Saint Lawrencen lahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saint Lawrencen lahti
Näkymä Saint Lawrencen lahdelle.
Näkymä Saint Lawrencen lahdelle.
Sijainti Kanada
Merialue Atlantti
Golfe Saint-Laurent en.png
Valtiot
Valtio Kanada

Saint Lawrencen lahti (engl. Gulf of Saint Lawrence, ransk. golfe du Saint-Laurent) on Kanadan alueella sijaitseva lahti Atlantin valtameressä. Pohjois-Amerikan Suuret järvet laskevat vetensä lahteen Saint Lawrence -joen kautta. Joen kautta kulkee laivaväylä Suurille järville missä sijaitsevat Pohjois-Amerikan teollisuuden ydinalueet. Saint Lawrence -joen suulla sijaitsee Anticostinsaari.[1]

Saint Lawrencen lahti on noin 250 000 neliökilometrin laajuinen.[1] Se on maailman suurin estuaari eli siihen virtaavat joet tuovat makeaa vettä enemmän kun Atlantista tulee suolaista vettä. Sen johdosta lahden alueella oleva vesi on murtovettä.[2] Atlantin puolella on Newfoundland ja Nova Scotian provinssi jonka rannikolla sijaisevat Prinssi Edwardin- ja Cape Bretonin saaret.[1]

Lahden alueella Appalakkien vuorijonon pohjoinen pää ja Kanadan kilven eteläinen pää törmäävät toisiinsa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Smith, P.C. & Conover, R.J.: Gulf of St Lawrence Canadian Encyclopedia. 24.7.2015. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi)
  2. Arkus, Mike: Down the St. Lawrence, the World’s Largest Estuary: Canadian Odyssey on the Looney Front – Part 21 Huffington Post. 7.12.2017. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi)
  3. Gulf of Saint Lawrence Encyclopædia Britannica. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.