain jaksossa ollutta vahingoitettu elokuvaa tehtäessä: esim. "No Bible myths or icons were irreparably mangled during the production of this motion picture./ Yksikään Raamatun myytti tai ikoni ei vahingoittunut peruuttamattomasti tämän filmin kuvauksissa" (jakso GIANT KILLER [#27]).[1]

Sarjan fanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on tullut tunnetuksi myös siitä ilmiömäisestä laajuudesta, jolla sarjan fanit alkoivat tuoda sitä esiin internetissä. Aikanaan Xenaa käsittelevien fanisivujen ja keskustelupalstojen lukumäärä oli aivan omaa luokkaansa, ja ne haastoivat internetissä jopa Star Trekin näkyvyyden.lähde? Sarjan suurta suosiota selittää osaltaan tulkinta, jonka mukaan Xenaa ja hänen apurihahmoaan Gabriellea voidaan pitää naisparina. 1990-luvun lopulla kansainvälinen lesboyhteisö ottikin sarjan omakseen.

Suomalaisen faniryhmän jäsenet käyttävät itsestään nimitystä xeniitti.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo televisiosarjojen Hercules ja Xena hahmoista