Hudson (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hudson
Hudsonjoki
Hudsonjoki
Alkulähde Lake Tear of the Clouds
Laskupaikka New Yorkinlahti
Maat Yhdysvallat (New York ja New Jersey)
Pituus 507 km
Virtaama 606 /s
Valuma-alue 36 260 km²
Hudsonmap.png

Hudsonjoki (mohikaanien kielellä Muh-he-kun-ne-tuk) on New Yorkin osavaltiossa virtaava joki. Osavaltion pääkaupunki Albany sijaitsee sen länsirannalla. Se on nimetty englantilaisen tutkimusmatkailijan ja merenkulkijan Henry Hudsonin mukaan, joka Alankomaiden lipun alla löysi joen vuonna 1609.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen eurooppalaisasutus keskittyi pääasiassa juuri Hudsonjoen ympärille. Hudsonjoen ympäristössä on kuitenkin perinteisesti asunut myös intiaaniheimoja, erityisesti mohikaaneja. Mohikaanien kielellä joen nimi tarkoittaa "jokea, joka virtaa molempiin suuntiin".

Erien kanava, joka avattiin 1825, loi Hudsonjoelta kulkuyhteyden Suurille järville. Kanava teki New Yorkista tärkeimmän sataman Euroopan viennille ja tuonnille sekä siirtolaisuudelle.[1]

"Hudsonjoen ihmeeksi" kutsutaan 15. tammikuuta 2009 tapahtunutta hätälaskua jolloin US Airwaysin lento 1549 joutui tekemään hätälaskun Hudsonjokeen. Kaikki koneen 155 ihmistä selvisivät hengissä. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bryson, Bill: Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona, s. 216–218. WSOY, 2011. ISBN 978-951-0-36967-8.
  2. New Yorkin turmakoneen lentäjä nousi kan­sal­lis­san­ka­rik­si Kaleva. Viitattu 25.12.2017.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hudson (joki).
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.