Isotjärvet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Pohjois-Amerikan Isojajärviä. Afrikan Isoistajärvistä on oma artikkelinsa.
Isotjärvet satelliittikuvassa.
Isotjärvet ja St. Lawrencen valuma-alue.

Isotjärvet[1] (engl. Great Lakes; myös Pohjois-Amerikan Isotjärvet) on viiden suuren järvenYläjärven, Huronjärven, Michiganjärven, Eriejärven ja Ontariojärven – muodostama järviryhmä Pohjois-Amerikan itäosassa Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla. Isotjärvet muodostavat yhdessä maailman suurimman sulan makean veden keskittymän. Yhdysvaltojen ja Kanadan raja jakaa kaikki järvet paitsi Michiganjärven, joka on kokonaisuudessaan Yhdysvalloissa. Järvet muodostuivat viimeisimmän jääkauden aikaan, kun jäätiköiden muovaamat maisemat täyttyivät sulavedellä.[2]

Maantiedettä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljä ylintä järveä ovat jokseenkin samassa tasossa (Yläjärvi 183 m, Michigan- ja Huronjärvi 176 m, Eriejärvi 174 m) ja ne purkautuvat Niagaran putousten kautta Ontariojärveen (75 m). Ontariojärvi laskee Saint Lawrence -joen kautta Atlantin Saint Lawrencen lahteen.lähde?

Isojenjärvien arvioidaan sisältävän noin 21 prosenttia maailman makeasta pintavedestä[3], yhteensä noin 22 800 km³[2] vettä. Järvien yhteispinta-ala on noin 151 000 neliökilometriä[2] ja rantaviiva yhteensä noin 17 000 kilometriä[4].

Järviketjun profiili.

Yläjärvi on järvistä pinta-alaltaan suurin, syvin ja tilavin. Huronjärvi on toisena pinta-alaltaan, mutta Michigan vesimassaltaan. Ontariojärven pinta-ala on pienin, mutta vesimäärältään pienin on muita matalampi Erie, joka myös on saastunein.lähde?

Keskenään samassa tasossa olevat Huron- ja Michiganjärvi ovat tavallaan osa samaa järveä. Niitä erottavat Mackinacinsalmet, joiden syvyys on 37 metriä. Heti järvien välissä sijaitsevan Mackinac Islandin itäpuolella on järven pohjassa 30 m korkea kalkkikivinen kynnys Mackinac Falls, jonka on ajateltu muodostaneen osana muinaista jokea noin 10 000 vuotta sitten vesiputouksen Michiganista Huroniin.[5]

Lake St. Clair Huronjärven ja Eriejärven välillä kuuluu myös samaan järviketjuun, mutta pienen kokonsa takia sitä tuskin koskaan mainitaan Isoihinjärviin kuuluvaksi.lähde?

Isoillajärvillä on vilkas rahti- ja matkustajaliikenne, ja valtamerialukset pääsevät kulkemaan St. Lawrencen kanavaa pitkin joelta Ontariojärvelle ja edelleen kanavia pitkin muille järville.lähde?

Saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isojenjärvien alueella on noin 35 000 saarta. Kanadassa sijaitseva Huronjärven Manitoulin Island on maailman suurin järvessä sijaitseva saari. Sen pinta-ala on 2 766 neliökilometriä. Toiseksi suurin on Yläjärven Isle Royale. Valtaosa saarista, noin 30 000 kappaletta, sijaitsee Georgian Bayssä, joka on suuri lahti Huronjärven pohjoisosassa. Sen erottavat järven pääaltaasta Manitoulin Island ja Brucen niemimaa.lähde?

Yhdysjoet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yläjärven saaren rantahietikkoa.

Kanavayhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saint Lawrencen meritie (Saint Lawrence Seaway) on Ontariojärven ja Saint Lawrencen estuaarin yhdistävä valtamerialusten liikennöinnin mahdollistava väylä- ja kanavajärjestelmä, joka valmistui 1959.lähde?
  • Suurten järvien vesitie (Great Lakes Waterway) on järvien välisen valtamerialusten liikennöinnin mahdollistava väyläjärjestelmä. Sen tärkeimpiä osia ovat Wellandin kanava Erie- ja Ontariojärvien välillä (korkeusero on lähes 100 m) sekä Yläjärven ja Huronjärven väliset kosket ohittava Soo Locks. Nykyiset leveät konttilaivat eivät kuitenkaan enää mahdu kanavasulkujen läpi, mikä on rajoittanut rahtiliikenettä. Suuria osia järvistä jäätyy talvella, ja jäänmurtajia käytetään tällöin liikenteen avustamiseen.lähde?

Muut liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michiganjärven ja Huronin välisen kahdeksan kilometriä leveän Mackinacinsalmen yli kulkee jänneväliltään 1 158 metriä pitkä, vuonna 1957 valmistunut silta, Mackinac Bridge.[6]

Rantavaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isotjärvet sijaitsevat Kanadan osalta Ontarion provinssissa ja Yhdysvalloissa Minnesotan, Wisconsinin, Michiganin, Illinoisin, Indianan, Ohion, Pennsylvanian ja New Yorkin osavaltioissa. Järvistä neljä ulottuu sekä Kanadan että Yhdysvaltojen puolelle, ainoastaan Michiganjärvi jää kokonaan Yhdysvaltoihin. Myös järvien laskujoki Saint Lawrence on osan juoksustaan valtioiden rajajoki. Se laskee Quebecin provinssin halki ja Gaspén niemimaan pohjoispuolitse Atlanttiin.

Alueen ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isotjärvet ovat niin isoja, että ne vaikuttavat merkittävästi koko alueen ilmastoon. Kesäisin vesi imee lämpöä ja viilentää aluetta, ja syksyllä järvet luovuttavat lämpöä viivyttäen talven alkua. Talvella kylmä ilma lännestä imee kosteutta järvistä, ja saavuttaessaan maanpinnan järvien itäpuolella kosteus jäähtyy nopeasti ja sataa lumena maahan.[2]

Järvien vertailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi Yläjärvi Huron Michigan Erie Ontario
Pinta-ala 82 414 km² 59 596 km² 58 016 km² 25 745 km² 18 529 km²
Tilavuus 12 100 km³ 3 540 km³ 4 918 km³ 484 km³ 1 639 km³
Vedenpinnan taso (mpy) 183 m 176 m 176 m 174 m 75 m
Keskisyvyys 149 m 59 m 85 m 19 m 86 m
Suurin syvyys 406 m 229 m 282 m 64 m 244 m
Suurimmat kaupungit Duluth
Sault Ste. Marie
Thunder Bay
Sarnia Chicago
Gary
Green Bay
Milwaukee
Buffalo
Cleveland
Erie
Toledo
Hamilton
Kingston
Oshawa
Rochester
Toronto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isotjärvet Eksonyymit. Kotus. Viitattu 6.1.2022.
  2. a b c d Manguel, Polly: 501 Must-visit Natural Wonders, s. 14. London: Bounty Books, 2007. ISBN 978-0-753715-91-8. (englanniksi)
  3. Great Lakes: Basic Facts Yhdysvaltojen ympäristövirasto. Viitattu 9.11.2012 (englanniksi)
  4. Great Lakes: Physical features of the Great Lakes United States Environmental Protection Agency (EPA). Viitattu 9.11.2012 (englanniksi)
  5. Ancient Waterfall Discovered Off Mackinac Island's Shoreline (Arkistoitu – Internet Archive) Town Crief 25.8.2007 (englanniksi)
  6. Mackinac Bridge. International Database and Gallery of Structures. Viitattu 9.11.2012 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]