Suuret järvet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Pohjois-Amerikan Suuria järviä. Afrikan suurista järvistä on oma artikkelinsa.
Suuret järvet satelliittikuvassa.
Suuret järvet ja St. Lawrencen valuma-alue.

Suuret järvet (engl. Great Lakes; myös Isot järvet) on viiden suuren järvenYläjärven, Huronjärven, Michiganjärven, Eriejärven ja Ontariojärven – muodostama järviryhmä Pohjois-Amerikan itäosassa Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla. Suuret järvet muodostavat yhdessä maailman suurimman sulan makean veden keskittymän. Yhdysvaltain ja Kanadan raja jakaa kaikki järvet paitsi Michiganjärven, joka on kokonaisuudessaan Yhdysvalloissa. Järvet muodostuivat viimeisimmän jääkauden aikaan, kun jäätiköiden muovaamat maisemat täyttyivät sulavedellä.[1]

Maantiedettä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljä ylintä järveä ovat jokseenkin samassa tasossa (Yläjärvi 183 m, Michigan- ja Huronjärvi 176 m, Eriejärvi 174 m) ja ne purkautuvat Niagaran putousten kautta Ontariojärveen (75 m). Ontariojärvi laskee Saint Lawrence -joen kautta Atlantin Saint Lawrencen lahteen.

Suurten järvien arvioidaan sisältävän noin 21 prosenttia maailman makeasta pintavedestä[2], yhteensä noin 22 800 km³[1] vettä. Järvien yhteispinta-ala on noin 151 000 neliökilometriä[1] ja rantaviiva yhteensä noin 17 000 kilometriä[3].

Järviketjun profiili

Yläjärvi on järvistä pinta-alaltaan suurin, syvin ja tilavin. Huronjärvi on toisena pinta-alaltaan, mutta Michigan vesimassaltaan. Ontariojärven pinta-ala on pienin, mutta vesimäärältään pienin on muita matalampi Erie, joka myös on pahiten saastunut.

Keskenään samassa tasossa olevat Huron- ja Michiganjärvi ovat tavallaan osa samaa järveä. Niitä erottavat Mackinacinsalmet, joiden syvyys on 37 metriä. Heti järvien välissä sijaitsevan Mackinac Islandin itäpuolella on järvenpohjassa 30 m korkea kalkkikivinen kynnys, "Mackinac Falls", jonka on ajateltu muodostaneen osana muinaista jokea noin 10 000 vuotta sitten vesiputouksen Michiganista Huroniin.[4]

Lake St. Clair Huronjärven ja Eriejärven välillä kuuluu myös samaan järviketjuun, mutta pienen kokonsa takia sitä tuskin koskaan mainitaan Suuriin järviin kuuluvaksi.

Suurilla järvillä on vilkas rahti- ja matkustajaliikenne, ja valtamerialukset pääsevät kulkemaan St. Lawrencen kanavaa pitkin joelta Ontariojärvelle ja edelleen kanavia pitkin muille järville.

Saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurten järvien alueella on noin 35 000 saarta. Kanadassa sijaitseva Huronjärven Manitoulin Island on maailman suurin järvessä sijaitseva saari – sen pinta-ala on 2 766 neliökilometriä. Toiseksi suurin on Yläjärven Isle Royale. Valtaosa saarista, noin 30 000 kappaletta, sijaitsee Georgian Bayssä, joka on suuri lahti Huronjärven pohjoisosassa; sen erottavat järven pääaltaasta Manitoulin Island ja Brucen niemimaa.

Yhdysjoet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yläjärven saaren rantahietikkoa

Kanavayhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saint Lawrencen meritie (Saint Lawrence Seaway) on Ontariojärven ja Saint Lawrencen estuaarin yhdistävä valtamerialusten liikennöinnin mahdollistava väylä- ja kanavajärjestelmä, joka valmistui 1959.
  • Suurten järvien vesitie (Great Lakes Waterway) on järvien välisen valtamerialusten liikennöinnin mahdollistava väyläjärjestelmä. Sen tärkeimpiä osia ovat Wellandin kanava Erie- ja Ontariojärvien välillä (korkeusero on lähes 100 m) sekä Yläjärven ja Huronjärven väliset kosket ohittava Soo Locks. Nykyiset leveät konttilaivat eivät kuitenkaan enää mahdu kanavasulkujen läpi, mikä on rajoittanut rahtiliikenettä. Suuret osat järvistä jäätyvät talvella, ja jäänmurtajia käytetään tällöin liikenteen avustamiseen.
  • Huviveneillä järville pääsee myös New Yorkista Hudsonjokea ja Erien kanavaa pitkin. Kanavasta on yhteys Eriejärven itäpäähän Buffalossa ja Ontariojärven etelärannalle Oswegon kohdalla. Ennen vuotta 1959 tämä oli myös tärkeä rahtiliikenneyhteys järville.

Muut liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michiganjärven ja Huronin välisen kahdeksan kilometriä leveän Mackinacinsalmen yli kulkee jänneväliltään 1 158 metriä pitkä, vuonna 1957 valmistunut silta, Mackinac Bridge.[5]

Rantavaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuret järvet sijaitsevat Kanadan osalta Ontarion provinssissa ja Yhdysvalloissa Minnesotan, Wisconsinin, Michiganin, Illinoisin, Indianan, Ohion, Pennsylvanian ja New Yorkin osavaltioissa. Järvistä neljä ulottuu sekä Kanadan että Yhdysvaltain puolelle, ainoastaan Michiganjärvi jää kokonaan Yhdysvaltoihin. Järvien laskujoki Saint Lawrence on myös osan juoksustaan valtioiden rajajoki. Se laskee Quebecin provinssin läpi ja Gaspén niemimaan pohjoispuolitse Atlanttiin.

Alueen ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuret järvet ovat niin isot, että ne vaikuttavat merkittävästi koko alueen ilmastoon. Kesäisin vesi imee lämpöä ja viilentää aluetta, kunnes syksyllä luovuttavat tätä lämpöä viivyttäen talven alkua. Talvella kylmä ilma lännestä imee kosteutta järvistä ja saavuttaessaan maanpinnan järvien itäpuolella jäähtyy nopeasti ja sataa lumena maahan.[1]

Järvien vertailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi Yläjärvi Huron Michigan Erie Ontario
Pinta-ala 82 414 km² 59 596 km² 58 016 km² 25 745 km² 18 529 km²
Tilavuus 12 100 km³ 3 540 km³ 4 918 km³ 484 km³ 1 639 km³
Vedenpinnan taso (mpy) 183 m 176 m 176 m 174 m 75 m
Keskisyvyys 149 m 59 m 85 m 19 m 86 m
Suurin syvyys 406 m 229 m 282 m 64 m 244 m
Suurimmat kaupungit Duluth
Sault Ste. Marie
Thunder Bay
Sarnia Chicago
Gary
Green Bay
Milwaukee
Buffalo
Cleveland
Erie
Toledo
Hamilton
Kingston
Oshawa
Rochester
Toronto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Manguel, Polly: 501 Must-visit Natural Wonders, s. 14. Lontoo: Bounty Books, 2007. ISBN 978-0-753715-91-8. (englanniksi)
  2. Great Lakes: Basic Facts Yhdysvaltain ympäristövirasto. Viitattu 9.11.2012
  3. Great Lakes: Physical features of the Great Lakes Yhdysvaltain ympäristövirasto. Viitattu 9.11.2012
  4. Ancient Waterfall Discovered Off Mackinac Island's Shoreline Town Crief 25.8.2007
  5. Structurae-tietokanta Viitattu 9.11.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suuret järvet.