St. Clair (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
St. Clair River
Ylhäältä: St. Clair joki laskee Lake St. Clair järveen josta Detroitjoki edelleen Eriejärveen.
Ylhäältä: St. Clair joki laskee Lake St. Clair järveen josta Detroitjoki edelleen Eriejärveen.
Alkulähde Huronjärvi
Laskupaikka Lake St. Clair
Maat Kanada, Yhdysvallat
Pituus 64 [1] km
Alkulähteen korkeus 176 [2] m
Virtaama 5 200 [2] /s

St. Clair on 64 kilometriä pitkä joki, joka virtaa Kanadan Ontarion provinssin ja Yhdysvaltojen Michiganin osavaltion rajalla. Joki saa alkunsa Huronjärvestä. Se laskee St. Clair -järveen ja on tärkeä osa vesitietä, joka mahdollistaa laivaliikenteen Suurilla järvillä.

St. Clair saa alkunsa Huronjärvestä, josta virtaus on keskimäärin 5 200 m³/s. Jokeen laskee useita pienempiä jokia Kanadan sekä Yhdysvaltojen puolelta, ja näiden jokien yhteenlaskettu valuma-alue on 3 350 km².[1] Jos mukaan lasketaan Ylä-, Michigan- ja Huronjärvi, valuma-alue on kaikkiaan 576 000 km². Joki laskee St. Clair -järveen, jonne on muodostunut joen tuomasta lietteestä suurehko suistoalue, jota on useaan otteeseen ruopattu laivaliikenteen mahdollistamiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cleaning Up the St. Clair River - Part of the Government of Canada's Action Plan for Clean Water 23.2.2008. Environment Canada. Viitattu 25.6.2010. (englanniksi), (ranskaksi)
  2. a b Bill Bialkowski: How doing some routine homework for GBA’s water levels committee led to some alarming findings 2007. Georgian Bay Association. Viitattu 25.6.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta St. Clair.