US Airwaysin lento 1549

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
US Airwaysin lento 1549
Pakkolaskun tehnyt Airbus A320 Hudsonjoessa.
Pakkolaskun tehnyt Airbus A320 Hudsonjoessa.
Yhteenveto
Päivämäärä 15. tammikuuta 2009
Onnettomuustyyppi törmäys lintuparveen, pakkolasku
Tapahtumapaikka New York, Yhdysvallat
  46°46′10″N, 074°00′17″W
Lähtöpaikka LaGuardian lentoasema, New York, Yhdysvallat
Välilaskupaikka Charlotte/Douglasin kansainvälinen lentoasema, Charlotte, Pohjois-Carolina
Määränpää Seattlen kansainvälinen lentoasema, Seattle
Kuolleita 0
Loukkaantuneita 78
Eloonjääneitä 155 (kaikki)
Lentokone
Konetyyppi Airbus A320-214
Lentoyhtiö US Airways
Rekisteritunnus N106US
Matkustajia 150
Miehistöä 5

US Airwaysin lento 1549 lähti New Yorkin LaGuardian lentoasemalta matkalle Pohjois-Carolinan Charlotteen ja edelleen Seattleen 15. tammikuuta 2009 kello 15.26 paikallista aikaa (22.26 Suomen aikaa). Vain hieman yli minuutti lentoonlähdön jälkeen kone lensi lintuparven lävitse ja menetti tehot molemmista moottoreistaan.

Koneen päällikkönä toiminut Chesley Sullenberger tiesi kokeneena lentäjänä heti, ettei kykenisi palaamaan kentälle, ja hän päätti tehdä pakkolaskun Hudsonjokeen.

Onnettomuuden kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koneen reitti.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Vain hieman yli minuutti lentoonlähdön jälkeen kone lensi lintuparven lävitse ja menetti tehot molemmista moottoreistaan. Tässä vaiheessa korkeutta oli vain noin 980 metriä. Onnettomuuskoneena ollut Airbus A320 voi lentää turvallisesti lähimmälle lentokentälle yhdelläkin moottorilla. Moottorit on suunniteltu kestämään yksittäisen pikkulinnun törmäyksen.

Hudsonjoen kohdalla Sullenberger käänsi koneen etelään ja lensi joen myötäisesti. Kello 15.31, vain viisi minuuttia lentoonlähdön jälkeen, hän toi koneen hallittuun pakkolaskuun.

Koneen 155 matkustajasta ja miehistön jäsenestä loukkaantui 78, joista suurin osa vain lievästi. Näistäkin suurin osa sai pahimmat vammansa kylmän veden aiheuttamasta hypotermiasta eikä itse pakkolaskusta. New Yorkissa oli tuolloin seitsemän astetta pakkasta ja jokiveden lämpötila nollan vaiheilla.[1]

Onnettomuuden jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N106US esillä Carolinan ilmailumuseossa.

Pian sen jälkeen kun oli selvinnyt, että kaikki lennolla olleet selvisivät hengissä, tapausta alettiin kutsua Hudsonjoen ihmeeksi (eng. Miracle on the Hudson). Lisäksi National Transportation Safety Board kutsui sitä ilmailuhistorian parhaiten onnistuneeksi pakkolaskuksi.

Kapteeni Sullenberger sai paljon kiitosta koneen matkustajilta,[2] ja lehdistökin painotti kapteenin kylmähermoisuutta vakavan tilanteen aikana.[3] Sullenberger ja koneen miehistö palkittiin myöhemmin New Yorkin kaupungin avaimilla. Nykyään turmassa ollut kone on nähtävänä Carolinan ilmailumuseossa Pohjois-Carolinan osavaltiossa Charlotten kaupungissa, joka oli lennon alkuperäinen määränpää. Toisaalta onnettomuus vaikutti myös myöhempiin konesukupolviin: esimerkiksi Airbus A350-lentokoneessa molempien moottorien sammuminen ei estä autopilotin käyttöä, jolloin konetta on tilanteessa helpompi ohjata kuin vanhempia koneita.[4]

Mahdolliset muut viat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. tammikuuta uutisoitiin, että samalla koneella olisi ollut ongelmia jo pari päivää ennen turmaa. Muutamat matkustajat ovat kertoneet, että koneen moottoreista kuului tällöin voimakkaita pamahduksia.[5] Myöhemmin tutkijalautakunta kertoi, että vika oli johtunut viallisesta lämpötila-anturista, joka oli vaihdettu tapahtuman jälkeen.[6]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clint Eastwood ohjasi vuonna 2016 tapahtuneesta elokuvan Sully – uroteko Hudson-joella, jossa Sullenbergeria näyttelee Tom Hanks.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]