Saint Lawrencen lahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saint Lawrencen lahti
Näkymä Saint Lawrencen lahdelle.
Näkymä Saint Lawrencen lahdelle.
Sijainti Kanada
Merialue Atlantti
Valtiot
Valtio Kanada

Saint Lawrencen lahti (engl. Gulf of Saint Lawrence, ransk. golfe du Saint-Laurent) on Kanadan alueella sijaitseva lahti Atlantin valtameressä. Pohjois-Amerikan Suuret järvet laskevat vetensä lahteen Saint Lawrence -joen kautta. Joen kautta kulkee laivaväylä Suurille järville missä sijaitsevat Pohjois-Amerikan teollisuuden ydinalueet. Saint Lawrence -joen suulla sijaitsee Anticostinsaari.[1]

Saint Lawrencen lahti on noin 250 000 neliökilometrin laajuinen.[1] Se on maailman suurin estuaari eli siihen virtaavat joet tuovat makeaa vettä enemmän kun Atlantista tulee suolaista vettä. Sen johdosta lahden alueella oleva vesi on murtovettä.[2] Atlantin puolella on Newfoundland ja Nova Scotian provinssi jonka rannikolla sijaisevat Prinssi Edwardin- ja Cape Bretonin saaret.[1]

Lahden alueella Appalakkien vuorijonon pohjoinen pää ja Kanadan kilven eteläinen pää törmäävät toisiinsa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Smith, P.C. & Conover, R.J.: Gulf of St Lawrence Canadian Encyclopedia. 24.7.2015. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi)
  2. Arkus, Mike: Down the St. Lawrence, the World’s Largest Estuary: Canadian Odyssey on the Looney Front – Part 21 Huffington Post. 7.12.2017. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi)
  3. Gulf of Saint Lawrence Encyclopædia Britannica. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.